Nu rata noul număr Transivania Reporter: Dacă ne loveşte dezastrul, se poate salva oraşul?
În contextul incendiilor din Grecia care au distrus vieţi, au ruinat în proporţie de 98% un oraş şi au şocat o lume întregă, am vrut să facem o radiografie a felului în care ar putea să facă faţă Clujul la un accident colectiv sau unei calamităţi naturale. Am vorbit cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Avram Iancu” Cluj, maior Andrei Biriş, care ne-a spus cât de importantă este colaborarea dintre autorităţi în cazul unui eveniment neprevăzut care ar putea afecta o comunitate, cât de important este ca cetăţenii să nu intre în panică şi să abordeze raţional situaţia, dar şi cât de importantă e pregătirea continuă a salvatorilor. Personalul ISU Cluj depășește 700 de oameni, despre care instituția spune că sunt pregătiți în ceea ce privește intervenția specializată și care beneficiază de echipamentele și tehnica de intervenție funcționale. Și planurile Consiliului Județean arată bine. Cu toate astea, acum câțiva ani, când un avion s-a prăbușit în Munții Apuseni, nu autoritățile l-au găsit. Iar alt om pierit în apele lacului Beliș n-a mai fost găsit deloc.
„Prevenirea situațiilor de urgență, pregătirea noastră și a populației, precum și intervenția operativă este îndeletnicirea noastră zilnică. Cu toate acestea nu există nicăieri în lume risc zero. Există posibilitatea, poate cu șanse minime, ca într-un concurs de împrejurări să se realizeze un efect de domino și să ne aducă în fața unui dezastru”, Andrei Biriș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență
DOSAR
- Clujul, pregătit pentru un dezastru?
„Personalul instituției noastre depășește 700 de oameni, pregătiți în ceea ce privește intervenția specializată și care beneficiază de echipamentele și tehnica de intervenție. În fiecare zi, circa 200 de pompieri asigură intervenția curentă în județ, la orice oră din zi și din noapte, în 10 subunități de intervenție, localizate astfel încât să asigure o reacție rapidă în toate localitățile din județ. Aceste forțe sunt completate pe linia asistenței medicale de urgență de personalul medical și studenții voluntari care deservesc serviciul SMURD. În situația unei catastrofe personalul aflat în timpul liber poate fi alarmat, dar și sprijinit cu forțe din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din alte județe sau sprijin din partea statelor membre ale Uniunii Europene”, spune maiorul Andrei Biriş despre resursa umană de care dispune ISU Cluj. (Alexandra Enăşoaie)
- De la epidemii, la obiecte căzute din cosmos
În cazul unor situații de urgență, Consiliul Județean Cluj are un rol esențial în intervenția și gestionarea evenimentelor, cu atribuții și competențe stricte. Împlicarea CJ Cluj în cazul producerii unor calamități, dezastre naturale etc, începe cu președintele instituției, care este și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Apoi, forul județean este cel care a aprobat, ultima dată în luna iulie, Planul de analiză şi acoperire a riscurilor (PAAR), document ce cuprinde riscurile potenţiale identificate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, măsurile, acţiunile şi resursele necesare pentru managementul riscurilor respective. (Sandu Mureşan)
- O clujeancă din Grecia: O cauză a tragediei e modul cum s-a construit în zona incendiului
Peste 90 de morţi, sute de oameni răniţi sau dispăruţi, case, maşini şi păduri arse. Şi o durere-n suflet, care a făcut să vibreze o lume întreagă. Tragedia greacă continuă şi după mai bine de 2.500 de ani. O clujeancă, Adina Pop, acum Karagianni, absolventă de psihologie şi care lucrează alături de soţul său la o clinică dentară, trăieşte în Grecia de peste 10 ani. Locuieşte în Corint, la vreo 90 de kilometri de Atena, şi, deşi a fost ferită de prăpădul din vecinătate, trăieşte intens dezastrul care s-a abătut asupra ţării sale adoptive. (M.A.)
EDUCAŢIE
- Împreună pentru o comunitate de IT mai puternică
Două companii de IT, una de automobile şi cea mai bine clasată universitate din România, conform topurilor internaţionale, s-au unit într-un parteneriat inedit pentru a oferi celor care aleg să studieze informatica în limba germană un program mult mai ancorat în ceea ce se cere pe piaţa muncii.
