Primăria a pus deoparte 6 milioane de euro pentru exproprierile din Bună Ziua și Sopor

Foto: Dan Bodea

În 2019, vor demara proiecte majore ale primăriei Cluj-Napoca în ce privește reabilitarea și modernizarea străzii Bună Ziua, sau realizarea mega-cartierului de locuințe din zona Sopor. Investițiile în acest sens sunt uriașe, și doar dacă ne gândim că pentru realizarea acestor două obiective este nevoie de exproprieri masive de terenuri de la actualii proprietari.

Proiectul cel mai la îndemână pentru municipalitate este, în prezent, cel referitor la strada Bună Ziua, acolo unde va fi construită practic de la zero această celebră arteră a Clujului. Intenția declarată este de a se realiza aici trei benzi de circulație, cu două dintre ele spre ieșirea spre Calea Turzii, dar și o pistă pentru biciclete.

Pe Bună Ziua, suntem în ultima fază de licitație pentru mutarea rețelelor de gaz. În data de 12 februarie este data limită până la care se pot depune ofertele, suntem aproape gata și cu evaluările terenurilor. Sunt circa 55 de parcele de teren care trebuie să fie expropriate și estimez că până la sfârșitul lunii februarie vom avea terminat studiul de fezabilitate și-l vom putea vota în Consiliul local.

După votarea studiului de fezabilitate, putem trece la faza de obținere a autorizației de construire. Estimez în acest sens un termen de trei luni pentru stabilirea tuturor detaliilor de execuție, după care putem trece efectiv la lărgirea străzii, la profilul de 16 m. Cel mai probabil, lucrările vor putea să înceapă undeva în lunile mai-iunie, în varianta optimistă, pentru că aici nu mai trebuie să facem licitație pentru constructor, acesta fiind RADP-ul, celelalte licitații fiind adjudecate. Sigur, ne poate împinge în timp această licitație de la gaz, daca ea va fi contestată.”, ne-a declarat Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Exproprieri, și mult mai masive decît în Bună Ziua, vor avea loc și în zona Sopor, măsură necesară pentru a face loc cartierului gigant promis de municipalitate pentru circa 200-250.000 de persoane.

Nu am avut discuții cu proprietarii terenurilor care urmează să fie expropriate, nu în această fază. Exproprierea se va face pe o lege specială de utilitate publică. Este o evaluare, noi vom deschide ulterior conturi și le vom pune oamenilor banii în conturi la CEC, după ce-i vom notifica anterior. Dacă cineva, sigur, va fi nemulțumit, are acest drept de a merge în instanță și de a cere o reevaluare.

Cu alte cuvinte, nu se vor bloca lucrările dacă cineva nu va fi de acord cu această evaluare. Aceasta este făcută de un evaluator ANEVAR independent, iar interesul nostru este să plătim oamenilor sumele reale și corecte, pentru că nimănui i-ar conveni să primească mai puțini bani pe terenuri decât i s-ar cuveni. Odată ce se va vota studiul de fezabilitate, una din componentele acestuia este și evaluarea. Atunci va fi și momentul la care se va bate în cuie culoarul de expropriere și vom trece la plata către proprietari a contravalorii terenurilor.

Spre deosebire de zona Bună Ziua, în cazul viitorului cartier din Sopor, situația este mult mai complexă în privința exproprierilor, pentru că discutăm de un PUZ pe 250 de hectare. Estimez că până la sfârșitul acestei luni vom putea lansa pe SICAP concursul de soluții. Va fi un concurs internațional, cu un juriu internațional, și sperăm să avem cea mai bună lucrare posibilă pentru municipiul nostru.

Ne dorim să fie un PUZ fanion pentru noi. Gândiți-vă că astăzi discutăm despre un cartier care va avea o dimensiune similară cu a cartierului Mănăștur, cu circa 300.000 de locuitori. Este, cu siguranță, cel mai mare proiect de acest gen din țară de după revoluție, nu cred să mai existe undeva vreun PUZ făcut de o municipalitate, de o asemenea dimensiune. Au fost PUZ-uri pe suprafețe mai mari, cred că în zona Bucureștiului, dar au fost făcute de către firme private și nu au avut în vedere să stabilească toate utilitățile de care are nevoie un cartier de locuințe. Aici va trebui să stabilim foarte clar rețelele de drumuri, colectoare în primul rând, care sunt locurile în care vor fi amenajate parcuri, cele pentru biserică, pentru instituțiile publice, grădiniță, creșă, școli și așa mai departe.”, spune viceprimarul Dan Tarcea.

Pentru zona Bună Ziua, suma vehiculată pentru iminenta expropriere a suprafeței de circa 2.300 mp este de până într-un milion de euro. Situația se schimbă în cazul cartierului Sopor, acolo unde despăgubirile pentru proprietarii de terenuri vor fi infinit mai mari, parte din sume urmând să fie recuperate de municipalitate de la cei care vor construi în zonă.

O să avem un buget de exproprieri pentu acest an undeva pe la 5 sau 6 milioane de euro. Cifra aceasta va depinde foarte mult de cum va arăta bugetul final, dar nu va fi aceasta o problemă pentru municipiul Cluj-Napoca.

N-aș vrea să intru în foarte multe detalii în acest sens astăzi, pentru că nu am stabilit încă foarte clar care vor fi sumele respective. Dar pot să vă spun că în Australia, de pildă, nu poți construi înainte de a face drumuri, de a face utilitățile, dar acolo există o taxă de urbanizare. Acolo, primăria face un calcul în funcție de numărul de metri pătrați pe care vrei să construiești, sau de numărul apartamente sau case, și-i comunică că are de plată, de exemplu, 7.000 de dolari pentru drum și alți 4.000 pentru spațiile verzi. Nu vrei să dai banii ăștia, nu construiești, e simplu. Vom urma și noi acest model, pentru că trebuie să existe un echilibru până la urmă.”, spune viceprimarul Clujului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu