Școlile, închise de miercuri timp de 12 zile. Transportul rutier pentru cursele spre și dinspre Italia, suspendat până la sfârșitul lunii martie
Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat, luni seară, decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de a închide unitățile din învățământul preuniversitar din România, în perioada 11-22 martie.
”Încercăm zi de zi să luăm cele mai bune măsuri pentru a face față oricărei situații. Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, între 11-22 martie, inclusiv, cu posibilitate de prelungire. Este o măsură cu caracter preventiv. Este vorba despre opt zile de curs și despre grija este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare. Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție să aibă grijă de copii.”, a declarat premierul interimar Ludovic Orban.
Măsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă:
Articolul 1. Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile din învățământul preuniversitar de la data de 11 martie până la data de 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.
Articolul 2. Se aprobă suspendarea transportul rutier de persoane, prin servicii regulate speciale și ocazionale trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, începând din 10 martie ora 12.00 până pe 31 martie ora 12.00 ora României.
= Operatorii care efectuează servicii regulate, care tranzitează Italia au obligația de a informa cetățenii români faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.
Articolul 3. Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia și dinspre Italia spre România, începând din 12 martie ora 12.00 până pe 31 martie ora 12 ora României.
– Operatorii feroviari au obligația de a afișa la bordul trenurilor și de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoștința călătorilor faptul că cetățenii români care se vor îmbarca venind din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe propria răspundere la urcarea în tren.
– Operatorii feroviari au obligația de a înștiința cetățenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei românești dacă vin cu escală din Italia.
Articolul 4. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență, cu unități de învățământ din Italia, până la data de 31 martie. Cu posibilitatea de prelungire dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.
Articolul 5. Se aprobă suspendarea până la 31 martie 2020 a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor post-liceale și sanitare.
Articolul 6. Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (de ex. Supermarket, hypermarket, market,magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința: dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, balustrade, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, grupuri sanitare, butoane de la lifturi etc.) și instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane, în special în zona caselor de marcat, în toate spațiile comerciale. Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătății în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri.
Articolul 7. Se aprobă desfășurarea reuniunilor cu număr de sub 200 de persoane fără avizul DSP.
Articolul 8. Furnizorii publici și privați de transport persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea frecventă a spațiului (de ex. Bare și suporți de susținere, uși, scaune etc) de preferat la finalizarea traseului.
Articolul 9. Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura toalete, material destinat igienei personal (săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini) dezinfecția frecventă a clanțelor, ușilor, precum și altor suprafețe expuse (mede de conferințe, birouri, balustrade, butoane de la lifturi etc.).
Articolul 10. Se vor transmite circulare către toate instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art.108-110 din Legea 53/2003 din Codul Muncii, coroborat cu art.2 din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.
Articolul 11. Am aprobat modelul de declarație pe proprie răspundere utilizată la intrarea în țară, model ce face parte din prezenta hotărâre.
Articolul 12. La nivel național autoritățile cu responsabilități în gestionarea riscului manifestat de virus intensifică acțiunile preventive derulate în spațiile publice cu flux de persoane (gări, autogări, stații de metrou, târguri, piețe etc.) în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate publică dispuse.
17 persoane confirmate cu infecţie cu coronavirus
Două noi cazuri de infecţie cu coronavirus au fost confirmate luni în România. Este vorba de o femeie de 73 de ani din Buzău şi de un bărbat de 60 de ani din Bucureşti. Numărul persoanelor îmbolnăvite cu acest nou tip de virus ajunge astfel la 17, transmite Grupul de Comunicare Strategică.
Cele mai recente date transmise de autorităţi indicau faptul că, la nivel naţional, sunt 27 de persoane aflate în carantină şi peste 11.000 în izolare la domiciliu, cifra fiind în scădere, după ce mulţi români au ieşit din izolare. Alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până în prezent, din cei 17 pacienţi cu coronavirus, cinci au fost declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.