Plângere penală pentru presupuse operații ilegale la Clinica de Chirurgie 2 din Cluj. ”Nu avem persoane fără drept de liberă practică”, spun cei de la spitalul județean

Deputatul USR Emanuel Ungureanu | Foto: Dan Bodea

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a depus, joi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru faptul că doi medici din Blaj ar fi operat ilegal la Clinica de Chirurgie nr. 2 Cluj-Napoca.

“Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru suspiciuni de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Procurorii trebuie să cerceteze modul în care au reuşit să intre într-o sală de operaţii la Clinica de Chirurgie nr. 2 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca doi doctori, Cosmin Raul Şandor şi Mihai Nemeţi, care figurează ca medici la Spitalul din Blaj.

Cei doi au operat ilegal, din octombrie 2017, cu acordul şefului secţiei de chirurgie vasculară, Marius Fodor, deşi nu aveau niciun contract cu spitalul clujean. Există suspiciunea rezonabilă că cei doi au fost introduşi ilegal de către Marius Fodor pe programul operator al secţiei de chirurgie vasculară sub pretextul efectuării unor intervenţii de urgenţă în cadrul orelor efectuate de către aceştia de gardă la domiciliu. Fodor este naşul lui Şandor şi i-a permis să opereze cazuri care nu sunt urgenţe medico-chirugicale, în afara programului de gardă, acoperind acest fapt cu semnătura şi parafa proprie”, a declarat, Emanuel Ungureanu.

“Mai este o problemă uriașă, pe care am sesizat-o Parchetului: sunt condiții foarte serioase de abuz în serviciu în ceea ce îl privește pe managerul Spitalului Județean, domnul Petru Șușcă – acesta a creat condițiile pentru ca Marius Fodor să câștige succesiv două concursuri organizate în condiții de nelegalitate. Mai mult decât atât, între anii 2016-2018, acesta i-a refuzat unei doamne conferențiar pe nume Claudia Gherman dreptul de a se transfera pe această secție, ceea ce a dus la desființarea statutului din secție clinică în secție neclinică, ceea ce înseamnă că studenții la Medicină se pregătesc acum pentru specialitatea de chirurgie vasculară pe secția de Chirurgie generală, ceea ce este o palmă uriașă pentru școala de medicină clujeană”, mai spune deputatul USR.

Există o serie întreagă de abuzuri – fals în înscrisuri, avem un medic, Mihai Nemeți, care figura ca doctor cu normă întreagă la Spitalul din Blaj și în același timp, în mod miraculos, făcea gărzi la domiciliu în Cluj, lucru care este absolut imposibil din punct de vedere fizic. Practic, Marius Fodor (șeful secției de Chirurgie II din Cluj – n.red.) i-a introdus pe cei doi doctori ilegal în secția de Chirurgie II și le-a oferit posibilitatea să opereze în afara urgențelor care țin de acele gărzi la domiciliu – au operat varice, bypass-uri.

Operațiile făcute de cei doi sunt ilegale, pentru că ei nu aveau niciun contract cu Spitalul Județean, nu aveau dreptul să fie în sala de operații. Ce este ciudat este că în acești ani, pentru că vorbim undeva din octombrie 2017 până astăzi, nimeni din spital nu s-a sesizat – medici, asistente, anesteziști”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu în fața Curții de Apel din Cluj.

Deputatul USR mai spune că “pentru un om, Marius Fodor, s-a croit o clinică – s-a schimbat statutul unei clinici universitare într-o clinică neuniversitară, numai să ocupe acel post. Gândiți-vă că direcția spitalului a ales să promoveze într-o funcție un medic care nu avea experiență în chirurgia vasculară în detrimentul unei doamne care avea 26 de ani de experianță în acest domeniu”.

Emanuel Ungureanu mai cere Parchetului să “verifice suspiciunea că cei doi ar ‘încărca’ materiale sau dispozitive medicale în surplus, pe foile de observație ale altor pacienți, îngrijiți de alți medici, cu scopul de a le sustrage și de a le folosi la clinica privată Interservisan sau Venovasc pe modelul ‘patentat’ de medicul Mihai Lucan.”.

În plângerea penală, Emanuel Ungureanu solicită procurorilor să verifice “și suspiciunea că medicul Raul Șandor ar subtiliza fire de sutură sau proteze vasculare, etc; din magazia secției de chirurgie vasculară, unde are cheia de acces și să verificați dacă le-a folosit la intervențiile chirurgicale pe care le-a efectuat la Clinica privată Venovasc. Secția de chirurgie vasculară a Spitalului Județean este cuprinsă în Programul național de chirurgie vasculară al Casei de Asigurări de Sănătate. Acces la cheia de la magazie au doar 3 persoane: dr Fodor, dr. Șandor și asistenta șefă. Fiind atât de apropiată relația dintre cei doi, există suspiciunea că Șandor își permite să ducă materiale sanitare pentru operații și la Spitalul Municipal Blaj, unde operează cu bunul său prieten Mihai Nemeți (în prezent director medical la spitalul Blaj).”

”Nu avem în acest moment persoane fără drept de liberă practică în spital”

Directorul medical al SCJU Cluj-Napoca, Adela Golea, a declarat că vor fi făcute verificări în legătură cu sesizările deputatului clujean.

”În urma postării publice a unor imagini din blocul operator al Secţiei CLinice Chirurgie II, conducerea spitalului a hotărât să verifice probitatea declaraţiilor care însoţesc imaginile. Calitatea filmului nu permite identificarea clară a tuturor persoanelor prezente în blocul operator, facând dificil răspunsul corect la sesizarea presei că aceştia nu au angajament pe contract de muncă cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Legislaţia în vigoare, în ceea ce priveşte activitatea medicală, este respectată în spital, iar comitetul director este primul interesat să nu existe persoane, în cadrul echipei medicale, fără angajament contractual cu instituţia.

Menţionăm că spitalul are rol de spital universitar, în care se derulează programe conform acordurilor de colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj. În plus, are aproximativ 500 de rezidenţi care se rotesc în stagii în funcţie de curricula de rezidenţiat, stagiile fiind repartizate prin decizii ale DSP Cluj, indiferent de cine este spitalul plătitor pentru aceștia.

La începutul anului 2019, s-a făcut verificarea medicilor şi asistenţilor medicali angajaţi în spital la Colegiul Medicilor şi, respectiv, Ordinul Asistenților Medicali, neexistând în acest moment persoane fără drept de liberă practică din cei care au contract cu spitalul. Mai mult, în luna februarie, spitalul a solicitat secţiilor de la nivel de conducere să comunice dacă, în cadrul acestora, există persoane care desfăşoară activitate, fără a fi înscrise în programul de voluntariat al spitalului, sau neavând relație contractuală cu spitalul.

Managementul spitalului este direct interesat să lucreze cu personal acreditat şi care are o relaţie contractuală cu spitalul pentru a asigura o activitate medicală eficientă.

Vom verifica informația privitoare la cei doi medici pentru a clarifica situaţia expusă.”, a declarat Adela Golea.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. clujean says:

    Vai, vai, vai ! Iar !

Postaţi un comentariu