Aeroportul din Cluj a încălcat Legea Concurenței și Tratatul privind funcționarea UE și a fost amendat pentru abuz de poziție dominantă
Consiliul Concurenței a amendat cu 1,5 milioane de lei R.A. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj pentru abuz de poziție dominantă, ca urmare a faptului că managementul regiei a refuzat accesul companiei de handling Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară, încălcând astfel atât Legea Concurenței cât și Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.
Aceasta este prima măsură de sancționare aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.
Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services SA la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.
Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services SA, singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România.
Decizia Consiliului Concurenței urmează să fie publicată și poate fi atacată la Curtea de Apel București.
Romanian Airport Services S.A. este o companie românească de handling ce activează pe zece Aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave.
Directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat pentru Ziua de Cluj că decizia este una nedreaptă: ”Am contestat această amendă. Va fi un proces la Curtea de Apel , ulterior la Înalta Curte și bineînțeles că vom sesiza și Curtea Europeană de Justiție, întrucât este vorba de legislație europeană. Amenda se ridică la circa 1,5 milioane de lei, fiind raportată la cifra de afaceri a aeroportului din 2019. Și referitor la aceasta vom invoca o excepție de neconstituționalitate, întrucât nu este normal ca amenda să fie raportată la cifra de afaceri din 2019 pe o presupusă faptă din 2015”.