PSD a pierdut alegerile potrivite
La o lună după ce a traversat duminica neagră a alegerilor europarlamentare, PSD e din nou în şa. Faptul că partidul şi-a revenit în fire atât de repede şi, aparent, fără convulsii grave, e la fel de neaşteptat ca înfrângerea din 26 mai. Cauza acestei tranziţii relativ uşoare a PSD de la criză la stabilitate rezidă într-o combinaţie de factori, cei mai mulţi exteriori partidului.
Poate părea paradoxal, dar la cum arată astăzi lucrurile, se poate spune că PSD a pierdut alegerile potrivite. Dacă rezultatul alegerilor ar fi fost altul şi ar fi legitimat retorica suveranistă şi cea a luptei cu “statul paralel” din perioada Dragnea, climatul politic în România ar fi fost pe termen lung contaminat şi defavorabil partidului de guvernământ. Arestarea liderului a eliberat PSD, şi societatea, de altfel, de o povară multiplă. Problemele domnului Dragnea, pe care el spera să le rezolve printr-o conducere autocratică şi prin declanşarea periodică de crize, s-au rostogolit spre partid ca o piatră de moară. La fel de toxice s-au dovedit interpretările originale şi neinspirate ale reţetei populismului izolaţionist, cu care domnul Dragnea spera să aibă copieze succesul din vecini. E adevărat că astfel de politici s-au dovedit câştigătoare, pe alocuri, în estul european. Dar, în România, ele canabalizează gazda, deoarece scot din pasivitate familiile extinse ale celor patru milioane de români plecaţi în ţările UE. Aceşti alegători uzual dezinteresaţi de politică se activează şi sancţionează la vot orice partid perceput că le ameninţă sursele de venit printr-o politică de desprindere de Uniunea Europeană. Asocierea lor cu alegătorii cu titlu permanent, aceia care se simt ameninţaţi sau cel puţin inconfortabili cu partidele care vor să dea suspecţilor de corupţie mai multe instrumente juridice avantajoase în instanţă, reprezintă pentru PSD combinaţia sigură de eşec.
Arestarea lui Liviu Dragnea a oferit PSD oportunitatea de a se debarasa cel puţin declarativ de acest balast politic. Indecizia opoziţiei, care a oprit lupta înainte de împinge PSD în apele înfrângerii totale, este celălalt factor extern favorizant partidului de guvernământ. Eşecul moţiunii de cenzură poate fi asimilat unui moment Dunkerque pentru PSD. Calculele de oportunitate politică după care s-a ghidat opoziţia şi potrivit cărora guvernarea erodează pot fi greşite. Nu orice guvernare erodează; cel mai probabil una de tipul “golim vistieria cadorisind feluritele tipuri de bugetari” nu are cum să facă rău partidului la guvernare, dacă acesta evită să se lase antrenat în lupte pe alte fronturi. Până acum, un PSD reîmprospătat după lecţia umilinţei a trecut generoasa lege a pensiilor şi codul administrativ, a numit un avocat al poporului competent cu un istoric de implicare în favoarea drepturilor omului. În plus, a acceptat să împartă puterea inclusiv cu statul paralel din care făcea parte până de curând guvernatorul BNR. Pe surse se vorbeşte şi de iminenţa unei ample remanieri guvernamentale care să aducă şi profesionişti în scaune ministeriale.
Să nu se uite că, la alegerile parlamentare, PSD a strâns totuşi două milioane de voturi, chiar târând ghiuleaua de tun cu chipul lui Liviu Dragnea, în condiţiile unei campanii debile şi a jocului dublu al unor lideri locali ostili liderului maxim. Scriam în primăvară că frica şi ura vor fi combustibilii comportamentului electoral la europarlamentare. Opoziţia a ştiut incita ura; în schimb PSD a eşuat în a băga spaima în alegătorii dependenţi de stat. Dar nu au intrat zilele în sac. Remus Borza este un fost consilier al premierului, cu un CV care îi recomandă opiniile. De altfel, el a fost demis pentru sinceritatea unei declaraţii privind pericolul reprezentat de dezmăţul bugetar. O analiză a domnului Borza arată că peste 7,5 milioane de români au beneficiat de pe urma generozităţii partidului de guvernământ. Acest bazin de alegători, dacă devine convins că dreapta le va ciunti beneficiile, este potenţial mai numeros decât bazinul populat de duşmănia faţă de PSD. Preşedinţia este în continuare un orizont inaccesibil. În schimb, dacă nu se produc reaşezări economice globale care să împingă România în faliment, PSD rămâne în joc la localele şi parlamentarele de anul viitor. Alegeri cu miză mult mai ridicată decât europarlamentarele.