TIFF.17: Festivalul începe în 25 mai. Fanny Ardant, invitată de onoare
Peste 200 de filme, nume mari din cinematografia românească și străină și multe evenimente îi așteaptă pe cinefili la a 17-a ediție a TIFF, care în acest an debutează mai repede decât de obicei, și anume în 25 mai. Festivalul își propune să transforme și în acest an Clujul timp de 10 zile într-o capitală a filmului. Invitata de onoare a ediției este una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinematografirie franceze, actrița și regizoarea Fanny Ardant.
Sute de proiectții, titluri clasice și filme în premieră absolută, o serie de evenimente ce îmbină filmul cu muzica, expoziții, workshopuri inovatoare, dezabateri și petreceri îi vor aștepta pe cinefili la Cluj între 25 mai și 3 iunie. Echipa festivalului numără circa 300 de persoane la care se adaugă peste 350 de voluntari.
Deschiderea va avea loc în Piața Unirii cu un film mult premiat și în același timp controversat, Foxtrot al regizorului Samuel Maoz. ”Filmul de deschidere e un film neobișnuit, pentru că ne-am obișnuit ca la ultimele ediții, de când deschiderea e în Piața Unirii, să venim cu filme mai lejere, amuzante. Nu e cazul acum, e un film grav, despre confilct, o drama familială, personală integrată în marea dramă a conflictelor pe care le trăim cu toții. Cât privește filmul de închidere, e un film vechi, cult, Marele Albastru proiectat în prezența actorului principal Jean-Marc Barr. Abia aștept să îl văd proiectat pe ecranul mare din piață pentru că imaginile subacvatice sunt fantastice”, a precizat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.
Acesta a subliniat și câteva dintre proiecțiile și filmele de neratat, precum și premierele de la această ediție. ”Pentru prima dată în competiția internațională avem la TIFF și două filme românești. Sunt două filme de debut. Charleston a lui Andrei Crețulescu, un film foarte stylish cu o coloană sonoră excepțională și Touch me not, debutul regizoarei Adina Pintilie, care va fi prezentat în premieră națională. E un debut neobișnuit, o coproducție în care nu e prezent niciun actor român, cu un subiect temerar, e un film fără plasă de siguranță, unii îl vor urî, alții îl vor adora, dincolo de toate comentariile fără justificare pe care le-a iscat deja. E un film esențial și unic în peisajul românesc”, a spus Chirilov.
Medalion de autor, Fany Ardant
Fanny Ardant revine în România ca invitat special al festivalului din acest an. În cadrul TIFF este programat un medalion de autor – intitulat Close-up Fanny Ardant – care include două interpretări de excepție din cele peste 100 de roluri făcute în cinema și două dintre filmele pe care le-a regizat până-n prezent. ”Cenușă și sânge” este primul film regizat de Fanny Ardant, film care a fost turnat, în proporție de 90%, în România. Filmul va fi proiectat în cadrul TIFF, în prezența actriței și regizoarei, proiecția fiind dedicată memoriei marii actrițe Olga Tudorache, care face parte din distribuția peliculei. De asemenea, în cadrul galei de închidere TIFF, Fanny Ardant va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră. ”Avem bucuria și onoarea să o avem ca invitată pe marea actriță a cinematografiei franceze, Fanny Ardant și ne bucurăm că acceptat invitația noastră. Ea va sosi în 31 mai, are programată o filmare, așa că depinde de cum termină acea filmare dar va fi prezentă la toate cele patru proiecții și binenînțeles, sâmbătă la gală. Am încercat să îl invităm și pe un bun prieten al ei, Gerard Depardieu, încă nu avem confirmarea din partea sa, dar eu sper într-un răspuns pozitiv”, a declarat președintele festivalului, Tudor Giurgiu.
Amintiri din URSS
În acest an organizatorii au dorit să atragă la festival și publicului mai în vârstă, după succesul remarcabil înregistrat anul trecut prin prezența starului Alain Delon. ”Cred că anul trecut cu proiecția la care a fost prezent Alain Delon media de vârstă a TIFF a crescut de la 30 și ceva de ani la 45 de ani. Ne-am bucurat să îi vedem în piață la proiecție pe cei din generația părinților noștri și ca atare ne-am gândit că și în acest an ei merită ceva special. De aceea ne-am propus să ne întoarcem puțin în timp invitând la secțiunea focus o țară care nu mai există, URSS. Ne întoarcem astfel la marile hituri ale cinematografiei sovietice din anii 80, cum sunt Moscova nu crede în lacrimi sau Gară pentru doi și eu sper ca și publicul tânăr să descopere cu plăcere aceste producții. Un film absolut de neratat este Du-te și vezi!. A doua țară invitată este Bulgaria, care în ultimii ani a crescut tot mai mult în acest domeniu. Vor fi proiectate opt creații ale generației noi de cineaști bulgari”, a explicat Mihai Chirilov.