MHP, firmă de IT afiliată concernului Porsche, Porsche AG, firmă constructoare de automobile şi NTT Data, cea mai mare firmă de software din România au propus Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) finanţarea unui program de studiu al informaticii în limba germană. Înfiinţat în 2014, programul s-a bucurat deja, în această vară, de a doua generaţie de absolvenţi. (Alexandra Enăşoaie)
INEDIT
- Povestea fetiţei de 10 ani care a făcut show cu Jessie J
„Adalia va avea următoarele trei minute. E show-ul tău acum”. Eu urmat trei minute în care o artistă pop de renume mondial și o fetiță de 10 ani din Cluj-Napoca au topit inimile a peste 50.000 de fani, prezenți în ultima seară a festivalului Electric Castle. „Îți va schimba viața pentru totdeauna”, a fost previziunea făcută de Jessie J pe scenă. Așa crede și Adalia Ani, pentru care, în doar câteva secunde, o zi obișnuită de vacanță a devenit combustibilul ideal pentru a alimenta un vis strigat în gura mare chiar pe scena din curtea Castelului Banffy: „Vreau să devin un superstar”. (Radu Hângănuţ)
REPORTAJ
- Festivalul “de pe hotar”
„Cânepa nu-i drog!” este motto-ul sub care s-a desfășoară cea de-a patra ediție a Festivalului Cânepii, eveniment care şi-a propus să schimbe percepția eronată, încetățenită în ultima perioadă, vizavi de cânepa cultivată în România. Cu toate că s-a demonstrat științific că soiurile românești cu un conținut de THC de 0,2% nu sunt droguri, iar cânepa a îmbrăcat acest neam mii de ani, fiind denumită de germani „fibra de aur” a României, subiectul este încă unul delicat. Festivalul a avut loc în perioada 27-29 iulie, la Cluj-Napoca, pe Valea Soporului sau „pe hotar” cum spun organizatorii. (Maria Man)
ACTUALITATE
- Scena nativităţii. Digitale.
„Tatăl” nativilor digital se numeşte Mark Prensky. Mai exact, el este cel care a folosit pentru prima dată acest termen, care avea să facă, ulterior, o carieră fulminantă.
Era în 2001, când, în România, majoritatea consumatorilor de internet se conectau de la Internet Caffe-uri sau de la serviciu şi, mult mai rar, de acasă. În acest ultim caz, conectarea prin linia telefonică, cu ajutorul unui modem era cea mai frecventă soluţie. Mai ţineţi minte ţăcănitul liniei telefonice, în timp ce forma numărul de acces, şi apoi bâzâitul modemului, care „negocia” cu terminalul de la celălalt capăt? Apoi, dacă linia era liberă, urma o secundă de pauză şi, în fine, un zumzet calm, care îţi spunea că eşti online. Viteza se măsura în kilobytes/secundă, în funcţie de ce linie telefonică aveai la dispoziţie – analogică, digitală, sau, în cel mai bun caz, una dedicată. (Bogdan Stanciu)
STAREA UNIUNII
- Europa cu două viziuni
Preşedintele francez Emmanuel Macron a indicat vineri (27 iulie), la Lisabona, că are în vedere o Europă construită în trei cercuri în următorii 10-15 ani, cu Franţa chemată să facă parte din ţările cele mai integrate. Întrebat despre viziunea sa asupra Europei în cursul unei consultări cetăţeneşti, alături de premierul portughez Antonio Costa, şeful statului francez a apreciat că arhitectura continentului european va evolua în următorii ani. „Văd un cerc larg care poate fi dincolo de cei 27, ceva între Uniunea Europeană şi actualul Consiliul al Europei”, care va forma o „Europă largă, mai puţin integrată decât UE, dar foarte exigentă faţă de valorile sale”, a spus el. (Bogdan Stanciu)
SPORT
- Cutremurul a trecut, se pregăteşte ultima “replică”
Aproape că nici nu mai contează că Edward Iordănescu nu mai e antrenor la CFR. Nu e nici primul și nu va fi nici ultimul tehnician care a trecut și el vremelnic prin curtea arenei Dr Constantin Rădulescu. Rămân însă, o serie de întrebări care duc spre un deznodământ până la urmă previzibil. CFR-ul are un ”patron” în acte și încă două nume în preajmă despre care se crede că ar fi ”patroni”. Până la urmă se va reveni la ceea ce vom numi normalitate. Paszkany Arpad a fost mereu omul din umbră, iar ultimele evenimente dau ”ca sigură” revenirea magnatului în fruntea clubului pe care de altfel l-a construit. ”Curățenia de vară” l-a reinstaurat pe Iuliu Mureșan șef cu puteri depline, pe un tipar patentat încă din vremea când Paszkany nu părea să aibă probleme cu justiția. (Patrice Podină)
MOZAIC
- Fotografii şi cărţi poştale ale Clujului de odinioară
Colecţionarul Andrei Klein expune până pe 26 august la Muzeul Etnografic al Transilvaniei peste 900 de cărţi poştale şi fotografii cu oraşul de pe Someş. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa câtorva zeci de iubitori ai Clujului, printre care dr. Robert Schwartz, preşedintele comunităţii evreieşti din Cluj şi Sebastian Moga, preşedintele asociaţiei „Vechiul Cluj”. (Alexandra Enăşoaie)