FOTO | Emil Boc anunță construirea unui aquapark gigant în partea de est a Clujului
Clujul va avea în sfârșit un aquapark ce va fi construit pe o suprafață de 20.900 mp în zona Becaș. Consilierii locali vor discuta în ședința de marți, 5 martie, asupra studiului de fezabilitate al acestui proiect.
Potrivit documentului care va fi supus votului consilierilor, partea exterioară a aquaparkului va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați.
”Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare și aer curat vor avea la dispoziție opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase.
Vedeta Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 metri și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea de asemenea la dispoziție o parcare cu peste 1.200 de locuri.”, a scris primarul Emil Boc pe pagina sa de facebook.
Valoarea estimată a investiției este de 198,2 milioane de lei (fără TVA). Costurile construcției și montajului sunt estimate la 125,5 milioane de lei (fără TVA), restul investiției reprezentând dotările.
Aqua Park-ul reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban, a unui parc de recreere și a unei zone de activități sportive.
Păreri pro și contra din partea clujenilor
Ideea aquaparkului de la marginea cartierului Gheorgheni a fost, în general, bine primită de clujeni. La postarea primarului au reacționat zeci de persoane , printre laudele adresate acestuia numărându-se însă și destule critici cu privire la viitoarea destinație a spațiului din colonia Borhanci.
Iată cîteva dintre cele mai sugestive comentarii postate de clujeni până astăzi:
”Superrrr, nu mai dam banii altor orașe pt a ne distra într-un Aquapark. Vor veni si altii la noi, exact cum clujenii umplu parcurile de acest gen în Oradea, Satu-Mare, Tg Mures, si altele”
”Spatiul e foarte mare. Si e de datoria primariei sa il intretina. S-a votat sa se amenajeze parcul acolo, asta inseamna curatat, facute alei, banci, etc. Nu inseamna ca locul e lasat in paragina.”
”Toti vreti parcuri dar cand afara sunt 30 de grade toti se inghesuie la piscina si bateti drumu pana la felix de nimic nu sunteti multumitii”
”Chiar era nevoie si in cluj de asa ceva.
Felicitari domnule Primar Boc!
Ati ridicat Clujul deja la un nivel greu de crezut.”
”PENTRU CE BUN E ATUNCI BUGETAREA PARTICIPATIVĂ DACĂ PRIMARUL NU IA ÎN CALCUL VOTUL CLUJENILOR??!! S-A VOTAT ȘI SE DOREȘTE ACOLO UN PARC NATURAL URBAN, NU FIȚELE unor INVESTITORI din BUCUREȘTI! TOATĂ BREASLAARHITECȚILOR RECOMANDĂ ȘI SUSȚINE PARCUL, Iar Primăria ce face? Le ignoră și pe ei, și pe oameni. Un AQUAPARC SE VA CONSTRUI LA CHINTENI ORICUM. DE CE AVEM NEVOIE DE ÎNCĂ UNUL?”
”Bravo! Bine ca au votat clujenii ca vor spatiu verde in zona respectiva si voi o betonati. O sa se duca sa respire aer curat sub apa. Rusine!!!”
”Păi sigur, asta-i rețeta clasică, lași gunoaie acolo și apoi vii ca mesia să salvezi locul. Acolo Primaria trebuie sa facă parc nu să dea terenul unui privat.”
”Oare cum credeti ca se impaca peste 120.000 de mp de constructii cu ”Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban”?!? Dupa ce se rade spatiul verde de pe o asemenea suprafata despre ce masterplan de zona verde discutam?! Pur si simplu e incredibil cum atit de multa lume nu poate pricepe ca un spatiu public nu va mai fi public si ca vom imbatrini in trafic impreuna cu ocupantii celor 1200 de masini! In conditiile in care Parcul Mare e cam mic si facut praf in fiecare vara de minim 2 festivaluri, iar asemenea constructii nu se fac mai pe nicaieri in interiorul unui oras, deja sufocat de trafic. Trist, dar populist …”
”Zona respectiva trebuie amenajata ca Parc Natural Urban. Acolo sunt specii de animale, pasari si insecte unice din zona Clujului”
”Cum să începi un masterplan de zonă verde cu o construcție de beton care va avea o parcare exterioara betonată de 800 de locuri? Ce zonă verde-i aia? Probabil dacă vom vopsi parcarea în verde! Înăuntru vor fi fastfood-uri, iar afară tobogane zgomotoase care vor alunga de acolo nu doar păsările ce cuibăresc în stufăriș dar vor deranja și riveranii. Nu mai vorbesc de traficul infernal ce va fi acolo sau costurile exorbitante de intrare deoarece Primăria dorește să-i dea terenul unui privat. Aquaprak-ul trebuie făcut în altă parte, nu într-un parc!”
”Aqua park intre blocuri, cartier de 70000 de locuitori, asa se preconizeaza, in care sa nu mai poti de galagia si agitatia “poporului chinez” ce va veni… Cand momentan acolo sunt specii de pasari ce rar le mai gasesti si alte animale(am vazut caprioare). Nu se putea pur si simplu amenaja lacurile si zona respectiva unde cetateanul clujean sa.si poata gasi linistea si relaxarea? Chiar nu se putea gasi un alt loc la periferie? Circulatia va fi pe un drum cu o banda pe sens, cel putin de la sensul giratoriu catre blocuri- 2km aprox. Va provoc la o imaginatie bogata. Cand spaga e mare si groasa, aqua park sa iasa”
” Parc Urban? Cu suprafață construită de 20.900 mp si 1200 locuri de parcare? Pe ce planeta e asta Masterplan Zona Verde? Verdeata si copacii sunt ceea ce lipsesc in Cluj nu un Aqua Park atat de aproape de oras. Dar avem si un ditai festival in centrul orasului asa ca n-ar trebui sa fiu surprinsa care sunt prioritatile…”
”Cand vor fi destule parcuri, va fi bine venit si un aquapark. Sustineti ca faceti PLANIFICAREA ȘI dezvoltarea Clujului pe 10-20 ani, un parc in acea zona va fi mult mai elegant si de bun gust PT.CLUJ. Un proiect OK, dar un parc ar fi un proiect de bun simt pentru Cluj.”
