Alin Tișe, președintele CJ Cluj: Pata Rât, pata de gunoi de pe obrazul Clujului, nu mai poluează

Alin Tișe, președintele CJ Cluj. Foto: Dan Bodea

Gropa de gunoi de la Pata Rât, a doua mare rampă de gunoi a României, și una dintre cele mai mari din Europa, a devenit istorie. Celebra pată de gunoi de pe obrazul Clujului nu mai poluează. Întinsă pe o suprafață de peste 22 de ha, rampa a acumulat în cei 70 de ani de existență o cantitate de 2,9 milioane de mc de gunoi. Costurile proiectului s-au ridicat la circa 53 de milioane de lei, din care 16 milioane au reprezentat lucrări suplimentare într-o primă fază, alte 8 milioane au fost cheltuite în urma alunecărilor de teren, după cum s-au cheltuit sume importante cu stația de osmoză, cu transportul levigatului și cu lucrările de stabilizare a dealului de gunoi. Astfel, în primăvara anului viitor, în locul unui deal de gunoaie, vom avea un deal cu flori și multă iarbă.

Alin Tișe: De acum, rampa de la Pata Rât este istorie

Am primit și documentul oficial de la Garda de Mediu care spune foarte clar că rampa de la Pata Rât nu mai poluează. Aceasta, din punct de vedere al mediului și din punct de vedere tehnic, este închisă. Deci, practic, Pata Rât este istorie. Aș vrea să fac o precizare, încă n-am depășit termenul de închidere al rampei. Conform contractului și a refazării pe care Consiliul Județean a obținut-o, acest termen este luna martie a anului 2020, la fel cum construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor )CMID) are ca termen de finalizare anul 2020. Cu alte cuvinte, nu avem nicio întârziere, nici în ceea ce privește respectarea contractului, nici în ceea ce privește închiderea rampei de la Pata Rât, și nici în construirea CMID-ului. Suntem, într-adevăr într-o întârziere față de termenul inițial stabilit, dar față de finanțarea europeană și de bugetul alocat, aceste două mari proiecte sunt încă în grafic.

Foto: Dan Bodea

Cel mai mare și mai dificil proiect derulat de CJ Cluj

Este, de departe, cel mai mare și mai important, dar și cel mai dificil proiect derulat de Consiliul Județean. De ce a devenit dificil? Datorită faptului că la un moment dat, după cum știți, acest depozit, din cauze pe care nu le discut acum, a luat-o la vale și a alunecat înspre Centură.

În urmă cu 8 ani, Consiliul Județean și-a asumat el decizia de a închide aceste rampe. Aveam posibilitatea să lăsăm această sarcină primăriilor, dar pentru că a existat posibilitatea unui program european, Consiliul Județean a spus,da, vrem să ajutăm comunitățile locale, să închidem aceste rampe, motiv pentru care această rampă de la Pata Rât este a cincea dintre celelalte închise deja. Aici este,practic, singura rampă monitorizată pentru îndeplinirea condițiilor de mediu.

Gândiți-vă că s-au construit 700 de metri linari de zid, la o înalțime de 3,30 m și cu o grosime de 80 de cm, s-au construit cica 700 de piloți, avem peste 1.700 de metri liniari de gard care înconjoară tot acest acostament, 1.780 de rigole. Nu mai vorbin de pârâul Zăpodie, știți prea bine, era unul poluat de 70 de ani și nimeni nu s-aplâns de acest lucru. Când dealul a luat-o la vale însă toată lumea se plângea de acest pârâu ca și cum atunci ar fi fost poluat pentru prima dată și doar atunci s-ar fi vărsat levigatul în el. Astăzi, părâul nu se mai poluează pentru că avem stația de osmoză. Aceasta este practic stația de purificare a levigatului și va funcționa pe mai departe până în momentul în care vom da în funcțiune stația de osmoză incorporată în CMID.

Foto: Dan Bodea

Darea în folosință a primei celule din CMID, o chestiune de zile

Ne vom concentra în perioada imediat următoare pe darea în funcțiune a primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Împreună cu stația de epurare a primăriei și cu ce am făcut noi la CMID vom putea da în curând în folosință această primă celulă, este doar o chestiune de zile. Suntem în faza în care încercăm obținerea avizului de la Mediu pe care sperăm să-l obținem foarte curând. Până atunci, încercăm să închidem rampa temporară a primăriei pe locația actuală și facem toate demersurile pentru a nu mai face mutarea de gunoi dintr-o parte într-alta. Rampa temporară funcționează legal, dar în momentul în care CMID va funcționa noi va trebui să ne ocupăm și de cantitatea de gunoi pe care primăria o are, dar în comparație cu cele 2,9 milioane de mc de gunoi de aici, ceea ce există pe rampa temporară vom gestiona foarte simplu.”, a mai spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

A fost o bătălie extraordinară în care și noi am fost depășiți în anumite momente”

A fost o bătălie continuă aici. Noi am început lucrările în martie 2017, după alunecarea de teren, atunci a reieșit și acel eveniment grav de poluare, și, credeți-mă, că a fost o bătălie extraordinară în care și noi am fost depășiți în anumite momente, dar ne-am bătut și am reușit până la urmă să luăm toate măsurile care trebuiau luate, toate se văd în depozitul finalizat, o stație de epurare care trebuia să existe demult și așa mai departe. Am rezolvat cea mai mare problemă din România la ora actuală, acest depozit a fost închis de cei de la Mediu acum, am avut și noroc de niște factori care ne-au susținut și au fost alături de noi. Nu a fost o joacă, iar responsabilitatea a fost una enormă. Până la sfârșitul lunii decembrie noi vom face ultimele retușuri, vom provoca ultimele teste la faclă a arderii gazului, după care vom aștepta recepția lucrării.”, ne-a declarat și Mădălin Cucinschi, reprezentantul antreprenorului pentru contractul de închidere al rampei de gunoi de la Pata Rât și a celorlalte trei depe raza județului Cluj.

De asemenea, pe locul fostei rampe de gunoi neconform mai există peste 5 km de rețele de colectare a gazului metan și 77 de puțuri care scot biogazul din interiorul dealului pentru a nu da efectul de seră.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu