A murit Dumitru Fărcaș
Legendarul taragotist Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct, informează Mediafax.
Detaliile înmormântării vor fi stabilite de familie şi vor fi comunicate ulterior. Vom reveni
În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.
Cu acea ocazie, Transilvania Reporter i-a dedicat rapsodului un număr special:
„Născut în timpul primei mari conflagraţii mondiale, a cucerit o lume întreagă cu un simplu instrument. Mai mult, instrumentul cu care a făcut-o, taragotul, este parte din identitatea naţională. La taragot se cântă doar prin părţile Ardealului, rar, în Ungaria şi renumele mondial al taragotului este asociat lui Dumitru Fărcaş, maramureşean şi, prin adopţie clujean. În mâinile maestrului Dumitru Fărcaş taragotul însufleţeşte o lume pierdută astăzi: viaţa satului, cu şezători, cu clăci, cu dragoste pentru tradiţii şi întîi de toate, cu iubire de patrie. În anul Centenarului, maestrul Fărcaş aniversează 80 de ani. O vârstă care nu-l desparte de taragot şi de cântări, dar la care cumpăneşte mai aplecat cum să transmită mai departe autenticitatea, sufletul şi înţelepciunea folclorului românesc. Cu accent pe o calitate pe care acesta o conservă: omenia. Alături de mii de oameni din întreaga lume, Transilvania Reporteri urează La mulţi şi buni ani!, Dumitru Fărcaş”, am scris atunci pe prima pagină. Nu știam că va fi ultima urare de „La Mulți Ani!” pe care i-o vom face.
„Când este vorba despre Mitru Fărcaş este un sacrilegiu să foloseşti cuvinte. Ar trebui să poţi să-l omagiezi cu sunete pe care nimeni nu le-a auzit vreodată și nici nu se pot imita sau repeta. Căci marele nostru artist este cu adevărat unic, inegalabil și venit parcă dintr-o altă lume. Lumea din care vine este satul maramureşean al oamenilor de pământ, cum spune poetul Ioan Es Pop, a acelora care au inventat cântecul de la început, deoarece nu au avut de la cine să înveţe sau să imite”, spunea fondatorul ziarului, sociologul Vasile Dâncu.
Tot articolul, aici.
Alte articole:
Dumitru Fărcaș: „Folclorul este o justificare a identității naționale”