Justiție înghesuită în șase săli
Un judecător sătmărean trebuie să se ocupe de peste 1300 de dosare într-un an. Mai grav este faptul că toată această muncă trebuie făcută în condiții improprii chiar și pentru un funcționar de rând, darămite pentru unii care hotărăsc soarta semenilor. În aceste condiții, magistrații sătmăreni s-au întors din vacanță și au renunțat să mai protesteze după ce Ministerul Justiției a alocat bani pentru continuarea lucrărilor de renovare a sediului.
Magistrații s-au întors la muncă
Ministerul Justiției a așteptat până ca tavanul Tribunalului Satu Mare să se prăbușească peste justițiabili, pentru a conștientiza în ce condiții se lucrează la Satu Mare. Cu toate că s-a promis în acel moment că va trimite o echipă specializată pentru a verifica problema, nu a făcut-o. În schimb, potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Satu Mare, judecătorul Remus Nemeș, situația începe să revină pe un făgaș normal, chiar dacă se întâmplă acum, după ce deja un eveniment nefericit s-a consumat.
„Știu că o parte din bani au fost alocați pentru ca lucrările de reabilitare să continue. În cifre nu pot să vă spun exact care este suma de bani alocată, dar este important că cele șase săli de judecată sunt funcționabile“, a declarat Remus Nemeș, precizând că până la finalul anului vor fi alocate fonduri pentru a finaliza investiția.
Prăbușirea tavanului la doar doi metri de justițiabili a stârnit numeroase controverse, chiar și în Capitală, după ce președinta Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoș Maxim, a declarat că dacă situația nu se va remedia, de la 1 septembrie, aparatul de lucru al Tribunalului și Judecătoriei nu va mai intra în incinta instituției. A doua zi, ministrul Robert Cazanciuc a declarat că va trimite o echipă la Satu Mare, promisiune ce nu a fost îndeplinită. Totuși, o dată cu revenirea magistraților la muncă, situația pare să se fi îmbunătățit. Cele șase săli de judecată sunt funcționale, iar lucrările de reabilitare a insituției s-au reluat, astfel încât magistrații și-au anulat protestul.
Cinci judecători într-un singur birou
Investiția de la Tribunalul Satu Mare a fost începută în toamna anului 2011 și avea ca termen de finalizare luna martie 2013. Pentru anul trecut erau prevăzute lucrări în valoare de 22 milioane de lei, din lipsa finanțării investiției, constructorul a încetinit ritmul lucrărilor și s-a ajuns în situația ca valoarea lucrărilor efectiv realizate până la sfârșitul anului trecut să nu depășească șapte milioane lei.
În astfel de condiții, nu mai miră pe nimeni că una dintre principalele probleme care afectează funcționarea instanțelor din Palatul de Justiție Satu Mare, ce cuprinde Tribunalul și Judecătoria, este lipsa spațiilor. Așa se face ca, momentan, și câte patru- cinci judecători împart un birou extrem de redus ca suprafață. Cu alte cuvinte, judecătorii sătmăreni lucrează în condiții de muncă improprii activității de justiție.
Cu toate acestea, magistrații sătmăreni continuă să aibă un volum de muncă de 1300 de dosare pe an. Anul trecut, la instanța sătmăreană, din cele 13.252 de hotărâri susceptibile de a fi atacate cu apel și recurs, au fost reformate de către instanțele de control judiciar un număr de numai 644 de hotărâri, adică 5, 01%. Tribunalul Satu Mare are 94 de posturi în schemă, dintre care 25 judiciare și 33 de grefieri. Judecătoria Satu Mare are un grafic de personal care include 21 de judecători și 32 de grefieri.
Cele 6 săli despre care vorbeste “purtătorul de cuvânt” erau funcţionabile şi înainte de prabuşirea tavanului. Săli “noi” în “palatul” ăla nu sunt decât două, care s-au făcut în graba vara asta. În rest, nimic altceva, “oamenii” ăia incă împart o toaletă peste 150 de persoane. Bine că nu inaugurează şi ăştia ca şi primarul Coica, s-a făcut de ras în toata ţara cu tomberoanele.
Aşa că înainte să se pună intr-o lumină bună conducerea penală a instituţiei mai bine vă interesaţi înainte.