Primăria „finanțează” o echipă dispărută
An de an Primăria Cluj-Napoca alocă sume importante de bani pentru sprijinirea activității cluburilor sportive din municipiu. Anul acesta s-au împărțit nu mai puțin de 9.000.000 de lei la 40 de cluburi și asociații sportive. Suma este cu aproximativ 40% mai mare decât în 2017 și acest lucru nu poate decât să-i bucure pe cei care administrează entități sportive și pe fanii sportului clujean. Problema a apărut la punctul 84 de pe ordinea de zi a ședinței din 29 martie. La punctul cu pricina consilierii locali au votat aprobarea alocării sumei de 55.000 de lei către Clubul de Fotbal Feminin Clujana. Interesant este că echipa feminină de fotbal care a activat sub denumirea CFF Clujana a fost desființată în urmă cu cinci ani!
Șmecherie sau comoditate?
Ca să lămurim cui i-a fost alocată suma de 55.000 de lei de la Bugetul Local am luat legătura cu administratorul Clubului de Fotbal Feminin Clujana, Florin Chelaru, și am aflat că, de fapt, banii respectivi vor fi folosiți pentru activitatea sportivă a echipei de fotbal în sală, secție sportivă din cadrul Clubului de Fotbal Feminin Clujana. „Știu că se creează confuzie pentru că în denumirea clubului apare sintagma «fotbal feminin», dar încă nu m-am hotărât să fac demersurile necesare pentru schimbarea numelui. Sunt o mulțime de formalități, o mulțime de drumuri de făcut la București ca să schimbi o denumire. N-am făcut-o până acum, poate am s-o fac într-o zi”, a mărturisit proprietarul clubului, Florin Chelaru.
Pare o „greșeală” nevinovată, cauzată de comoditate. În realitate, se poate că nici nu s-a dorit schimbarea denumirii clubului, dat fiind trecutul glorios al fostei echipe feminine de fotbal CFF Clujana. Clubul a fost înființat în 2001, iar doi ani mai târziu echipa de fotbal feminin își începea dominația în campionatul intern. Între 2003 și 2009 CFF Clujana a cucerit nu mai puțin de 7 titluri consecutive, fiind prima echipă de fotbal din România (atât la masculin, cât și la feminin), care a reușit o astfel de performanță. În plus, fosta echipă feminină de fotbal mai are în palmares 4 Cupe ale României, cucerite în 2004, 2005, 2006 și 2008.
În 2009, creatorul fenomenului CFF Clujana, Mirel Albon, a decis să rupă relația cu Florin Chelaru și a înființat un nou club de fotbal feminin, CFF Olimpia Cluj, echipă care a egalat între timp performanța celor de la Clujana, cucerind tot 7 titluri consecutive de campioană a României, între 2011 și 2017, plus 6 Cupe ale României. De la ruptura dintre Chelaru și Albon, din 2009, CFF Clujana a intrat într-un con de umbră, iar în urmă cu aproximativ 5 ani activitatea acesteia s-a încheiat.
Chelaru: „Primăria știe ce finanțează”
În ciuda faptului că echipa feminină de fotbal nu mai există, proprietarul societății nu a schimbat denumirea clubului, continuând să se ajute de brandul care face legătura cu fosta echipă de fotbal. Astfel, echipa de futsal Clujana beneficiază indirect de alocarea de sume de la Bugetul local. Spunem că beneficiază pentru că de la înființarea echipei de futsal (2005) și până azi, cel mai mare merit al Clujanei este de a fi supraviețuit în timp. În palmaresul echipei, conform finanțatorului Florin Chelaru, cea mai mare performanță este poziția 5 sau 6.
Spune, însă, că nu este nimic anormal la mijloc și că Primăria și Consiliul Local știu foarte bine unde ajung cei 55.000 de lei alocați Clubului de Fotbal Feminin Clujana. „Un club poate avea mai multe secții sportive. Noi am început în 2001 cu fotbalul feminin, iar din 2005 am activat și secția de fotbal în sală. Echipa de futsal activează tot sub numele Clujana, normal. Eu sunt convins că s-au alocat acești bani în cunoștință de cauză. Consilierii locali știu către cine se duc acești bani. E adevărat că denumirea este Club de Fotbal Feminin Clujana, dar în momentul de față singura secție care mai are activitate este cea de fotbal în sală.
Deci acești bani «suma de 55.000 de lei – n.a.» sunt pentru a spijini activitatea echipei de futsal”, punctează Chelaru. Pe scurt, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca alocă suma cu pricina în vederea susținerii activităților / acțiunilor sportive ale Clubului de Fotbal Feminin Clujana a cărui singur obiect de activitate, în momentul de față, este participarea în Campionatul Național de Futsal (masculin). De altfel, nici nu există o întrecere națională de fotbal în sală feminin. Și totuși, o performanță sportivă a fost realizată anul trecut, când echipa de fotbal în sală de juniori Clujana a devenit campioană națională.
Confuzii după confuzii
Nu doar sintagma „Club de Fotbal Feminin” din denumirea clubului, care are ca unic domeniu de activitate fotbalul în sală, a stârnit confuzie, ci și titulatura „Clujana”. Chelaru a ținut să precizeze că clubul pe care îl deține nu are nicio legătură cu fabrica de încălțăminte cu același nume.
„Nu este pentru prima oară când apar confuzii. Am auzit discuții și mai aprinse. La un moment dat se punea problema cu o fabrică cu mari probleme financiare «fabrica de încălțăminte Clujana – n.a.» sprijină activitatea unei echipe sportive. Noi nu am avut niciodată nimic în comun cu fabrica de încălțăminte sau cu Consiliul Județean Cluj, care este proprietarul fabricii. Acum, faptul că aceasta este în insolvență și faptul că mai există oameni care cred că există vreo legătură între Clubul de Fotbal Feminin Clujana și fabrica cu același nume, nu înseamnă că noi trebuie să schimbăm denumirea clubului. Da, va trebui să scot cuvântul feminin din denumirea clubului, dar tot Clujana se va numi”, a încheiat Chelaru.