înCerc – program de prevenţie a diabetului zaharat de tip 2 la copii, lansat şi la Cluj-Napoca
“înCerc” este un program de prevenţie a diabetului zaharat de tip 2 şi a bolilor civilizaţiei care se adresează copiilor şi care urmăreşte îmbunătăţirea stilului de viaţă al acestora printr-o nutriţie adecvată şi activitate fizică susţinută. Se numește așa pentru că dorește să creeze o comunitate mai unită, în cerc, dar și pentru că dorește să motiveze, să-i determine pe oameni să încerce (încerc) să schimbe ceva la stilul de viață pe care îl duc.
Programul este implementat de Fundaţia Medicover în România prin intermediul Asociaţiei Medicover şi se bucură de sprijinul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, al Asociaţiei Române pentru Studiului Obezităţii (ARSO), Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, iar pe plan local au susţinerea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Principala cauză a diabetului este obezitatea, iar în România procentul persoanelor afectate de obezitate este de 21,3%, conform Studiului ORO („Obezitatea în România”) efectuat în 2015 de către ARSO, iar numărul de diabetici din țara noastră era, acum trei ani, de peste 1,5 milioane.
De-a lungul timpului, la nivel mondial, numărul persoanelor obeze, respectiv al persoanelor care au fost afectate de diabet, a crescut considerabil ajungând de la 100 de milioane în 1990 la 425 de milioane în 2017, conform International Diabetes Federation. De asemenea, estimările federației sunt de 629 de milioane în 2045.
Cea mai bună modalitate de a trata diabetul, nu este un tratament de fapt, ci prevenția, după cum spune prof. dr. Gabriela Roman, medic primar specialitatea diabet, nutriție și boli metabolice. Prevenția ar trebui să fie făcută încă din timpul sarcinii unei mame pentru copilul ei, iar dacă nu se reușește acest lucru, încă din primii ani ai copilului acesta trebuie să fie obișnuit cu o alimentație sănătoasă și o activitate fizică susținută pentru a preveni apariția unor boli ale civilizației, între care a fost inclus și diabetul.
Până nu demult, majoritatea cazurilor de diabet zaharat la copii erau încadrate ca şi diabet zaharat tip 1, insulinodependent, diabetul zaharat tip 2 fiind considerată o boală a bunicilor, apoi a părinților. În ultimii 20 de ani, creşterea incidenţei obezităţii a dus la o creştere a diabetului zaharat tip 2 la copii şi adolescenți, iar debutul lui la vârste tinere duce la instalarea precoce a complicaţiilor cronice degenerative (adică a unei evoluții a bolii care să afecteze corpul, în timp, din ce în ce mai mult).
Specialiștii avertizează că fără a se lua măsuri drastice cu privire la stilul de viață și dietă, o creștere a incidenței diabetului zaharat de tip 2 va duce, pentru prima dată în istorie, la o speranță de viață mai scăzută a copiilor născuți după 2000 decât a părinților lor.
înCerc, program adresat copiilor
Tocmai pentru că vârsta de la care trebuie să înceapă grija pentru un stil de viață sănătos e nevoie să fie una cât mai timpurie, programul înCerc al Asociației Medicover se adresează copiilor de clasa a V-a.
Programul a fost implementat pentru prima dată sub denumirea „PoZdro” în Polonia, în urmă cu cinci ani, fiind creat de specialiști ai Universității din Gdansk.
În România, primul oraș spre care s-au îndreptat specialiștii a fost Ploiești, jud. Prahova, acolo identificându-se una dintre cele mai mari prevalențe ale diabetului din România (conform studiului PREDATORR – Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Uricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi). Acolo a trecut deja un an de la începerea programului și rezultatele încep să apară.
Cluj-Napoca este al doilea oraș din țară în care programul va fi implementat, și pentru că există o prevalență a supraponderii și obezității la copii, dar mai ales pentru că autoritățile și părinții clujeni sunt preocupați de starea de sănătate a copiilor lor și au fost de acord cu evaluarea celor mici.
înCerc, desfășurat pe durata a 18 luni
Programul este alcătuit din trei componente. Prima constă în evaluarea inițială a stării de sănătate a copiilor, cea de-a doua în consiliere a copilului, dar și a părinților, iar cea de-a treia va fi alcătuită din mai multe programe educaționale.
