E timpul lor. Al festivalurilor
Se anunță o vară plină de evenimente în Cluj cu festivaluri devenite tradiție și zeci de evenimente „de weekend”. Desigur, adevărata „fiestă” începe cu Zilele Clujului, între 17-20 mai, evenimentul fiind urmat de cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania-TIFF (25 mai-3 iunie), Festivalul Jazz in the Park (21 iunie-1 iulie), Festivalul Electric Castle (18-22 iulie), Festivalul UNTOLD (2-5 august) și Zilele Culturale Maghiare (19-26 august).
Asociația de Film Transilvania, care organizează TIFF- Ediția 17 va primi și în acest an cea mai mare sumă din bugetul alocat de Primăria Cluj-Napoca activităților culturale, respectiv 1,4 milioane lei, fiind urmată de Asociația Cultural-Artistică Vulturii Carpaților care primește 500.000 de lei pentru proiectul Marea Unire și de Fundația Corvineum care organizează Festivalul Internațional de Teatru-Interferențe, ediția VI- Memoriile Războiului care primește 450.000 de lei, respectiv de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj pentru Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediția a 9-a, care va primi 450.000 de lei.
Asociația Culturală „Opera 2 You” primește 400.000 de lei pentru proiectul Opera Aperta 2018 @ Cluj100, la fel și Asociația Centrul Cultural Clujean pentru proiectul Cultură-Comunitate-Impact. Finanțări de 200.000 de lei sau peste această sumă au mai primit Asociația Fapte pentru evenimentul Jazz in the Park 2018, Asociația Culturală Eikon pentru Festivalul Internațional de Carte Transilvania, ediția a 6-a, Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule pentru proiectul Arta drept Centru de Interes, sau Federația Fabrica de Pensule pentru proiectul Fabrica de Pensule – Centru de Artă și Cultură Contemporană (2018).
TIFF 2018
La cea de-a 17-a ediție, Festivalul Internațional de Film Transilvania (25 mai-3 iunie) celebrează puterea extraordinară a cinema-ului de a spune povești curajoase și de a depăși granițele culturale de pretutindeni, printr-o proiecție-eveniment în cadrul Galei de Deschidere, programată vineri, 25 mai, în Piața Unirii din Cluj Napoca. Este vorba despre filmul Foxtrot care și-a câștigat locul în istorie la scurtă vreme de la momentul lansării în cadrul festivalului de la Veneția. Premiera de gală va avea loc în prezența regizorului israelian Samuel Maoz. În acest an, campania de imagine TIFF reproduce posterul și una dintre scenele iconice din capodopera lui Ingmar Bergman, Persona, cu celebrele actrițe Maia Morgenstern și Oana Pellea. Este nu doar un omagiu adus legendarului cineast suedez, căruia TIFF îi dedică în acest an o retrospectivă la 100 de ani de la naștere, și capodoperei sale incontestabile, supranumită ,,Muntele Everest al analizei cinematografice’’, ci și o campanie vizuală în linia celor cu care festivalul de la Cluj și-a obișnuit deja publicul. La ediția din acest an a TIFF vor fi proiectate în exclusivitate a primele secvențe din „Moromeții 2”, eveniment însoțit de un concert special, respectiv lansarea primului documentar al unei trupe românești și revenirea celei mai spectaculoase trupe etno din Ucraina animă serile TIFF.17
Festivalul Jazz in the Park
11 zile de muzică live, aceasta este propunerea celei de-a șasea ediții a festivalului Jazz in the Park, care va avea. Au fost anunțați pentru ediția din acest an artiști precum Richard Bona, Afro-Cuban All Stars, The Herbaliser, Bill Laurance, Fanfare Ciocârlia, Nik Bartsch’s Ronin, Forq și mulți alții. Organizatorii festivalului vor activa timp de șase seri un nou spațiu: e vorba despre curtea Muzeului de Artă din Cluj, unde vor avea loc șase concerte cu acces pe bilet sau abonament cu unele dintre cele mai bune nume ale muzicii de azi. După gala de deschidere de la Opera Maghiară, în 22 iunie va concerta în premieră națională la Muzeul de Artă Alfa Mist, din Marea Britanie, considerat un rising star al jazz-ului londonez. Pe lângă concertele din curtea Muzeului de Artă, organizatorii Jazz in the Park anunță noi nume de excepție și pentru scenele din Parcul Central, acolo unde intrarea va fi liberă, pe bază de bilet neobligatoriu. Astfel, pe scenele din parc îi vom asculta printre alții pe Forq, Bill Laurance Quartet, The Herbaliser, Gallowstreet, Balako, Koffie, Superpoze, Essential Notes și Exit Oz.
