„Up!” pentru sindromul Down. Patru voluntari străini, impresionați de tinerii clujeni
Pentru cei patru internaționali implicați în cadrul proiectului „Up!”, organizat de AIESEC România în colaborare cu Centrul Educațional Raluca, voluntariatul din cadrul centrului clujean a reprezentat prima acțiune de acest tip din viața lor. Tinerii voluntari din cadrul celei de-a doua ediții a proiectului, provin din țări precum Brazilia, Turcia, Finlanda și Norvegia, iar doi dintre aceștia au călătorit pentru prima dată în străinătate tocmai pentru a face parte din programul de șase săptămâni care avea în vedere o serie de acțiuni realizate împreună cu tinerii cu sindrom Down din cadrul Centrului Educațional Raluca. Aceștia au fost selectați în urma unui proces riguros, după ce și-au depus candidaturile pe o platformă deținută de cei de la AIESEC.
Voluntariat fără frontiere
Tânăra în vârstă de 19 ani din Finlanda își dorește ca anul viitor să dea la facultatea de psihologie. Până atunci însă, nu stă degeaba. Și-a luat inima în dinți, a aplicat la acest program și a venit în România fără a cunoaște prea multe lucruri despre cei cu sindrom Down, dar dornică să învețe, să ajute, să își ofere tot sprijinul. Pentru ea această experință a fost una extrem de utilă, iar în cele șase săptămâni a învățat cât de importantă este răbdarea. „M-au impresionat acești tineri, pentru că pot face atât de multe lucruri! Unii dintre ei au chiar o emisiune la TV! Sunt minunați și îmi pare foarte bine că am venit în România! Cu siguranță această experință îmi va fi utilă în viitoarea carieră, dar și în viață”, spune aceasta.
Tânărul din Turcia se pregătește pentru o carieră politică în țara natală și a mărturisit că la întoarcere îl așteaptă o serie de examene dificile pe care trebuie să le treacă pentru a putea ocupa funcția dorită în cadrul guvernului, dar până atunci, acesta și-a dorit mult să participe la un program de voluntariat. „UP!” i s-a părut cel mai aproape de sufletul său, astfel că a aplicat rapid pe platforma AISEC. „Mi-a plăcut mult această experineță. Am aplicat din dorința de a ajuta. În cele șase săptămâni petrecute în România, săptămâni care au trecut foarte repede, am învățat unii de la alții foarte multe lucruri. Am avut ore de engleză, ore de sport, ateliere de creație artistică. Am învățat și noi cuvinte în limba română. Este pentru prima oară când călătoresc în afara țării”, spune acesta.
Grace este din Brazilia. S-a acomodat rapid cu Clujul, oraș despre care spune că este unul primitor, în care i-a făcut plăcere să locuiască în această perioadă. Se află pentru prima dată în România și a ales să se înscrie în cadrul acestui proiect pentru a interacționa cu tinerii cu sindrom Down și pentru a-i ajuta, atât cât se pricepe. I-au plăcut mult orele de limba engleză, dar în același timp a fost foarte receptivă vizavi de limba română, învățând, la rândul său, o mulțime de cuvinte și expresii de la tinerii din cadrul centrului. „Am învățat să ne prezentăm în limba engleză, numerele, anotimpurile, culorile, dar și alte lucruri. Au fost foarte receptivi tinerii și dornici să învețe. Am avut și activități distractive. Am făcut sport, zumba. A fost interesant. De asemenea, am observat că acești tineri sunt foarte creativi!”, a spus Grace.
Dacă pe parcursul celor șase săptămâni, activitățile au fost educativ-distractive, în ultima zi de curs, tinerii și voluntarii internaționali au lăsat deoparte fișele, creioanele colorate și pantofii de sport și au împodobit împreună bradul de Crăciun, ascultând colinde românești, spre deliciul internaționalilor, care au fost fermecați de acestea. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de îmbrățișările calde oferite internaționalilor de tinerii cu sindrom Down, care sunt foarte afectuoși cu cei care reușesc să le intre în grații. „Ne-a plăcut mult această perioadă. Am învățat engleză, am avut diverse activități. A fost foarte frumos!”, a spus emoționată Raluca Avram, tânăra cu sindrom Down care și-a împrumutat numele centrului educațional.
La finalul programului, cei patru voluntari AISEC au primit diplome de participare, dar poate cel mai important premiu câștigat în timpului petrecut în Cluj este experiența dobândită. „Am învățat ce înseamnă să primești din partea cuiva o dragoste pură, nemărginită și necondiționată!”, a concluzionat Grace.
Urmăriți o galerie foto realizată de Dan Bodea:
[stextbox id=’custom’]
ActiveDown Studio
Atelierul de handmade ActiveDown Studio este un proiect de suflet al Centrului Educațional Raluca, proiect care încunună eforturile de pregătire profesională și dezvoltare personală din ultimii ani a tinerilor de aici. În noiembrie 2016, Asociația Down CER, gestionată de reprezentanții Centrului Educațional Raluca, a lansat ActiveDown Studio ca o întreprindere socială dedicată persoanelor cu sindrom Down din Cluj-Napoca.
În cadrul atelierului s-au dezvoltat activităţi comerciale și de producţie, prin colaborarea cu furnizori de servicii cu experienţă în pregătirea adulţilor cu dizabilităţi.
„Pentru aceasta, am realizat colaborări cu investitori și oameni de afaceri care ne-au sprijinit în dorința noastră de a transforma acest atelier în întreprindere de economie socială care are ca principal scop reabilitarea socială a tinerilor cu sindrom Down prin realizarea de activități profesionale adecvate profilului lor şi conştientizarea importanţei autonomiei sociale. Din păcate, conjunctura nefavorabilă acestor inițiative ne-a obligat să restrângem activitatea, mutând-o la sediul central al Asociației”, explică reprezentanții Asociației DownCER.
Cu toate acestea, creativitatea tinerilor continuă să surprindă, iar lucrurile realizate de aceștia pot fi admirate și achiziționate în cadrul magazinului online ActiveDown.
[/stextbox]