Foto | Transformarea BT Arena în unitate de suport pentru pacienții COVID-19 a costat un milion de lei. Sala nu va fi redată sportului mai devreme de luna iulie
Recepția finală a unității de suport medical pentru pacienții COVID-19 de la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca este pe ultima sută de metri.
”Vorbim de o resursă logistică pe care dorim să nu o operaționalizăm niciodată. Această unitate este prevăzută în planul de organizare a asistenței spitalicești din județul Cluj pe ultima linie, după ce epuizăm toate resursele spitalicești avute la dispoziție. Tot ce este aici va rămâne ulterior în proprietatea ISU Cluj. În măsura în care va fi necesară operaționalizarea acestui punct, vom avea și resursele umane necesare, dar, repet, sperăm să nu fie cazul. ”, a spus Mircea Abrudean, prefectul Clujului.
”Este ultima linie a frontului în bătălia pe care o avem împotriva coronavirusului. Sperăm să nu utilizăm niciodată ce avem aici, dar, cum spune românul: paza bună trece primejdia rea. Acest spital de campanie va sta aici probabil în lunile mai și iunie, având în vedere orizontul național de redeschidere a unor activități și competiții sportive.Deci, dacă în luna iulie evoluția epidemiologică o va permite, acest spital de campanie nu-și va mai avea rostul. Până atunci, am mai spus-o, avem situația sub control, ne pregătim însă pentru ce e mai rău, în speranța că asta nu se va întâmpla niciodată.”, a declarat, larândul său, Emil Boc, primarul Clujului.
”Este un proiect inițiat de Auchan România, cu sprijinul autorităților locale și naționale și al mediului de afaceri privat, l-am demarat pentru că așa am simțit că trebuie să facem lucrurile, că trebuie să contribuim dacă lucrurile degenerează, să încercăm să nu supra-aglomerăm spitalele. Deși am muncit enorm de mult aici, trăim cu convingerea că nimic din dotările de aici nu va fi folosit pentru scopul inițial, iar acestea se vor duce ulterior către alte cauze din vremuri mai bune. S-a investit aici circa un milion de lei, adică peste 250.000 de euro, bani exclusiv privați.”, a spus Ioana Coșa din partea Auchan România.
În unitatea medicală de suport de la BT Arena vor putea fi internați până la 350 de pacienți asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară de COVID-19. În jur de 80 de cadre medicale vor deservi unitatea medicală dacă aceasta va deveni operațională.
Primii pacienți cu coronavirus ajung și la Polaris
Potrivit lui Mircea Abrudean, prefectul Clujului, primii pacienți cu COVID-19 vor ajunge curând și la spitalul privat Polaris.
”După ultimele discuții avute cu cei de la Spitalul de Boli Infecțioase, care au preluat spitalul Polaris ca secție exterioară, la începutul săptămânii viitoare vom avea și primii pacienți pe care-i vom transporta acolo. La fel, vorbim și acolo de pacienți asimptomatici, de pacienți cu forme ușoare sau medii, pentru a degreva spitalele care în acest moment sunt în prima linie.”, a spus prefectul Clujului.
În ce privește situația actuală a personalului medical de la Polaris, Mircea Abrudean spune că problemele spitalului privat nu au nicio legătură cu preluarea acestuia.
”Nu are nicio legătură decizia unității private de a trimite în șomaj tehnic angajați, cu preluarea prin contract a acestui spital. Noi nu am rechiziționat spitalul, nu l-am luat cu forța, s-a preluat printr-o înțelegere între părți, Consiliul Județean Cluj și spitalul Polaris, iar faptul că ei au decis să trimită personalul în șomaj tehnic nu are, repet, nicio legătură cu preluarea. Sigur, în cazul în care se va putea, și cadrul legal o va permite, Spitalul de Boli Infecțioase va analiza dacă poate prelua o parte din personalul medical de la Polaris.”, a spus Mircea Abrudean, prefectul Clujului.
Potrivit prefectului Mircea Abrudean, capacitatea spitalelor din Cluj dedicate pacienților infectați cu coronavirus (6 de stat plus spitalul privat Polaris, n.red.) este de 800 de paturi, din care sunt ocupate în acest moment circa 300.
Galerie foto: Dan Bodea