40 de ani de arhierie. Î.P.S. Justinian Chira, părintele spiritual al maramureșenilor și al sătmărenilor
„Tari în credinţă, osârdnici în rugăciune și neprihăniţi în viață – așa se cuvine să fie toți cei ce de bună voie s-au hotărât să îmbrace cinstită haină călugărească. Iar atunci mănăstirea care-i adăposteşte se face cuib de lumină și căldură, de mângâiere și întărire duhovnicească pentru ei ca și pentru nesfârșitele oști de închinători care se apropie de sfântul ei jertfelnic”.
Aceste cuvinte au fost consemnate de către episcopul Nicolae Colan, membru al Academiei Române, în cartea de aur a Mănăstirii Rohia, la doar un an de la intrarea în mânăstire, ca frate, a tânărului, de atunci, Ioan (Justinian) Chira. Luni se împlinesc 40 de ani de arhierie ai Înaltpreasfinţiei Sale Iustinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului.
Iustinian Chira, pe numele de mirean Ioan, s-a născut la 28 mai 1921, în localitatea Plopiş din judeţul Maramureş. În anul 1941 a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele Iustinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah.
Stareţ al mănăstirii între anii 1944 – 1973, unde a desfășurat o apreciabilă activitate gospodărească şi pastorală, protosinghel (1948) și Arhimandrit (1967). A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj şi apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obţinut licenţa. La 11 iunie 1973 Sfântul Sinod l-a ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul Maramureşanul, iar hirotonirea episcopală a avut loc în data de 9 septembrie 1973. În contextul refacerii ierarhiei române unite în Maramureș prin consacrarea episcopului Lucian Mureșan la Baia Mare în 27 mai 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la 9 iunie 1990 numirea lui Iustinian Chira ca locțiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i reşedința la Baia Mare.
În data de 27 septembrie 1990 Sfântul Sinod a reînfiinţat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira. Alegerea a fost recunoscută de preşedintele României de la vremea respectivă, Ion Iliescu prin decretul nr. 53 din data de 7 noiembrie1990. Instalarea sa în funcţie a avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare. În noua slujire, a înființat un seminar teologic în Baia Mare. A iniţiat foaia eparhială „Graiul Bisericii Noastre”. Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la data de 13 decembrie 2009.
„Cei care astăzi ne putem bucura de toate aceste împliniri, nu ne rămâne decât să-I aducem cuvenită mulțumire lui Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit și să-l rugăm pe mai departe, acum la împlinirea a 40 de ani de arhierie, să-l aibă în purtarea sa de grijă în această viață pământească, în drumul spre desăvârșirea să și a noastră a tuturor”, a precizat PS Justin Sigheteanu, episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
Părinte spiritual pentru maramureşeni şi sătmăreni
Despre părintele Justinian s-au scris cărţi şi a fost subiectul a nenumărate documentare şi emisiuni de televiziune. Este considerat un sfânt de către maramureşeni, sătmăreni şi nu numai. La el vin să-i ceară sfatul cei aflaţi în nevoie şi suferinţă dar şi cei care caută alinare. Are o vorbă bună pentru fiecare pelerin care îi calcă pragul, fie la reşedinţa episcopală din Baia Mare, fie la Mănăstirea Rohia, acolo unde s-a retras în ultima vreme din cauza vârstei înaintate şi unde deja şi-a pregătit locul de veşnică odihnă pentru atunci când va trece „la cele drepte”.
Are meritul că spune întotdeauna lucrurilor pe nume şi tocmai de aceea este foarte iubit de credincioşi. Încă în timpul regimului comunist, Justinian era cunoscut şi respectat chiar dacă nu a avut apropae niciodată cuvinte de laudă la adresa regimului aşa cum se cerea atunci, din contră. La el vin de la oameni simpli la afacerişti care învârt miliarde, demnitari, politicieni şi chiar şefi de stat. Pe fiecare îi tratează la fel şi pentru fiecare are un sfat sau o pildă, din care interlocutorul trebuie să tragă învăţămintele.