Fluturi exotici pot fi admirați într-o expoziție la grădina botanică
Expoziția temporară de fluturi exotici a atras astăzi numeroși vizitatori la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de de Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai, iar fluturii pot fi admirați în noua seră de plante insectivore.
Încă de la primele ore de la deschider,e grupuri de tineri și părinți cu copii au venit să admire exemplarele viu colorate și rare de fluturi. ”Este o expoziție temporară cu fluturi rari, exotici din America de Sud , sud-estul Asiei, sudul Asiei, Filipine, Madagascar Africa, Australia. Acești fluturi sunt din 4 familii, dintre care 2 sunt prezente și la noi în România și în insectar puteți vedea echivalentul a ce trăiește în România. Dar la îndemână vizitatorii au și planșe cu toate speciile care sunt prezente în expoziție, sunt 17 specii de fluturi, și astfel pot afla toate detaliile despre acești fluturi”, a precizat coordonatorul expoziției, dr. Cristina Craioveanu.
Expoziția marchează și deschiderea accesului pentru public la sera de plante insectivore. ”Am organizat această expoziție în cadrul unui proiect prin care s-a renovat această seră, care nu era deschisă pentru public până în prezent, și am dorit să marcăm momentul cu această expoziție inedită. Proiectul are foarte multe activități educative, mai ales pentru copii. Clujenii au ocazia să vadă un lucru mai rar întâlnit, acești fluturi sunt mai mari și mai colorați decât cei pe care îi întâlnim în mod normal la noi și în plus îi vedem într-un loc închis, unde îi putem urmări mai ușor”, a explicat coordonatoarea expoziției.
Chiar dacă deocamdată doar 10 exemplare au putut fi admirate în seră, cei mai fascinați au fost după cum era de așteptat cei mici, care și-au bombardat părinții cu o mulțime de întrebări despre cum pupele care ”dorm” se transformă în fluturi frumos colorați.
În cadrul expoziției sunt prezente 165 de pupe, iar organizatorii speră că toate se vor transforma în fluturi, astfel ca expoziția să devină cât mai atractivă pentru public. ”Fluturele are un ciclu de viață care cuprinde mai multe stadii, de la ou, la omidă, pupă și apoi adult, cel care zboară și ne place nouă că e frumos, colorat. Pupele care sunt aduse în expoziții sunt achiziționate de la ferme specializate, care aduc fluturii din țările lor de origine și îi cultivă pentru a fi trimși în toată lumea. Pentru această expoziție temporară noi avem 165 de pupe. E o mică întârziere de emergență, că a fost cam frig, iar pupele au nevoie să acumuleze multă căldură și umiditate ca să poate ieși, și a durat puțin adaptarea la condițiile din sera nouă. Dar vor ieși în 2-3 zile”, a adăugat Cristina Craioveanu.
Clujenii pot admira această expoziție de fluturi exotici în fiecare zi, între orele 10.00 – 16.30, până în 20 decembrie.
Galerie foto: Dan Bodea