FOTO | A început Târgul de Crăciun
Chiar dacă mai sunt 31 de zile până la Crăciun şi nici nu a nins încă, magia Crăciunului a început să se simtă la Cluj-Napoca datorită Târgului de Crăciun, care a început oficial vineri, 23 noiembrie. La ora 19 au fost aprinse luminiţele care îmbodobesc Piaţa Unirii şi s-a dat startul ascultării de colinde în mijlocul oraşului.
Pentru toţi cei care au vrut să fie prezenţi la sărbătoare au concertat apoi Compact B şi Cobzality.
Cu un pahar de vin fiert sau ceai cald în mână, clujenii, dar şi turiştii care vor vizita Târgul de Crăciun vor putea cumpăra cadouri pentru cei dragi sau ornamente pentru brad, vor putea mânca bunătăţi ca la mama acasă. Căsuţa cu lavandă îi aşteaptă pe cei care doresc să păstreze mirosul câmpurilor de lavandă tot anul, iar “Chiţibuşuri”, căsuţa inedită a târgului de anul ăsta, le oferă celor interesaţi produse ale unor designeri români care pot fi făcute cadou altora sau păstrate ca amintire.
Turda dulce, castanele coapte sau mirosul de scorțișoară vor pluti timp de 40 de zile peste Piață și cu siguranță îi vor face să se oprească până și pe cei mai puțini pofticioși.
Patinoarul va fi deschis numai peste câteva zile, dar până atunci clujenii sunt așteptați la căsuța lui Moș Crăciun unde vor avea loc nenumărate workshop-uri, pentru părinți în prima săptămână și apoi pentru copii timp de patru săptămâni.
Programul din fiecare zi de târg poate fi consultat pe familiondecraciun.ro
Unește oamenii, reunește familionul
Dacă anul trecut creatorii târgului ne reaminteau că sărbătorile de iarnă sunt, practic, sărbătorile familionului (oricât de divers și de extins ar fi acest familion), în acest an, urmează să ne petrecem mai bine de 5 săptămâni ocrotiți de ideea de ÎMPREUNĂ. Tematica propusă pentru 2018, în acord cu privilegiul Centenarului pe care o Românie întreagă îl celebrează în acest an, ne invită să privim ALĂTURAREA, UNIREA, “ÎMPREUNĂ”, cel puțin dintr-o nouă perspectivă: o unire înțeleasă nu ca stabilire a unor noi granițe (fie ele chiar și geografice), ci dimpotrivă, ca renunțare la ele, invitând astfel oamenii spre întâlnire, contopire și simbioză inerentă în experimentarea relației cu celălalt, cu “altul meu”.
Suntem invitați, așadar, să explorăm ideea de centenar din perspectiva unirii oamenilor în ansamblul diversității culturale pe care Clujul o găzduiește. Suntem invitați să descoperim rădăcinile care pulsează în inimile locuitorilor, să pornim conversații despre multiculturalism și despre modul în care sărbătorile de iarnă pot fi celebrate într-un spirit de comuniune și respect pentru diversele naționalități care conviețuiesc în Cluj.
“Ne bucurăm să ne aflăm în Piața Unirii pentru a doua oară în această formulă de organizare. Continuăm conform planului comunicat în 2017: anul acesta, familionul se îndreaptă către rădăcini, iar programul pregătit, prin evenimentele sale, celebrează diversitatea Clujului. Vă așteptăm cu aceeași amenajare festivă și cu un calendar bogat, care va cuprinde spectacole inedite din diverse culturi și zone geografice. Anul acesta, ne-am dorit să avem mai multe evenimente, astfel încât, în fiecare seară, să avem un puls al Târgului care vibrează constant” menţionează Mihai Oprean, directprul Târgului de Crăciun.