Festivalul Electric Castle
La sfârșitul anului trecut, organizatorii Electric Castle anunțau primele nume pentru ediția din 2018 care va avea loc la Castelul Banffy din comuna Bonţida, judeţul Cluj, între 18 și 22 iulie 2018. Aceștia erau: Damian Marley, London Grammar, Netsky, Valentino Khan sau Wolf Alice. EC 2018 rezervă o seară specială pentru Hospitality Records, una dintre cele mai importante companii de înregistrări din zona de drum and bass. Label-ul strânge anul colecții impresionante de premii pentru artiștii săi, dintre care High Contrast, London Electricity, Krakota, Makoto sunt printre cei care vor fi prezenți în programul special pregătit pentru Bonțida. Printre invitați se numără Dubioza Kolektiv, cei mai efervescenți cetățeni ai Bosniei, Cancer Bats, un hardcore punk venit tocmai din Canada, sau carismaticii olandezi de la Kriss Kross Amsterdam. Nastia, DJ-ul ucrainean îndrăgostit de jazz și Fakear, artist foarte popular în Franța, apar și ei pe lista artiștilor confirmați. Tot la ediția din acest an a fost confirmată și artista Jessie J care a debutat în 2010 cu „Do It Like a Dude”, o piesă pe care o scrisese pentru Rihanna, dar pe care casa de discuri decide să o lanseze având-o pe ea ca solistă. A fost primul ei single, primul No 1 și prima piesă care a transformat-o pe Jessie J în prima artistă britanică ce a reușit performanța să aibă șase piese de pe același album în Top 10 UK. Recunoscut printre celelalte evenimente din țară datorită inovațiilor pe care le aduce în fiecare an în zona de amenajări, Electric Castle își dorește ca, și la această ediție, să își surprindă zecile de mii de spectatori cu noi activări ale spațiului în care se desfășoară. Cei peste 220.000 de metri pătrați sunt suficienți pentru a cuprinde și cele mai trăsnite idei, astfel încât arhitecți, designeri, graficieni, artiști plastici sau pur și simplu oameni creativi, toți își pot găsi un loc de exprimare pentru ideile lor în spațiul celei de-a 6-a ediții a Electric Castle.
Festivalul UNTOLD
Kygo, Diplo, Oliver Heldens și Alesso vin în premieră pe scena unui festival din România, la Untold. Lor li se alătură Armin Van Buuren, Afrojack, Dimitri Vegas&Like Mike, Steve Aoki și The Prodigy. Jason Derulo, Tiësto, Don Diablo, Tujamo, Kshmr, Fedde Le Grand, Danny Avila, Will Sparks, The Asteroids Galaxy Tour, Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, Seth Troxler, Borgore și The Glitch Mob completează Line-Up-ul Untold 2018. Până la sfârșitul lunii martie peste 35.000 de fani ai festivalului și-au achiziționat un abonament pentru cele patru zile. Anul trecut, bugetul celei de-a treia ediții Untold a crescut de la 7 milioane de euro cât a fost în ediția a doua, la aproximativ 10 milioane. 50% din buget a fost asigurat din bilete, iar creșterea bugetului general a permis și mărirea cu 50% a bugetului destinat onorariilor pentru artiști, numărul acestora ajungând în 2017 la peste 200. În 2018, organizatorii au declarat că urmăresc să mărească în mod considerabil capacitatea festivalului prin creșterea scenelor secundare şi prin aducerea mai multor artiști live.
[stextbox id=’custom’ caption=’Noaptea Muzeelor 2018 în Romania’]Europa dedică anul acesta seara de sâmbătă, 19 mai, muzeelor și culturii, iar mii de instituții de pe continent își deschid porțile vizitatorilor până la ceas târziu de noapte. România se alătură din nou cu sute de muzee, parteneri și evenimente. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 14-a ediţie. Instituții culturale din 37 de ţări europene își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii. În România evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.[/stextbox]