Aniversare: Inima digitală a Transilvaniei bate de patru ani la Liberty Technology Park Cluj

Liberty Technology Park Cluj
Liberty Technology Park Cluj

Liberty Technology Park Cluj, proiectul ce a a reimaginat fostul activ al fabricii Libertatea, a strâns în cei patru ani de activitate o colecție redutabilă de premii, a devenit exemplu pentru transformarea unei zone defavorizate într-un pol de atracție și a dezvoltat o abordare modernă, integrativă față de comunitate. Nume cunoscute, unele pentru prima dată în Cluj și chiar în România, se numără printre rezidenții acestui ecosistem: Siemens, IBM, Halcyon Mobile, Altran, Control Data Systems, GTS Telecom, Arvato Bertelsmann, KPMG, Wörwag Pharma, Medicover, Spherik – ca să-i amintim doar pe câțiva.

„Când am început proiectul, aici era o zonă tipic industrială, dar fără activitate. Majoritatea clădirilor erau vechi, din beton, fără să aibă prea mult sens din punct de vedere estetic sau chiar practic. Printre ele se strecuraseră și câteva clădiri cu un farmec post-belic, cu o vădită amprentă de arhitectură interbelică și un spirit aparte. A fost o adevărată provocare să dezvoltăm un proiect în care să le integrăm pe acestea și totodată să creăm un ecosistem absolut modern, cu ultimele tehnologii”, își amintește Ion Sturza, președintele Fribourg Capital, dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj.

„În plus, zona era percepută ca defavorizată, așa că unul din țelurile noastre de la început a fost să o transformăm într-un pol de atracție pentru întreaga comunitate locală, prin facilitățile de evenimente și petrecere a timpului liber”, completează și Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.

De altfel, parcul tehnologic este asociat cu noua etapă de dezvoltare a industriei IT din Cluj. „Majoritatea rezidenților parcului tehnologic sunt companii new entry în Cluj, care au ales orașul pentru că au găsit la Liberty acele facilități de care aveau nevoie, la momentul oportun. Alternativa, în unele cazuri, a fost chiar să meargă în alte țări”, mai spune șeful Fribourg Capital.

Gazdă pentru peste 1.700 de angajați

Conceptului de parc-campus, cu spații generoase, care să faciliteze interacțiunea, i s-a adăugat cel de ecosistem tehnologic – o combinație între companii mature, start-up-uri, accelerator și diversitate. Inima digitală a Transilvaniei bate tot mai puternic aici. Diversitatea și mixul de rezidenți, spațiile de interacțiune, implicarea în activități comune, participarea în calitate de mentori la acceleratorul Spherik, evenimentele cu tematici specifice – toate acestea reprezintă un imbold la implicare și interacțiune, ceea ce generează, constant, noi oportunități de business și de dezvoltare.

La patru ani de la inaugurare, Liberty găzduiește 33 de companii mature și start-up-uri, atât românești, cât și din străinătate, totalizând peste 1.700 de angajați.  Proiectul dezvoltat pe 4,5 hectare, în urma unei investiții de peste 15 milioane de euro, include cinci corpuri de clădiri, cu 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A. 70% dintre rezidenți sunt companii IT, iar mai bine de jumătate au departamente de dezvoltare software și R&D (cercetare și dezvoltare). Peste jumătate din suprafața totală este ocupată cu spații verzi, teren de sport, zonă de grill și de cowork, facilități indoor și în aer liber.

[stextbox id=’custom’]

Proiect de reconversie multi-premiat

Ambiția, hotărârea și managementul performant au făcut din Liberty Technology Park Cluj unul dintre cele mai reușite și mai premiate proiecte de reconversie, bazat pe o atitudine sustenabilă față de mediul înconjurător, vecinătăți și abordarea față de comunitate.

Complexul are un grad ridicat de eficiență energetică și a primit numeroase distincții atât pentru design, cât și funcționalități, iar anul trecut a obținut certificarea BREEAM „Excelent” pentru corpurile D și E, dezvoltate în cea de-a doua etapă a proiectului. Tot anul trecut,  Liberty Technology Park Cluj a fost declarat cel mai inovator proiect în piețele secundare la Gala Forbes Best Office Buildings, a fost dublu nominalizat pe lista scurtă la SEE Real Estate Awards, singura competiție dedicată domeniului imobiliar din regiunea de sud-est a Europei, și a câștigat premiul pentru abordare sustenabilă în dezvoltarea unui parc tehnologic, acordat în cadrul galei Forbes Green Awards.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu