UPDATE: Mai bine de 200 de clujeni prezenţi la beatificarea monseniorului Vladimir Ghika
UPDATE: Bisericile din Cluj-Napoca nu au avut nicio manifestare cu prilejul acestui eveniment. Biserica “Schimbarea la faţă”, are în desfăşurare o nuntă, Biserica Bob este închisă, iar catedrala Sf. Mihail este vizitată doar de câţiva turişti.
UPDATE: Mai bine de 200 de clujeni au participat la slujba de beatificare a monseniorului. Mirela Varga, organizatoarea unui pelerinaj care a pornit de la Cluj-Napoca a spus că la slujbă au participat aproximativ 10.000 de credincioşi.
“Noi am mers de la Cluj cu două autocare, dar foarte mulţi credincioşi au venit cu trenul, au fost cu siguranţă mai bine de 200 de clujeni, deoarece noi am venit în număr de 85″, a delcarat Mirela Varga pentru transilvaniareporter.ro
La Bucureşti slujba de beatificare s-a finalizat cu câteva minute în urmă, aproximativ la ora 12.40.
Premierul Victor Ponta a declarat că beatificarea monseniorului Vladimir Ghika reprezintă un moment important pentru toţi creştinii din România, iar Biserica Catolică din ţara noastră dezvăluie lumii, o dată în plus, contribuţia sa activă la consolidarea unui spirit românesc european, într-un comunicat citat de Agerpres.
”Regret faptul că fizic, nu pot fi alături de dumneavoastră într-un moment atât de important cum este beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, care şi-a dedicat viaţa în întregime lui Dumnezeu, semenilor aflaţi în suferinţă, precum şi unirii tuturor creştinilor. Este un moment important pentru toţi creştinii din ţara noastră, în care renaşterea spiritului religios reprezintă o realitate care ne dă speranţe în alcătuirea unei societăţi mai bune şi mai atente la suferinţele şi nevoile semenilor noştri. Ancorat în acelaşi timp în tradiţia bisericească atât occidentală cât şi răsăriteană, ‘îmbinând armonios Orientul cu Occidentul, monseniorul Vladimir Ghika a fost şi rămâne un chip luminos, un reper moral deopotrivă în Biserica pe care a slujit-o cu dragoste până la moartea sa martirică, cât şi pentru întreaga societate românească”, se arată în mesajul premierului.
Premierul a mai menţionat că, prin sacrificiul, prin conduita sa exemplară, prin marea sa onestitate intelectuală, monseniorul Vladimir Ghika este astăzi una dintre sursele de inspiraţie şi energie pentru cei care se străduiesc să înţeleagă şi să îşi asume valorile şi practicile Europei unite, potrivit Agerpres.
”Europa creştină, Europa democratică, Europa luminilor, Europa filantropiei, Europa anti-totalitară sunt doar câteva ipostaze rezumate în viaţa şi activitatea Fericitului Vladimir Ghika. Prin beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, Biserica Catolică din ţara noastră dezvăluie lumii, o dată în plus, contribuţia sa activă la consolidarea unui spirit românesc european. Comunitatea catolică din ţara noastră – şi evenimentul de astăzi îmi susţine afirmaţia pe deplin – este parte a unui efort comun, de secole, de edificare a naţiunii române moderne şi a binelui comun al societăţii. Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika este un moment de mare sărbătoare pentru Biserica Catolică de ambele rituri din România şi un prilej de bucurie pentru toţi românii. Ca prim ministru al României sunt alături de dumneavoastră, de toţi credincioşii din ţara noastră, în acest moment înălţător şi plin de semnificaţii, când cinstim un sfânt al neamului românesc”, a încheiat primul ministru Victor Ponta.
Sâmbătă, 31 august, monseniorul Vladimir Ghika primeşte titlul de “Fericit”, urmând să fie celebrat prin liturghie în fiecare an pe data de 16 mai, aceasta fiind ziua morţii sale. Este prima beatificare celebrată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti, care intenţionează şi să construiască o nouă biserică, dedicată lui Vladimir Ghika, în Parohia Sfânta Tereza, în zona Cimitirului Bellu.
Preotul Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului Vladimir Ghika, a explicat că beatificarea, prin care se acordă titlul de “Fericit”, este ultima fază înaintea canonizării prin care un om devine “Sfânt”.
Vladimir Ghika a fost primul preot român din vechiul Regat biritual, care a slujit atât în ritul latin, cât şi în cel bizantin. A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa a depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului.