Grup de lobby pentru meșteșugarii sătmăreni

Autoritățile locale dar și o echipă de specialiști au lansat joi, noua strategie de dezvoltare

O nouă strategie de dezvoltare a resurselor umane în domeniul meșteșugurilor din județul Satu Mare, întocmită pentru perioada 2014- 2020, a fost lansată, joi, la Satu Mare. Prin intermediul acesteia se urmărește înființarea unui grup de lobby pentru promovarea proiectului de lege a meșteșugurilor și adoptarea acestuia de către Guvern.
Promovarea bucătăriei tradiționale, a elementelor de arhitectură tradițională, a lucrărilor și produselor de artizanat din lut, lemn, piele, piatră, dar și a costumelor populare sunt doar câteva dintre prioritățile aflate în topul strategiei de dezvoltare. Pentru ca aceste idei să fie concretizate, conducerea Camerei Meșteșugarilor Satu Mare urmărește înființarea unui grup de lobby la nivelul județului.

„ Dorim să înființăm la nivelul județului un grup de lobby format din reprezentanți ai Consiliului Județean Satu Mare, ai Asociației Camera Meșteșugarilor și ai unor firme locale, cu rol în promovarea proiectului de lege a meșteșugurilor și sensibilizarea forului legislativ în vederea adoptării acestuia“, susține Iosif Holczli, secretar al Camerei Meșteșugarilor.

Inițiatorii susțin că obiectivul general al proiectului este dezvoltarea sectorului meșteșugăresc în județul Satu Mare ca parte integrantă a dezvoltării economice a județului și creșterea gradului de ocupare în cadrul sectorului. Iosif Holczli susține că meșteșugurile tradiționale din județul Satu Mare necesită să fie revigorate, astfel încât să ducă la asigurarea condițiilor și premiselor de dezvoltare și promovare a meșteșugurilor tradiționale și de punere în valoare a patrimoniului cultural al județului Satu Mare.

Implementarea strategiei va avea loc în cadrul unui parteneriat dintre o firmă de consultanță cu experiență în domeniul proiectelor finanțate din fonduri europene, Asociația Camera Meșteșugarilor – Satu Mare și comuna Turț , care este și membru fondator al unei asociații de dezvoltare – Grupul de Acțiune Locală în microregiunea Țara Oașului, format din 13 comune.

Distribuie:

Postaţi un comentariu