Căminele UBB din campusul Hașdeu, invadate de ploșnițe. „Ne confruntăm cu această problemă de la începutul lunii noiembrie!”

Cinci studente cazate în Căminul 5 al Campusului Universitar Hașdeu al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca se confruntă încă de la începutul lunii noiembrie cu o problemă ce pare să nu își găsească rezolvarea nici chiar după trei dezinsecții: prezența ploșnițelor în camera de cămin. Fetele susțin că problema nu a fost tratată cu seriozitatea cuvenită, ba mai mult administratoarea căminului le-ar  fi acuzat că ele ar fi adus ploșnițele în cămin. Reprezentanții Universității „Babeș Bolyai” cunosc cazul și susțin că este unul singular, întrucât nu au existat alte reclamații similare de la începutul anului universitar, lucru susținut și de reprezentanții studenților. 

„Sunt studentă la prestigioasa Universitate „Babeș Bolyai” și ar trebui să mă simt norocoasă pentru că am primit loc într-unul din căminele universității. Am primit o cameră pe care o împart cu încă patru studente și cu un număr nedefinit de ploșnițe de pat.

Ploșnițele, pe lângă faptul că se înmulțesc foarte des și se hrănesc cu sângele nostru, ne cauzează în mod direct umflături, iritații, și, indirect, oboseală și stres. Mai mult, ele sunt purtătoare de boli( ex. hepatită). Soluția administrației a fost să facă dezinsecții în timpul zilei, urmând ca noi să dormim în cameră pe timp de noapte (prima dezinsecție a fost într-o luni la ora 16!). Două dezinsecții s-au desfășurat în acest fel. Am fost acuzate că noi am adus ploșnițele, că suntem mizerabile (altfel de ce am putea avea ploșnițe?), că îndrăznim în primul rând să ridicăm problema. Dezinsecțiile au trecut, ploșnițele și-au întărit sistemul imunitar, și-au făcut apariția mai des (menționez că avem această problemă de mai bine de o lună, și că în tot acest timp ne-a fost refuzată mutarea în altă/alte camera/e, chiar dacă ne-am spălat toate hainele la 90 de grade pentru a fi sigure că nu le favorizăm înmulțirea). S-a ajuns inevitabil și la a treia dezinsecție care a avut loc vinerea trecută. Urma să plecăm acasă tot sfârșitul de săptămână, ba chiar am fost anunțate că ne vor fi schimbate saltelele în ziua de luni. Ieri m-am întors la cămin după un drum de peste 5 ore pentru a constata că nu sunt saltele deloc în cameră. Era trecut de ora 23. Mi s-a spus, sugestiv, să plec înapoi acasă, pentru că nu există niciun loc în vreo altă cameră în care să dorm și că doar administratoarea se poate ocupa de problema saltelelor.

După o oră petrecută în gară, cinci ore de drum și câteva ore de somn, președinta căminului mă anunță că administratoarea ne cere să nu venim în Cluj până după mini-vacanța de 1 decembrie, pentru că problema noastră este mult mai importantă decât cursurile noastre. Refuz să cred că problemele studenților nu pot fi rezolvate într-un alt fel. Am fost tratate cu indiferență si s-a comunicat cu noi prin urlete, în speranța că vom abandona problema probabil. Cu adevărat, ploșnițele sunt o problemă și ar trebui să existe un protocol care să fie urmat încă de la prima semnalare a acestora. Ca studentă care depinde de locul la cămin, mă simt ofensată de faptul că sunt trimisă acasă în mijlocul nopții (în condițiile în care am plătit chiria și pe aceste zile) și nu mi se iau în considerare responsabilitățile aferente statutului de student (mersul la cursuri, seminarii, practică) și de faptul că deși am fost și sunt, împreună cu colegele mele, obligate să rămânem în acea cameră”, a scris una dintre studentele afectate de această situație pe Facebook. 

Fetele au muscături pe tot corpul

Fetele au primit o chitanță de la firma de dezinsecție care s-a ocupat de acest caz prin care era semnalat faptul că dezinsecțiile au fost eficiente. În realitate însă, lucrurile nu au stat chiar așa. 

