A ridicat mingea la fileu. Cristina Pîrv și-a deschis propria academie de volei
S-a născut la Turda și a început să practice voleiul la vârsta de 8 ani, în paralel cu atletismul. La un moment dat a trebuit să aleagă între cele două discipline. Nu a fost greu. Destinul îi fusese deja pecetluit. A trecut ceva vreme de când Cristina Pîrv a decis să se întoarcă acasă. Aici, la Cluj, a pus bazele propriei academii de volei și vrea să dăruiască copiilor ceea ce sportul i-a dăruit ei.
Academie românească pe model brazilian
Clujeanca nu doar că este cea mai valoroasă voleibalistă română a tuturor timpurilor, ci și una dintre sportivele care au dat strălucire voleiului mondial. A avut Brazilia la picioare, a câștigat titlurile cele mai râvnite, cupe și campionate în patru țări: România, Italia, Brazilia și Franța, a ținut prima pagină a ziarelor și revistelor, a fermecat o lume întreagă. Au trecut aproape 40 de ani de la momentul în care Cristina a făcut cunoștință cu mingea de volei. Azi nu mai joacă, dar nici nu poate sta departe de disciplina care a transformat-o într-o stea a sportului mondial.
„Eu sunt convinsă că românilor le place voleiul. Trebuie doar să se vorbească mai mult de volei, să se practice mai mult. Poate și la nivel mai înalt să se miște un pic lucrurile, să fie mai multe ore de sport, poate să se introducă voleiul în școli. Oamenii trebuie să conștientizeze, sponsorii la fel, să înțeleagă că sportul înseamnă educație, că se poate face educație prin sport.
Eu sunt un model în acest sens. Eu m-am născut la Turda, dacă nu făceam sport, ce făceam? Lucram la uzina chimică, probabil. Spre surprinderea mea s-au înscris la cursurile academiei și adulți, nu doar copii. Mă gândeam ca adulții să intre într-o altă serie, ceva mai târziu, dar s-au înscris atât de mulți că nu am avut de ales. Nu am mai avut încotro și m-am băgat și eu la joc cu ei. Cel mai important lucru este să vină lumea și să pot să le transmit puțin din mentalitatea și pasiunea pe care le-am avut eu în sport, prin care am realizat practic totul”, a spus Cristina Pîrv.
Academia de Volei „Pîrv11” își propune să caute tineri pasionați de sport care doresc să afle de la cei mai buni tainele celui mai elegant sport de echipă și de ce nu, chiar să găsească noul 11 al României. Academia se numește „Pîrv11”, deoarece acesta a fost numărul pe care l-a purtat mereu pe tricou, indiferent de campionatul în care a evoluat de-a lungul timpului. Modelul de pregătire brazilian va fi implementat în academia marii sportive.
„Transferul meu în Brazilia a fost cea mai bună alegere, din punct de vedere profesional. Am avut norocul să merg la cel mai bun club de acolo, Minas Tennis Club din Belo Horizonte şi să am un excelent tehnician, pe Chico Santos care a fost fundamental în progresul și perfecţionarea mea ca jucătoare. Brazilia are un campionat foarte puternic, unul dintre cele mai puternice din lume, cu multe valori locale și cu puține jucătoare din afara țării. Se pune mare bază pe copii și juniori, pentru ca tot timpul să existe generații noi”, a adăugat Cristina.
Antrenamentele vor avea loc în sălile de sport din Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu”, respectiv de pe strada Traian Moșoiu. Cei care doresc să împărtășească experiența unică de a împărți vestiarul și terenul de joc cu Cristina Pîrv se pot înscrie pe pagina de facebook a fostei sportive (academiadevoleipirv11). Mai mult, anul viitor, când vremea va permite, Cristina Pîrv și-a propus să organizeze și tabere de volei pentru copii, să aducă antrenori de afară, din Brazilia, din Italia, prieteni ai fostei sportive, la rândul lor foști voleibaliști.