Park, nu aquapark
Realizarea unui parc în zona de est a orașului datează încă din anii 60 și aparține arhitectului Vasile Mitrea, care, evident, este împotriva aquaparkului anunțat de primărie.
„În 1965, a fost prima propunere de parc aprobată în 1967, dar nu s-a transpus. În 1984, s-a făcut un nou proiect care a preluat în mare măsură ideile din primul proiect și care a început să fie în atenția Primăriei. Prima lucrare a fost dragarea lacului 1. Parcul e mai relevant decât aqquaparcul pentru că prin vegetația înaltă favorizează un climat necesar dezvoltării comunității. Vegetația înaltă e cea care consumă bioxidul de carbon și oferă oxigen. Parcul Est vizează sănătatea populației, aquaparkul doar agrementul. Prima variantă e publică, a doua e privată. Aquaparkul nu oferă destule spații verzi, așa cum propunem noi printr-un parc”, a declarat pentru Transivania Reporter inițiatorul Parcului Est, Vasile Mitrea
La rândul său, deputatul și activistul de mediu Adrian Dohotaru susține amenajarea unui parc în zona respectivă. Dohotaru a lansat chiar o campanie intitulată ” „SOS Parcul Est”.
„Prin această campanie civică cerem Primăriei crearea celui mai mare parc al Clujului. Parcul propus se întinde de la primul lac din Gheorgheni de lângă mall până la ultimul lac de lângă Selgros. Cuprinde baza sportivă, pepiniera și zona de stufăriș. E situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș și cuprinde o suprafață de peste 60 de hectare, unele deja amenajate, altele propuse pentru o amenajare minim invazivă din cauza biodiversității zonei. „SOS Parcul Est” militează pentru un parc natural urban în condițiile în care în zona de după baza sportivă și primul lac amenajat există cea mai bogată avifaună a orașului. Parcul Est este o propunere urbanistică încă din anii 1960 pe care noi, ca grup civic informal transformat în asociație, am reluat-o, alături de specialiști și alte grupuri informale ca Zona Verde Liberă. Până acum, succesul nostru este parțial, dar real. Am convins autoritățile să amenajeze aleea pietonală de lângă primul lac în loc să avem trafic auto, dar și că mall-ul trebuie să își îndeplinească promisiunea inițială de a amenaja un parc.
Ne-am alăturat celorlalți clujeni care au cerut un spațiu public de mari dimensiuni în estul orașului și Primăria a acceptat cererea noastră expresă ca baza sportivă să fie cu acces gratuit. În urma unei petiții SOS cu 3.000 de semnatari, Primăria a promis un parc pe o suprafață de peste 60 de hectare. Mai mult, un proiect câștigător de parc la procesul de bugetare participativă nu este respectat. Primăria spune că parcul cerut de noi, cu acces general și gratuit, este, de fapt, un aquapark privat.
Noi nu ne opunem aquapark-ului, ci doar construirii sale haotice între un cartier plin de construcții noi și altul preconizat în Sopor, de mărimea cartierului Mănăștur, și mai ales într-o zonă cu o biodiversitate atât de bogată. Locul aquapark-ului, care oricum nu respectă prevederile Planului Urbanistic General din cauza depășirii procentului de ocupare a terenului, este la marginea orașului, nu în interiorul lui.”, ne-a declarat Adrian Dohotaru.
In zona Intre Lacuri si Becas s-a construit intens in 5 ultimii ani. Nu mai exista copaci ca au fost taiati sa se faca blocuri. Abia se mai poate respira vara din cauza prafului si masinilor care vin spre Iulius Mall.
Fosta pepiniera este singura oaza de verdeata pe partea aceasta de oras si un ecosistem unic in Cluj. Aici venim cu copiii in parc si sa stam pe un petec de iarba. Conform programului de Bugetare Participativa 2017 si a proiectului declarat castigator atunci, aceasta zona verde trebuia extinsa cu un buget de 100.000 EUR confirmat ferm in 2017 de primarie. Care este rolul bugetarii participative daca proiectele castigatoare nu sunt implementate? Oamenii care locuiesc in zona au votat atunci pentru verdeata nu pentru betoane.
Pana acum nu ne-a prezentat nimeni, noua celor care locuim aici, ce doreste sa se faca si sa ne intrebe ce parere avem. Opinia noastra chiar nu conteaza? Vrem sa fim un oras modern si altfel decat celelalte, dar cand luam deciziile o facem din birou, fara sa cercetam cum si daca ele afecteaza viata celor care traiesc acolo, fara studiu de impact, fara consultare publica. Ca stim noi mai bine, nu?
Reparati strandurile care stau inchise si in paragina deja de aproape 30 de ani.
Oare pana cand dispretul acesta fata de natura. O sa ajungem ca japonezii sa putam masti pe fata in oras ? In mijlocul unei aglomerari urbane in devenire, este o crima sa distrugi un dar al naturii. Sper ca organizatiile de protectie a mediului si oamenii constienti sa lupte pentru a mentine zona ca si parc natural.Aquapark se poate face si in alta parte
Tipica mentalitate a …. inapoiat, care nu pretuieste doar betonul. Distrugeti ultima ramasita de natura cu viata din oras.