„Este posibil să fi fost eficiente, însă prima dezinsecție a avut loc la ora 16:00. Noi la ora 20:00 a trebuit să aerisim două, trei ore. A doua dezinsecție a avut loc tot ziua, iar noi a trebuit să dormim acolo peste noapte, pentru că ziua următoare aveam cursuri. Cei de la firma respectivă ne-au spus să aerisim. Au aprins ceva, au făcut fum și chiar după ce am lăsat geamul deschis trei ore, tot mirosea în cameră. Cei de la dezinsecție ne-au spus că trebuie să plecăm peste noapte, dar dacă chiar nu avem unde, să aerisim bine. Ne-au spus și alte fete din cămin că și ele au văzut ploșnițe, dar de raportat nu a mai raportat nimeni  în afară de noi prezența acestora.

Problema aceasta este răspândită și în alte cămine. Administratoarea ne-a spus că sunt și în căminul 14, în căminul 16 și în A-uri. A trecut de la a nu ne băga în seamă la acuze că noi le-am adus în cămin. Ne-a spus că suntem jegoase și că se fac de la praf, ceea ce nu e adevărat. Dacă ne documentăm puțin, vedem că nu e așa”, spune studenta pentru Transilvania Reporter, care mărturisește că se aștepta ca reprezentanții căminului să le trateze cu ceva mai mult respect, întrucât anul trecut au fost chiriașele aceluiași cămin și nu au avut nicio problemă. 

După ce s-au trezit cu mușcături pe tot corpul, fetele au intrat în panică

Fetele au descoperit că se întâmplă ceva cu puțin timp înainte de 1 noiembrie. dar nu știau că cele care le cauzează urmele de pe piele sunt ploșnițele din cameră.

„Am crezut că avem noi ceva boală de piele, am mers la dermatolog, ni s-a spus ba că avem urticarie, ba că suntem alergice la coloranți, după care am găsit ploșnițele. Au apărut pe pereți. Am anunțat imediat administrația. Au chemat dezinsecția, dar ne-au ținut în aceeași cameră. Ne-au spus că orice ar fi nu ne vor schimba nici saltelele, că e vina noastră. Ne-am spălat toate hainele la 90 de grade, de mai multe ori. Ne-am și distrus din haine. Din 1 noiembrie de când s-a aflat până acum tot acolo am stat. Ne-au spus că nu ne mută nici dacă au locuri. Am anunțat inclusiv rectorul și prorectorul și răspusul lor a fost să facem ce spune administratoarea. O colegă are bube pe tot corpul. Miercurea trecută au apărut și pe jos și pe pereți”, povestește studenta. 

După a treia dezinsecție, studentelor li s-au promis saltele noi. Când una dintre acestea a ajuns luni seara la Cluj, nu a găsit nicio saltea în camera în care urma să doarmă. „Mi s-a spus să merg acasă și să nu mă întorc până duminică. M-am întors acasă. Am ajuns la Cluj, în cămin la 23:00, după care am văzut că nu sunt saltele și m-am întors acasă la 00:40. Pur și simplu am stat ore întregi pe drum pentru că nu și-au respectat cuvântul. Plus că pierd cursuri, seminarii, practica”, a mai spus studenta. 

Camera de cămin înainte de a treia dezinsecție

Camera fără saltele, după dezinsecție

Ce spun reprezentanții UBB 

Reprezentanții Universității „Babeș-Bolyai” cunosc cazul și susțin că nu își explică situația. 

„E singura cameră în care, în mod surprinzător, apar ploșnițele. E a treia oară când s-a făcut dezinsecția. Fetele ne-au semnalat și nouă situația. A treia oară s-a făcut dezinsecția cu un alt tip de soluție. Cert e că e un caz singular. În celelalte camere nu sunt ploșnițe, reprezentanții studenților au verificat, cei de la Direcția Administrativă au verificat, iar celelalte camere nu se confruntă cu această problemă. Sperăm că după etapa aceasta de dezinsecție cu alt tip de soluție nu vom mai avea aceste probleme. Colegii noștri le-au rugat pe fete să meargă acasă în acest weekend prelungit, astfel încât soluția să reușească să își facă efectul, să se poată face curățenie în cameră după acest proces. Le-au rugat să își ia hainele, să le spele înainte de a veni, pentru a nu apărea o nouă situație după dezinsecție. Primele dezinsecții s-au făcut cu soluții inofensive pentru oameni, genul acela de soluții pe care le folosim și noi acasă, fără să fie nevoie să ne mutăm. Soluțiile nu reprezentau niciun fel de pericol pentru ele”, a explicat pentru Transilvania Reporter,  purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș. 

La nivel de universitate nu au existat alte reclamații de acest tip. 

Aflați aici mai multe detalii despre ploșnițele de pat. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu