Prima celulă din CMID va fi dată în folosință săptămâna viitoare. Alin Tișe: ”Acest proiect va rezolva problemele județului în ce privește gunoaiele pe următorii 15-20 de ani”

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj

Alin Tișe, președintele Consiliului Județeam Cluj a anunțat astăzi finalizarea lucrărilor la prima celulă din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), a cărei inaugurare va avea loc săptămâna viitoare. Este prima etapă a proiectului demarat de CJ Cluj la Pata Rât, ale cărui costuri sunt estimate la circa 70 de milioane de euro.

”Am ajuns la final, parcurgem ultimii pași în ceea ce înseamnă darea în folosință a primei celule din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, în aceste zile se va semna contractul final pentru gestionarea centrului, urmează ulterior autorizarea celorlalte celule. Săptămâna viitoare vom avea, practic, prima mașină de gunoi care va intra în acest nou centru. Este una dintre cele mai mari realizări ale Consiliului Județean în acest mandat, mai cu seamă că este un proiect care va rezolva problemele județului în ce privește gunoaiele pe următorii 15-20 de ani.

A fost o muncă infernală din cauza blocajelor pe care le-am avut cu acest centru, cu alunecările de teren, cu procesele penale, cu furtul de deal, nu mai vreau să intru în amănunte că am putea o scrie o carte despre asta.”, a spus Alin Tișe astăzi, la finalul ședinței de Consiliu Județean.

Practic, CMID va avea un operator care va prelua gunoaiele de la cei care le aduc, le va preselecta și, la final, îi va da forma finală de compost.

Proiectul CMID a demarat încă din 2009, iar președintele CJ Cluj susținea în toamna anului 2018 că acesta putea fi realizat mult mai repede dacă se făcea totul printr-un parteneriat cu firme private, și nu prin accesarea de fonduri europene.

Mă gândesc că poate nu era bine să intrăm în acest proiect european în 2009. La acea vreme era însă o presiune uriașă din partea tuturor să facem tot prin accesarea de fonduri europene. Sunt sigur, acum, că am fi reușit să ridicăm și să finalizăm acest proiect printr-un parteneriart cu firme private, să fi găsit deja de mult o soluție alternativă la aceste deșeuri. Acea firmă privată ar fi putut să facă pe cheltuiala sa tot ce înseamnă un asemenea centru de management al deșeurilor, fie că vorbim despre incinerator sau despre orice altceva.

Am avut o cheltuială cu stabilizarea dealului. De asemenea, în legătură cu acest proiect, știți foarte bine că a fost întocmit un dosar penal iar societatea care a lucrat acolo a fost acuzată că a generat alunecarea de teren prin lucrări la baza dealului. Firma care a lucrat atunci la proiect a plecat între timp, acum este o alta. Acesta este și motivul pentru care acest proiect a fost întârziat, a fost nevoie de o nouă licitație, s-a reluat, practic, procedura de la zero.”, declara atunci președintele CJ Cluj.

Nu mai există riscuri de contaminare a a apei și a solului

În ceea ce privește stația de tratare a levigatului care va funcționa în cadrul CMID, aceasta este containerizată, complet automată, și va trata levigatul prin osmoză inversă, cu ajutorul a trei blocuri de module ce asigură epurarea în trei pași. De producție germană, stația este una extrem de performantă, folosind una dintre puținele soluții de tratare a levigatului din depozitele de deșeuri care respectă pe deplin legislația de mediu națională și europeană.

Potrivit reprezentanților CJ Cluj, instalația funcționează prin intermediul unui sistem de bazine și pompe interconectate și va elimina definitiv orice posibil risc de contaminare a apei și a solului din vecinătatea CMID, prin neutralizarea tuturor impurităților din depozitul ecologic de deșeuri.

În urma tratării levigatului, proces prevăzut a se realiza prin intermediul a două linii de operare simultană, va rezulta un permeat decontaminat și total inofensiv pentru mediu. Acest concentrat va fi, la rândul lui, tratat suplimentar pentru reducerea conținutului de amoniu, el fiind ulterior colectat, transportat și eliminat de către o firmă specializată, în conformitate cu contractul de servicii care va fi încheiat în acest sens.

Distribuie:

Postaţi un comentariu