Maramureşenii au învins clauzele abuzive ale băncilor în instanţă
Câteva zeci de băimăreni au acţionat o băncile în instanţă, sufocaţi de comisioanele ascunse din contracte şi mulţi dintre ei au avut câştig de cauză. Totuşi, numărul celor care au „îndrăznit” să se revolte împotriva politicilor aplicate de instituţiile bancare este destul de mic.
„Foarte puţini maramureşeni au acţionat băncile în judecată comparativ cu sudul ţării”, a declarat Daniel Mihai Contra, unul dintre avocaţii maramureşeni care îi reprezintă pe păgubiţi în instanţă. Primele procese îmnpotriva băncilor le-a preluat în anul 2011 şi toate acţiunile lui au fost împotriva Volksbank. Atraşi de dobânda fixă de 4, 5%, comparativ cu alte bănci care precticau dobânzi de 6 – 7%, mulţi băimăreni se gândeau că au făcut „afacerea vieţii lor” când au contractat împrumuturi bancare în franci eleveţieni.
„Dobânda era fixă doar în primul an, în următorii aceasta fluctua în funcţie de «schimbări semnificative pe piaţa monetară», dar acest termen nu era explicat nicăieri în contract. Tocmai aceste ajustări ale dobânzii şi ale comisionului de risc sunt reclamate de maramureşeni. În contract era cuprins comisionul de risc care mergea până la jumătate din valoarea împrumutului”, a explicat avocatul.
„De exemplu, la un împrumut de 76.000 de franci elveţieni pe o perioadă de 25 de ani, dobânda era de 42.414 franci iar comisionul de risc era de 34.420 de franci. Maramureşenii au câştigat în instanţă anularea clauzei provind comisionul de risc, restituirea de către bancă a tuturor sumelor încasate cu acest titlu şi înlăturarea pe viitor a plăţii clauzei, deci suma de 34.420 de franci a dispărut din contract, dar acestea curg în continuare”, a mai adăugat avocatul.
Păgubiţii au un forum, clientivb.wordpress.com, unde fiecare poate să-şi spună povestea. Un astfel de proces durează paroximativ un an, cheltuielile sunt destul de mari, dar efortul merită.