UBB contestă metodologia de clasificare și ierarhizare a universităților românești propusă de Ministerul Educației Naționale
Metodologia aleasă de Ministerul Educaţiei pentru clasificarea şi ierarhizarea universităţilor din România a atras revolta Universităţii Babeş-Bolyai, care s-a pronunţat vehement împotriva unui amestec politic în acest proces.
„Ministrul actual al educației ține cu orice preț să finalizeze clasificarea universităților (incluzând ierarhizarea domeniilor de studii). Dânsul și-a exprimat deja public viziunea și așteptările de la un astfel de demers în momentul în care a afirmat că Universitatea din București nu merită gradul de încredere ridicat și că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu este nicidecum competitivă, așa cum se crede. În acest proces și-a luat ca partener principal ARACIS și a găsit un gup de „experți internaționali” care să-i implementeze viziunile politice. Din păcate, metodologia propusă este una complet greșită. Dacă a rezultat din neștiință, este îngrijorător, dar lucrurile încă pot fi corectate. Dacă a rezultat însă din rea-intenție, atunci acest demers este unul care vizează siguranța națională!”, transmit reprezentanţii universităţii prin intermediul unui comunicat de presă.
Ca urmare a cooptării Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) metodologia propusă pentru clasificare/ierarhizare este contaminată cu criterii de acreditare, conform aceluiaşi comunicat.
Dacă în clasamentele internaționale de referință ale universităților peste 80% dintre indicatori sunt legați de competitivitate-excelență, în metodologia propusă de minister acest procent s-ar situa în jurul valorii de 27% pentru clasificarea universităților și de aproximativ 20% pentru ierarhizarea domeniilor de studii, restul fiind indicatori de acreditare (ex. numărul de săli de clasă) congruenți cu filosofia ARACIS și/sau invenții locale (ex. publicații comerciale).
Universitatea solicită, urmând și recomandările din Rezoluția Consorțiului Universitaria reunit în perioada 22-24 iunie 2018 la Cluj-Napoca, Guvernului României să nu permită un astfel de demers care urmărește înlocuirea realității academice cu clasamente/ierarhii politice.
„Nu avem nevoie în mediul academic românesc de un nou scandal, similar celui legat de alimentele de calitate scăzută trimise în Europa de Est. Nu avem nevoie de metodologii experimentale pentru clasificarea universităților românești. Universitățile românești se luptă să pătrundă și să fie respectate în aria europeană/internațională a educației și cercetării, nu să se raporteze unele la altele, după o măsură dată de factorul politic intern. Solicităm Băncii Mondiale, sub auspiciile căreia lucrează acești experți, să nu-și asocieze numele și reputația cu un astfel de demers.”