Important de menționat este că participarea la program este voluntară și complet gratuită. Evaluarea copiilor se face numai după ce părinților le-au fost prezentate toate aspectele, iar aceștia și-au dat acordul. De asemenea, pentru copiii care vor fi găsiți cu risc de a dezvolta diabet, este necesară participarea activă a familiei la schimbarea stilului de viață al copilului. Programul se adresează copiilor de clasa a V-a pentru că, așa cum am menționat, va avea o durată de 18 luni, iar în această perioadă ei nu-și vor schimba școala și sunt la o vârstă la care lucrurile încă se mai pot remedia în cazul în care vor fi depistați ca având un risc de a dezvolta diabet.
Analiza de sănătate va fi făcută tuturor copiilor de clasa a V-a ai căror părinți și-au dat acordul, va fi gratuită și non-invazivă, se va desfășura la școală și va avea o durată de 20 de minute per elev. Analiza va indica indicele de masă corporală al copilului, i se va măsura tensiunea arterială, va fi efectuat un test cardio-respirator pentru determinarea rezistenței la efort, va fi identificată postura corporală a acestuia și va fi testat vizual. La finalul analizei va fi generat un raport de sănătate al copilului, confidențial, care va fi trimis părintelui.
Copiii care se încadrează în grupul de risc sunt invitați să se alăture Asistenței Individuale Integrale, adică să ia parte la cea de-a doua etapă a programului. Pe parcursul acesteia, în cele 18 luni, vor fi câte șase sesiuni de coaching individual, cu câte patru specialiști în cadrul fiecărei sesiuni: un medic generalist, un nutriționist, un specialist în educație fizică și un psiholog. De asemenea, pe lângă sesiunile individuale, vor avea loc workshop-uri educaționale pentru familii, dar și evenimente sportive.
Rezultatele analizelor de la Ploiești
La Ploiești au fost evaluați 1348 de copii, 84% dintre cei de clasa a V-a cărora se adresează înCerc, din cadrul a 29 de școli și 4 structuri școlare. Din cei peste 1300 evaluați, 21% aveau greutatea corporală încadrată la obezitate, și 14% la suprapondere. Tensiunea arterială era crescută la 26% dintre ei, iar capacitatea de efort fizic a fost considerată, în urma testului, slabă pentru 42%, foarte slabă pentru 10% și 13% au întrerupt testul. Astfel, au fost introduși integrați în Asistența Individuală Integrată 405 copii care prezentau risc de dezvoltare diabet de tip 2.
înCerc la Cluj-Napoca
Asociația Medicover a început activitatea pentru introducerea înCerc în Cluj-Napoca în septembrie când au avut loc întâlniri cu directorii unităților de învățământ. Au urmat apoi 52 de ședințe cu părinții, iar până la finalul lunii octombrie au fost obținute aproximativ 1300 de acorduri.
Comporativ cu Ploieștiul, unde existau 31 de școli și 4 structuri de învățământ și acorduri în proporție de 84%, la Cluj-Napoca există 43 de unități școlare, iar specialiștii înCerc speră la evaluarea a aproximativ 2800 de elevi. Până la finalul lunii octombrie aveau 13 unități în care au primit peste 70% acorduri, cu o rată totală de acord de 54%.
La prezentarea oficială a programului în Cluj-Napoca, ce a avut loc pe 13 noiembrie, au luat parte și două familii cu copiii, dar și o doamnă dirigintă de la Școala Gimnazială „Emil Isac”. Cu toții erau acolo pentru că văd o inițiativă bună în acest program și îi încurajează pe părinți să își dea acordul pentru evaluarea copiilor.
„Părinții de clasa mea au fost foar încântați de această inițiativă, s-au bucurat de colaborarea dintre instituții și au primit cu toată deschiderea propunerea înCerc pentru că sunt speriați de toate alimentele nesănătoase cu care suntem bombardați. Noi, în curtea școlii nu avem un chioșc de unde ei ar putea să-și procure alimente nesănătoase, dar nu știm ce fac în drumul spre casă, mai ales având în vedere vârsta, anturajul”, a declarat profesoara Mirela Rusu.
În loc de concluzie
George Istrate, director general al Asociației Medicover a spus, tot la prezentarea oficială înCerc, „programul nostru vine să prevină o problemă de sănătate care, din păcate, este din ce în ce mai răspândită, deși diabetul de tip 2 nu este atât de prevalent în momentul de față la copii, dar cifrele încep să arate că este o problemă de sănătate la care trebuie să avem grijă. Are o creștere exponențială în ultima vreme, mai ales din cauza stilului de viață nesănătos, de ceea ce facem zi de zi, de ce mâncăm, de cum înțelegem că trebuie să facem activitate fizică, de practic tot ceea ce facem”.