Premierul Orban cere rezolvarea de urgență a problemei viitorului sediu al Academiei de Muzică din Cluj
Primul ministru Ludovic Orban a cerut în ședința de Guvern de vineri seara rezolvarea de urgență a problemei legată de viitorul sediu al Academiei de Muzică din Cluj. Mai mult, premierul a solicitat pe un ton imperativ ca în ședința de luni, 30 decembrie, membrii executivului să-i pună pe masă un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea construirii unui nou sediu al instituției.
„Aţi iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Unde s-a blocat? Verificaţi. Acolo e o situație. Nu o să mai aibă unde să desfăşoare activitatea dacă noi nu rezolvăm aprobarea indicatorilor tehnico-economici, să se poată da drumul la investiţie. Aş vrea ca la şedinţa de pe data de 30 decembrie să avem avizat proiectul. Dacă au observații, analizați observațiile care sunt formulate, dar la şedinţa de pe 30, vreau să fie pe ordinea de zi, să îl aprobăm”, i-a cerut Ludovic Orban reprezentantului Ministerului Educației care a participat la ședința de Guvern.
În luna noiembrie, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, declara că noul sediu al Academiei de Muzică ar putea fi construit pe strada Bucium din cartierul Mănăștur, pe locul în care ar fi trebuit să fie ridicat cândva un spital de urgență.
”Avem o veste extrem de bună pentru întreaga noastră comunitate, primul proiect pe care ministrul dezvoltării l-a deblocat pentru Cluj-Napoca este alocarea de fonduri pentru clădirea din capătul cartierului Mănăștur. Academia de Muzică Gheorghe Dima va primi banii necesari pentru a-și face acolo un sediu performant, în care să-și desfășoare activitatea.”, declara atunci Dan Tarcea.
De asemenea, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a publicat în consultare publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției. În nota de fundamentare se precizează că numărul studenților Academiei de Muzică din Cluj a crescut de aproximativ 8 ori în ultimii 20 de ani, ajungând la peste 1.000.
În prezent, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” este acreditată cu calificativul “grad de încredere ridicat”, cu toate programele de studii acreditate.Instituția oferă programe de studii în domeniul “muzică”, organizate pe trei cicluri universitare: studii de licenţă, masterat şi doctorat.
Academia de Muzică din Cluj a luat fiinţă în anul 1919, ca instituţie de stat. Învăţământul artistic instituţionalizat din Cluj datează însă din 1819, an în care a fost înfiinţat Conservatorul Maghiar de Muzică, unde cursurile s-au desfăşurat în limbile germană şi maghiară. Înfiinţarea Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică a inaugurat etapa modernă a învăţământului superior muzical din Transilvania. În anul 1922, aici s-a înfiinţat și o secţie pentru pregătirea profesorilor de muzică, devenită facultate începând cu anul 1933.
După instituirea în anul 1992 a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei, printre cei care au acceptat acest titlu se numără personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti şi mondiale, precum Mariana Nicolesco, Iannis Xenakis, György Kurtág, Krzysztof Penderecki, Yehudi Menuhin, Robert Levin, Christoph Bossert, Pascal Bentoiu, Ştefan Niculescu, David Ohanesian sau Ioan Hollender.