Jurnal din timpul epidemiei (14). Să ne trezim. Și un exemplu de succes

În ultimele zile au decedat doi oameni tineri, unul de 45 de ani și altul de 49. Bărbatul de 49 de ani a murit acasă, după ce i s-a refuzat de două ori internarea. Celălalt, în ambulanță.

Nu, nu e vorba doar de bâlbâială și panică în spitalele noastre, ci și de o nesimțire înrădăcinată. În comunism, dar și după, omul în fața spitalului devenea un nimic. O cârpă umilă care se așternea la ușa medicului cerșind atenție. „Zeii” treceau ca o boare pe holuri și prin saloane. „Zeii” decideau, „zeii” controlau. Sistemul acesta feudal s-a perpetuat, s-a ținut cu dinții până acum. Tânăra generație de medici a plecat în străinătate și pentru că acești zmei feudali nu le-au oferit șanse de afirmare și o viață profesională normală. Comunismul s-a perpetuat în Sănătate ținut cu unghiile de barosanii din sistem. Și, ca să-și conserve pozițiile, au făcut concesii după concesii politicienilor. Au tăcut. Țineți minte? Nu demult a fost pusă o amică de politician la Agenția Medicamentului.

Dacă nici acum, în fața acestei nenorociri, nu schimbăm ceva, nu avem mari șanse. Mă înclin în fața medicilor care trag în prima linie, care au dus greul până acum și greul și mai mare acum. Dar ierarhia și prioritățile trebuie schimbate.

Asistenta care nu are mască și medicul epuizat trebuie să se trezească. Să îndrăznească. Revoluția poate începe întotdeauna de jos, de la cei cinstiți. De la cei sacrificați.

Coreea de Sud ne-a trimis recent două milioane de teste. Să sperăm că vor fi folosite corect. Haideți să vedem cum a procedat această țară unde cazurile s-au redus și epidemia este sub control.

Experiența Coreei de Sud arată următorul fapt: capacitatea de diagnosticare la scară largă este esențială pentru controlul epidemiei.

Și a făcut acest lucru fără a „închide” orașe întregi sau fără măsurile autoritare din China. „Coreea de Sud este o republică democratică. Considerăm că izolarea totală nu este o alegere rezonabilă”, spune Kim Woo-Joo, un specialist în boli infecțioase la Universitatea Korea.

În spatele succesului acestei țări stă cel mai costisitor și bine organizat program de testare din lume, combinat cu eforturi de izolare a persoanelelor infectate și de urmărire a celor din carantină. Testare+izolare+urmărire. Coreea de Sud a testat peste 270.000 de oameni, ceea ce însumează peste 5.200 de teste la un milion de locuitori – mai mult decât oricare altă țară. Capacitatea națională de testare a atins un număr uimitor – 15.000 de teste pe zi. Au fost înființate 43 de stații de testare drive-through (comandă din mașină – vezi foto) la nivel național, concept adoptat acum în Statele Unite, Canada și Regatul Unit. În prima săptămână a lunii martie, Ministerul de Interne corean a lansat și o aplicație pentru smartphone care-i poate urmări pe cei aflați în carantină și poate colecta date despre simptome.

Revenind la Uniunea Europeană, aici crește la 47,5 milioane de euro finanțarea destinată apelului de urgență lansat în luna ianuarie pentru a combate epidemia de COVID-19. Aceasta a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și nu numai, care vor începe să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic și sisteme medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului.

În acest moment, în lume 35 de echipe de cercetători lucrează pentru descoperirea unui vaccin sau a unui tratament. Mii de oameni de știință caută o armă capabilă să învingă noul virus care a dat lumea peste cap.

Proba de profesionalism și de conștiință acum o dăm.

Distribuie:

Postaţi un comentariu