Spiritele rele și vampirii din ținutul lui Dracula, alungați cu descântece, muzică populară și gulaș

Gulașul cald și mămăliga aburindă au mutat tot publicul de la scenă la corturile concurenților, îndelung lăudați de vizitatori

De pe vremea revoltelor țăranilor sătui de cruzimile și teroare vampirului, pe tărâmul contelui Dracula nu a mai fost atât de multă lume. Fie că a fost vorba de bistrițeni, localnici sau chiar turiști străini, lumea s-a adunat în poiana din zona Castelului Dracula, unde în acest weekend se desfășoară Festivalul Usturoiului .

Vremea frumoasă dar și programul destul de tentant, construit în jurulul legendei Contelui vampir Dracula, a adus în prima zi de festival aproape 1000 de curioși care au ales să-și petreacă după masa cu muzică populară, cumpărături de la standurile din poiană dar și mâncare gustoasă, preparată pe bază de usturoi.

Descântecele și farmecele i-au protejat pe oamenii legi spirtele rele din Ținutul Contelui Dracula

Descântecele și farmecele i-au protejat pe oamenii legii de spirtele rele din Ținutul Contelui Dracula

Cum festivalul a avut loc în ținutul lui Dracula, loc plin de strigoi și vampiri , nu au putut lipsi nici femeile responsabile cu alungarea spiritelor rele. Acestea s-au plimbat prin mulțime și înarmate cu usturoi și un mănunchi de busuioc, i-au stropit cu aghiasmă pe cei prezenți, inclusiv pe jandarmii prezenți în zonă.

Concursul culinar a fost vedeta primei zile de festival. Nouă echipe de bucătari, împărțite pe categorii profesionale au gătit gulaș la ceaun spre deliciul publicului care a putut gusta fiecare rețetă. Juriul din care a făcut parte primarul comunei Prundu Bîrgăului și secretarul de Stat în Ministerul Turismului, Bogdan Găurean, a decis că cel mai bun ceaun a fost cel al reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Locul secund a revenit unui grup de bucătari veniți tocmai din Ungaria, în timp ce ultima poziție a podiumului a fost ocupată de Tinerii Social-Democrați din Bistrița.

Printre atracțiile festivalului care i-au făcut pe vizitatori să bage mâna în portofel, s-au numărat și celebrul ulei presat la rece de la Luna, uleiul de nucă, uleiul de dovleac, dulcețurile preparate în casă, diverse sortimente de miere, dar și costume populare țesute manual sau curele pentru porturile populare.

Printre câteva cumpărături la standurile „Produs de Cluj” și o raită la zona unde bikerii săreau cu biciclete de 2000 de euro de pe un buștean pe altul  sfindând legile fizicii și propria sănătate, vizitatorii festivalului s-au întins la plajă și s-au relaxat sub soarele blând, care a strălucit întreaga zi.

Nici tinerii nu au lipsit, Andreea Grad, absolventă anul acesta a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și viitoare studentă la Sorbona, „trecând dealul” alături de familie pentru a se bucura de o după-amiază liniștită, înainte de plecarea la studii, ]n Paris: „Vremea a ținut cu organizatorii astăzi, e foarte multă lume.  E bine că s-a organizat aici pentru că e mai ușor pentru cei din Leșu, Parva, să vină sau pentru cei de pe bârgaie (n.r . zona Văii Bîrgăului). Eu sunt din Lunca Ilvei și nu cred că aș fi venit dacă se organiza în Bistrița, de exemplu. E bine că fructificăm legendele pe care le avem, așa cum fac străinii și e bine că am început să facem și noi asta. O să le povestesc și colegilor francezi despre legenda Contelui Dracula și sunt sigură că o să fie tentați să vină cândva aici”, spune Andreea.

Traseul Contelui Dracula, un amplu proiect care se zbate să devină realitate

Asociația „Turist în Bistrița-Năsăud”, care a organizat Festivalul Usturoiului, mai are în plan un alt proiect care presupune amenajarea a 100 de km de drum pentru turiștii dornici să parcurgă traseul descris în cartea lui Bram Stoker ca fiind zona pe unde Vampirul Dracula se deplasa în nopțile când își căuta prada.

Astfel, de-a lungul celor 100 de km de drum, turiști ar putea observa sălbăticia locurilor din calești și trăsuri, existând de asemenea și posibilitatea de a vizita faimoasa cabana unde liderul comunist Nicolae Ceaușescu se caza atunci când venea la vânătoare în Munții Bârgăului.

Totuși, până când nemții sau francezii vor putea călca pe urmele faimosului conte, este mult de muncă, întrucât în prezent, traseul este doar marcat, nu și amenajat fiind practicabil doar pentru posesorii de mașini de teren.

În forma lui finală, traseul începe în fața Hotelului Coroana de Aur din Bistrița, de unde se pleacă spre Han și de acolo se ține calea tot înainte spre Livezile. Drumul continuă prin Dorolea, Cuşma, Dealul Negru, Valea Budacului (pe lângă Cabana Aluneasa), urcă în Munţii Călimani „La Trei Hotare”, o ia prin Poiana Cofuri, coboară până în partea de sus a satului Colibiţa, intră pe Izvorul Lung, urcă Valea lui Toader, Dealul Orb, coboară în Şendroaia şi ajunge la faimosul Castel Dracula, unde conform legendei, vampirul aducea tinerele domnițe răpite din sat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu