FOTO | Festivitatea de încheiere a Olimpiadei Internaționale de Matematică: echipa SUA pe primul loc, doi concurenți cu punctaje perfecte și organizare exemplară
Olimpiada Internațională de Matematică s-a încheiat cu festivitatea de premiere a concurenților vineri, 13 iulie, în Sala Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca.
Premierea a început cu felicitarea celor care au obținut mențiuni de onoare, pe scenă urcând apoi doar cei medaliați, prima dată cei care au primit medalii de bronz (155), apoi cei cu argint (96) și la final cei care au obținut medalii de aur (50).
Echipa Statelor Unite ale Americii a fost prima în clasamentul pe țări cu 212 puncte, cinci medalii de aur și una de argint. Pe locul al doilea, tot cu cinci medalii de aur și una de argint, dar cu 201 puncte s-a clasat delegația Rusiei, iar locul al treilea in clasamentul general a fost ocupat de China cu patru medalii de aur și două de argint, acumulând un total de 199 de puncte.
Echipa Statelor Unite a avut, de asemenea, un concurent, James Lin, care a rezolvat perfect toate cele șase probleme, obținând 42 de puncte din 42 posibile, câte 7 pentru fiecare problemă. Un alt concurent cu punctaj perfect a fost Agnijo Banerjee, din delegația Marii Britanii.
Delegația României s-a clasat pe locul 33 cu 129 de puncte. Ioan-Andrei Nicolae a adus României o medalie de aur, Ciprian-Mircea Bonciocat a fost medaliat cu argint, Edis Memiș și Mihnea-Gabriel Doica au primit medalii de bronz, iar Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob au fost distinși cu mențiuni de onoare.
Fiul președintelui Siriei, Hafez Al-assad, a obținut trei puncte şi s-a clasat pe ultimul loc în echipa sa, el declarând după cele două zile de concurs că problemele i s-au părut dificile.
Echipa Republicii Moldova s-a clasat pe locul 50, cu trei medalii de bronz și trei mențiuni de onoare.
La festivitate au participat, printre alții, vicepremierul, Ana Birchall, secretarul de stat în Ministerul Educației, Ionel Florian Lixandru, președintelui board-ului internațional IMO, britanicul Geoff Smith, care a lăudat organizatorii pentru modul în care s-a desfășurat competiția, primarul Emil Boc, șeful Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus.
La finalul ceremoniei a fost predat steagul Olimpiadei Internaționale de Matematică următoarei țări gazdă, Marea Britanie.
Cluj-Napoca a fost gazda celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică, în perioada 3-14 iulie, aducând împreună 615 concurenți din 110 de pe cinci continente.