A fi sau a nu fi politic corect?
Zece filme controversate vor concura la această secțiune pentru Premiul FIPRESCI al TIFF. ”Unii le vor găsi controversate și ofensatoare, în vreme ce alții vor respira ușurați că astfel de filme curajoase încă se mai fac într-o perioadă marcată de extremele la care ajuns corectitudinea politică. Producția daneză Holiday, recent lansată la Sundance a iscat numeroase reacții și controverse. Sunt curios cum se va raporta la acest film mișcarea #metoo”, a spus directorul artistic al TIFF.
În cadrul ediției din acest an vor fi marcate și două centenare. E vorba despre retrospectiva Close-up Ingmar Bergman și România 100. ”În centenarul Bergman care marchează 100 de ani de la nașterea legendarului regizor vor fi proiectate opt filme reprezentative din cariera sa. Iar pentru România 100 să nu vă gândiți la un program scorțos, cu filme serioase, istorice, ci am ales o serie de recuperări, filme de public, ca Explozia, Fata Morgana, Gaudeamus igitur, pe care clujenii sper să îl guste din plin pentru că le va arăta cum era Clujul anilor 60, Răscoala și alte filme de arhivă”, a adăugat Mihai Chirilov.
Alte secțiuni atractive sunt și în acest an Film Food, secțiune dedicată iubitorilor de film și pasionaților de gastronomie, secțiunea de Filme-șoc, care va cuprinde o selecție de proiecții -performance și filme excentrice pregătite de echipa de la Shockproof Film Festival.
Programul infiniTIFF revine cu evenimente interesante pentru iubitorii de film și tehnologie. ”InfiniTIFF va fi găzduit în sediul cel nou al celor de la Cluj Hub. E o secțiune dedicată unor forme de noi și inovatoare de storytelling. Vom aveam un InfiniTIFF Summit, în care ne propunem să arătăm această lume care s-a creat între film, tehnologie și modele noi de bussines, această nouă comunitate. Trebuie să le atrag atenția celor interesați că la summit locurile sunt limitate, 150 de locuri și că deja am pus în vânzare biletele”, a precizat managerul festivalului, Cristian Hordilă.
Evenimente speciale
Din seria evenimentelor speciale, nu va lipsi nici în acest an Weekend-ul la castel, la Bonțida. Astfel, în 26 mai publicul TIFF va putea urmări un show-surpriză de acrobație aeriană, urmat de Grădina plăcerilor (1925), primul film oficial al regizorului Alfred Hitchcock, acompaniat live de ansamblul de cameră Notes & Ties. Weekend-ul se va încheia cu premiera Tokyo Vampire Hotel, filmul regizorului japonez Sion Sono, inspirat de miturile autohtone și turnat parțial în Cluj și în salina din Turda.
Un cine-concert special cu Fantoma de la Operă, acompaniat live de Samuel Liégeon este programat în 28 mai, la ora 21. 45, la Biserica Romano-Catolica „Sfânta Treime” (Str Universității nr. 5). Improvizațiile muzicale extraordinare realizate de pianistul și organistul francez Samuel Liégeon vor acompania astfel proiecția unuia dintre cele mai cunoscute horror-uri din istoria filmelor mute.
„Chef ca-n Teleorman” e o seara specială care aduce la TIFF.17 primele imagini din cel mai așteptat film românesc al anului, „Moromeții 2”. Exclusivitatea imaginilor este completată de prezența lui Horațiu Mălăele. Proiecția este doar momentul de încălzire a ceea ce se anunță a fi cea mai vibrantă petrecere din festival. Restul serii aparține tarafului Marian Sandu din Videle și sătenilor de frunte din satul Talpa, locul în care s-a filmat atât filmul original, cât și continuarea acestuia.
În cadrul TIFF.17 va fi prezentă și actrița Anna Szeles care va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, iar Premiul de excelență îi va fi oferit actorului și producătorului Dan Nuțu.