Slujbă de Înviere fără enoriași în acest an. Se caută soluții pentru împărțirea paștilor

Foto arhivă: Dan Bodea

Slujba de Înviere din acest an, ca parte a Sărbătorilor Pascale și unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul ortodox, va fi oficiată cel mai probabil de preoți, în biserici, fără participarea enoriașilor, au precizat reprezentanții Patriarhiei Române pentru Transilvania Reporter.

Potrivit Pr. Arhid. Ionut Mavrichi, consilier patriarhal, în cazul în care autoritățile nu vor veni cu noi ordonanțe, preoții vor sluji slujba de Înviere în biserici, conform situației de acum, mai exact conform Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor.

La toate parohiile din România, slujbele liturgice se oficiază în această perioadă în biserici de către slujitorii bisericii respective fără participarea publicului, conform deciziei Cancelariei Sfântului Sinod, organism central administrativ aflat la dispoziția Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Toţi credincioşii ortodocşi români din România şi din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia. Totuși, Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în lăcaşul de cult şi vor participa maximum opt persoane.

În acest an, Paștele ortodox va fi în 19 aprilie.

„Nu va exista nici un motiv pentru care Biserica să nu se supună hotărârii autorităților, mai ales că e în interesul credincioșilor. Au existat consultări la nivelul Sfântului Sinod, îndeosebi cu episcopii care sunt în diaspora și care se confruntă cu sisteme legislative diferite, având în vedere ordonanțele militare. Biserica, în mod firesc și natural, acceptă că acesta este singurul mod în care se pot desfășura lucrurile. Slujbele se fac, preoții merg la biserică în continuare, slujesc, pomenesc, ne rugăm. Există și implicare semnificativă a Bisericii la nivel de ajutorare a spitalelor și a credincioșilor. Vom avea la momentul potrivit un mesaj către credincioși în care să comunicăm decizia în mod oficial. Toate deciziile sunt în interesul credincioșilor pentru a nu-i expune pericolului infectării”, a declarat pentru Transilvania Reporter consilierul patriarhal Ionuț Mavrichi.

La rândul său, Bogdan Ivanov, consilier cultural și purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului Maramureşului şi Sălajului, a precizat că, în continuare, se caută soluții în acest sens.

„Cu toții am învățat în aceste zile că este foarte greu să îți faci planuri pe două zile înainte, ce să mai spunem de planuri pe mai multe săptămâni. Am discutat și noi luni, la Arhiepiscopie, la ședința de consiliu, dar încă suntem în așteptare. În legătură cu Sfintele Paști, respectiv pâinea și vinul care simbolizează Trupul și Sângele lui Hristos, ar fi și varianta ca fiecare să le pregătească acasă și noi vom da o binecuvântare pentru ele. Însă nici eu, ca preot la biserica mea, nu am deocamdată o soluție. Am putea să le pregătim, oricum sunt sfințite din Joia Mare și, etapizat, le putem împărți, dar practic lumea nu are motiv de ieșit din casă. Ne gândeam să mergem la blocuri și să lăsăm la fiecare scară de bloc un anumit număr de pahare, dar ar fi impropriu. Ca urmare, nu prea avem soluții, decât să acceptăm că slujba nu va fi ținută în condiții normale. În mod cert, vom avea aceeași situație ca acum, poate chiar mai drastică. Este o stare generală foarte diferită pe care o resimt și preoții. Faptul că ei sunt rupți de oameni, oamenii sunt rupți de ei. Comunicăm cu enoriașii pe diverse grupuri de socializare, avem echipe de voluntari, dar lipsește întâlnirea cu credincioșii. Dar, cu enoriași sau fără, Slujba Învierii trebuie ținută. În timpurile în care trăim, măcar atât ne mai salvează, vestea Învierii Domnului”, a precizat pentru Transilvania Reporter Pr.dr. Bogdan Ivanov.

Măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza COVID-19

Arhiepiscopia Bucureștilor

  • Voluntarii Paraclisului Mântuirii Neamului au donat instrumentar în valoare de 4.000 de euro pentru secția ORL a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”, iar în continuare toate fondurile sunt direcționate către medicii din spitale, pentru echipamente de protecție, detergenți și consumabile în lupta contra Covid-19
  • a înființat numărul unic de apel 0799.785.491 (în colaborare cu ISU București-Ilfov) pentru cei aflați într-o situație de gravă vulnerabilitate socială, unde pot cere alimente și hrană caldă vârstnicii și cei izolați
  • platformaro și linia telefonică gratuită 0800-800.368 unde se poate cere, dar și oferi ajutor pentru cei vulnerabili și izolați
  • cărți de rugăciune pentru centrele de tratare COVID-19

Arhiepiscopia Aradului

  • sisteme de ventilație și monitorizare respiratorie pentru secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Arad (în parteneriat cu Fundația Universitară „Vasile Goldiș”)
  • oferă hrană caldă pentru 120 de persoane vulnerabile, precum și sprijin financiar pentru achiziționarea de materiale de protecție pentru Spitalul Județean de Urgență din Arad

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Arhiepiscopia Iașilor

Mitropolia Banatului

Mitropolia Clujului

Arhiepiscopia Târgoviștei

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Episcopia Huşilor

  • a donat o Ambulanță și 20.000 de euro Spitalului Judeţean de Urgenţă din Vaslui pentru achiziţionarea unui aparat de depistarea a virusului SARS-Cov-2
  • a înființat comitete locale de sprijin pentru vulnerabili și izolați, punând la dispoziție numerele de telefon 0746.894.280, 0767.470.048, 0769.223.070 (Huși); 0740.657.576 (Vaslui), 0769.223.073 (Bârlad)

Arhiepiscopia Râmnicului

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Tomisului

Episcopia Maramureşului

Arhiepiscopia Alba Iulia

Arhiepiscopia Craiovei

  • a achiziționat echipament medical de tratare a COVID-19 pentru Spitalul „Victor Vabeş” din Craiova
  • desfășoară o campanie de colectare de alimente de bază și produse de igienă pentru vârstnici și cei aflați în izolare

Episcopia Oradiei

  • asigură alimente, masă caldă și cumpărături pentru 120 de beneficiari permanenți, care sunt asistați social în centrele organizațiilor bisericești; alimente și sprijin pentru cei vulnerabili și izolați, în cooperare cu autoritățile locale (telefon pentru cei care vor să doneze alimente: 0744.647.825; telefon pentru cei care au nevoie de ajutor: 0800.410.430)

Episcopia Giurgiului

Episcopia Tulcii

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu