Cluj-Napoca, Oraș European al sportului și în 2018
După un 2017 mai mult decât atractiv din punct de vedere al competițiilor sportive de nivel european și mondial, Cluj-Napoca se pregătește și pentru 2018 de câteva evenimente ce vor marca istoria sportului. Cu un istoric relevant în găzduirea unor evenimente sportive de importante, precum FedCup, Campionate Europene de Gimnastică, Baschet, sau Karate, Cluj-Napoca a primit, la data de 6 decembrie, la Bruxelles, titlul de ”Oraș european al sportului 2018”, într-o ceremonie ce s-a desfășurat la Palatul Parlamentului European. Pe lângă argumentele enumerate mai sus, Clujul a triumfat în această candidatură și datorită infrastructurii sportive (Cluj Arena, Sala Polivalentă BT Arena, baza sportivă din Gheorgheni), dar și datorită finanțării activităților sportive făcută din fonduri publice.
”Deschidem” cu rugby și tenis
La începutul lunii noiembrie a acestui an Federația Română de Tenis a anunțat că locul de desfășurare a întâlnirii de Fed Cup by BNP Paribas dintre echipele feminine ale României și Canadei, din turul 1 al Grupei Mondiale II, este Sala Polivalentă Cluj-Napoca, în perioada 10-11 februarie 2018. Astfel, echipa națională feminină de tenis de câmp a României revine la Cluj, unde a mai disputat meciurile din precedentele întâlniri de Fed Cup, cu Cehia și Germania, în 2016.
”Ne bucurăm că putem să jucăm în singura sala competitivă la nivel european din România, sala de la Cluj-Napoca, mai ales că pentru acest meci s-a mărit și numărul de locuri. Eu cred că pentru un asemenea eveniment, ținând cont de rezultatele fetelor, de faptul că o avem pe Simona Halep, numărul 1 mondial, că avem cinci jucătoare între cele mai bune 100 din lume, chiar aveam nevoie de o asemenea sală și sunt mai mult ca sigur că o să fie plină. În echipa Canadei este Eugenie Bouchard, o jucătoare valoroasă, care a fost în Top 10 WTA, dar care, în ultima perioadă, nu a mai avut rezultate atât de bune. În mod sigur va fi un meci foarte interesant și îi așteptăm pe suporteri alături de noi”, a declarat Florin Segărceanu, noul căpitan-nejucător al echipei de Fed Cup a României.
La concurență cu meciurile din Fed Cup, în vecinătatea Sălii Polivalente, pe Cluj Arena, vor evolua și ”Stejarii”. Naționala de rugby a României reia campania de calificare la Cupa Mondială din Japonia 2019 odată cu începerea returului Rugby Europe International Championship. Competiția va debuta 10 februarie 2018, cu meciul dintre primele reprezentative al României și Germaniei. În drumul spre Cupa Mondială din Japonia naționala ”Stejarilor” va mai disputa în 2018 încă un meci la Cluj, la data de 3 martie, împotriva Rusiei. România este campioana en-titre a Rugby Europe International Championship, iar în ultimul meci disputat la Cluj, în 2016, în Cupa Europeană a Națiunilor, s-a impus cu scorul de 39-14 în fața Portugaliei.
Martie e luna de handbal
Într-o perioadă de reorganizare, în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, echipa națională feminină de handbal a României nu putea lipsi de la Cluj. Astfel, partida dintre România și campioana olimpică din 2016, Rusia, din preliminariile CE 2018, a patra din grupa preliminara 4, va fi găzduită de BT Arena (Sala Polivalentă), din Cluj-Napoca, pe 25 martie anul viitor. Până la înfruntarea de la Cluj ”Tricolorele” vor mai disputa o partidă, în 21 sau 22 martie, în deplasare, tocmai cu Rusia, ceea ce face că meciul de la Cluj să poată fi unul decisiv în privința calificării la Euro, în condițiile în care, înaintea etapelor 3, respectiv 4, România și Rusia se afla pe primele două locuri, cu câte 4 puncte, urmate de Austria (2 puncte), și Portugalia (0 puncte).
În ultimele două dispute din grupa 4, România va mai juca în deplasare, cu Austria (în luna mai) și cu Portugalia, pe teren propriu (în luna iunie), cel mai probabil tot la Cluj-Napoca. Primele două clasate din cele șapte grupe preliminare și o echipă de pe locul 3, cu cea mai bună linie de clasament, se vor califica la turneul final Campionatului European, programat în Franța, între 29 noiembrie – 16 decembrie 2018.
European și perspective la tenis de masă
Ultima competiție majoră anunțată a fi găzduită de Cluj-Napoca este Campionatul European de Tenis de Masă de Juniori și Cadeți. Evenimentul va avea loc anul viitor în perioada 15-24 iulie. Comitetul Executiv al Federaţiei Europene de resort a anunțat încă din 2016 că România s-a impus în fața Cehiei în meciul privind organizarea acestei competiții. Ultimul Campionat European de Juniori şi Cadeţi a avut loc în România în anul 1959, la Constanţa. Evenimentul este cu atât mai important cu cât este ultimul an de juniorat pentru multiplul campion național clujean Rareş Şipoş, recent medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de Juniori de la Riva del Garda (Italia).
Europenele de juniori și cadeți pot fi un preambul pentru alte întreceri europene și mondiale în sportul cu mingea de celuloid. Oficialii forului continental, managerul de competiții, Dimosthenis Messinis, și secretarul general Richard Scruton, au fost încântați de rezultatele inspecției ce a vizat Sala Polivalentă Cluj-Napoca și hotelurile adiacente. Delegația oficială a plecat de la Cluj lansând ipoteza că eventualele competiții ulterioare de seniori, cum ar fi Cupa Mondială sau Campionatele Europene de Seniori, s-ar putea desfășura tot la Cluj-Napoca.
Și ”naționala” de judo ar putea veni la Cluj
Președintele Federației Române de Judo, Cozmin Gușă, a dezvăluit că a luat o opțiune foarte serioasă de a organiza Campionatele Europene de Judo Seniori din 2020 în România, la Cluj. ”Practic suntem în competiție cu încă o țară pe care nu o nominalizez, sper ca lobby-ul meu să fie mai puternic decât al celuilalt președinte şi să putem să organizăm aceste campionate europene, care vor fi un spectacol pentru judo, pentru toată lumea, mai tare decât Campionatele Europene de Gimnastică care au fost la rândul lor un succes, în această primăvară”, a punctat Gușă.
Până să nominalizeze Federația Internațională de Judo gazda europenelor din 2020, șeful judoului românesc a mai spus că în 2018 sportivii români vor avea parte de o confruntare inedită. ”Israelul are o aniversare frumoasă de 70 de ani de la crearea statului, noi avem aniversarea noastră de 100 de ani și am organizat un meci 100 de israelieni împotriva a 100 de români, în Tel Aviv și București sau Cluj, să vedem. Știu că foarte multă lume speră să organizăm acest eveniment la Cluj. Cine știe ce se poate întâmpla până la anul. Ideea este că noi vom merge la Tel Aviv, în primăvară, ei vin în România în toamnă și vom organiza o întrecere la toate categoriile de greutate, atât feminin, cât și la masculin, o întrecere a cărui câștigător normal că va conta însă, contează mai mult spiritul de luptă al celor două țări care în 2018 sărbătoresc un număr rotund de ani de la crearea statelor”, a mai spus președintele Federației Române de Judo.