Noul an universitar, peste 15.000 de studenți în anul I la UBB
Clujul e cunoscut de toată lumea drept oraș universitar, oraș care nu îmbătrânește pentru că respiră numai aerul tinereții, entuziasmul începutului și euforia a zeci de mii de noi drumuri în fiecare toamnă.
Anul acesta Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), cea mai mare și cea mai cunoscută din Cluj-Napoca a urat bun venit unui număr de 15.330 de studenți care își încep parcursul universitar în cadrul celor 242 programe de licență, din care 147 în limba română, 70 în limba maghiară, 10 în limba germană, 14 în limba engleză și unul în limba franceză. Studenții care au terminat deja facultatea și au dorit să-și continue studiile au putut alege între cele 299 de programe de master ale UBB din care 190 în limba română, 49 în limba maghiară, 46 în limba engleză, 7 în limba germană, 6 în limba franceză și unul în limba italiană.
„Toate instituțiile respectabile – ca și oamenii care produc valori – au nevoie de bilanțuri, iar bilanțul nostru este bun. Nu este imaculat și ideal, pentru că nu suntem perfecți, dar este unul onorabil. Ne-am lovit și ne lovim de neajunsuri, unele pricinuite de noi înșine, altele venite din afară. Nu reușim să realizăm chiar fiecare dintre noi ce mare privilegiu avem – la scara noastră românească – să fim membri ai acestei comunități academice. (…) Unii suntem adesea orbiți de succesele personale și de interesele proprii, uitând de Alma Mater, „mama care ne hrănește”. Pe de altă parte, „forurile tutelare” uită care este „datoria vieții lor”, aceea de a ocroti și încuraja performanța, de a stimula concurența și de a răsplăti meritele. Ne-am lovit, prin urmare, în anul academic trecut, de toate aceste slăbiciuni tare omenești, dar am știut să trecem peste aproape toate și să ne confirmăm clasa. Ce ne rămâne de făcut? Cel puțin la fel de multe ca și până acum. Instruirea, cercetarea și educația – scopurile noastre vitale – se pot îndeplini numai prin muncă stăruitoare, izvorâtă din setea de adevăr și de dreptate, aureolate de bunătate. Un
profesor trebuie să fie bun, din toate punctele de vedere. Suntem datori să convingem societatea că fără educație ne dezumanizăm și coborâm în regnul animal sau, mai rău, vegetal”, a transmis acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, la festivitatea de deschidere a anul universitar.
Veniți din toate colțurile țării, „bobocii”, cum li se spune, sunt foarte pregătiți să înceapă o nouă etapă, să-și facă prieteni și să se pregătească pentru meseriile pe care și le-au ales. Rămâne de văzut dacă își vor păstra părerea, dar asta e altă poveste. Îi recunoști de la distanță, calcă cumva nesiguri, dar dacă te oprești să vorbești cu ei răspund foarte hotărâți.
Nona Chiriac e din Iași, tot oraș universitar, dar spune că a vrut să plece de lângă mama, să experimenteze puțin și să mai schimbe mediul. Ea va fi studenta Facultății de Istorie și Filosofie la specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, în timp ce Maria Sabău va studia Istoria Artei pentru că a terminat, în Bistrița, un liceu de artă și își dorește să-și îmbogățească cunoștințele în acest domeniu.
„Mereu mi-a plăcut istoria, dar am ales totuși ceva mai contemporan ca specializare. Îmi doresc ca după ce termin cei trei ani de studiu să mă angajez în domeniu și cred că o să reușesc. Am auzit numai lucruri bune despre Universitatea din Cluj și cred că o să fie bine”, spune Nona în prima ei zi ca studentă.
Marius și Bogdan sunt din Suceava și sunt colegi la specializarea Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a UBB. Deși glumesc că își doresc doar să termine facultatea fără restanțe, spun și că vor dori, pentru început, să ia parte la internship-uri organizate de companiile de IT clujene, iar mai apoi chiar să devină angajații lor.
Clujul se bucură, de asemenea, de aprecierilor noilor veniți, iar amabilitatea celor cu care s-au întâlnit i-a convins că au făcut o alegere bună a orașului în care își vor petrece studenția. Oftează însă la gândul chiriilor pe care le plătesc, mai ales că patru din patru studenți intervievați au spus că locuiesc în chirie, și spun că cel mai probabil își vor lua un job pentru a reuși să se întrețină.