Tudor Sălăgean: „Centenarul ar putea fi salvat prin entuziasm și creativitate”
„Bat clopote cântând reîntregirea”, bat clopote ce anunță centenarul, dar România e luată din nou prin surprindere. Centenarul ne prinde fără bani și fără o viziune clară asupra evenimentelor care urmează să aibă loc în 2018, evenimente menite să celebreze cei 100 de ani de la Marea Unire. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei consideră că centenarul trebuia pregătit cu mult mai multă seriozitate și asumare. Fondurile lipsesc, astfel că fiecare instituție trebuie să se descurce cum poate și să dea dovadă de entuziasm și creativitate, acestea fiind lucrurile care pot salva, în opinia sa, centenarul.
„Startul pentru organizarea Centenarului Marii Uniri ar fi trebuit dat în urmă cu doi sau trei ani. A fost într-adevăr dat la momentul respectiv, dar lucrurile nu s-au desfășurat până la urmă conform programului inițial, astfel încât nu cred că există o viziune clară și bine conturată asupra a ceea ce va reprezenta acest fenomen din punct de vedere al activității culturale din România. Este însă important ca în acest moment fiecare instituție, fiecare asociație culturală, grup de artiști, grup de oameni de cultură să își pună în aplicare propriile proiecte și să o facă cu entuziasm. Până la urmă dacă există voința, dorința și bucuria de a marca acest moment, situația ar putea fi salvată tocmai prin entuziasmul participanților și prin creativitatea acestora”, consideră Sălăgean.
De ce nu există o viziune închegată pe plan național?
„În alte țări, aceste momente centenare au fost planificate cu mulți ani înainte, au fost alocate finanțări pentru programe culturale, au fost organizate competiții de proiecte, fiind astfel stimulată creativitatea tuturor participanților și cred că acest lucru explică și succesul de care aceste manifestări s-au bucurat. Cred că era foarte bine și ar fi ajutat foarte mult ca Guvernul României, prin Ministerul Culturii să organizeze din timp un program de finanțare al manifestărilor propuse cu ocazia anului centenar, chiar dacă mențiunea referitoare la legarea de anul centenar al tuturor proiectelor finanțate de Ministerul Culturii pe anul 2018 există în principiu. Era bine ca Guvernul României să își asume o finanțare care să stimuleze creativitatea, spiritul de competiție și dorința de afirmare a artiștilor și a oamenilor de cultură și în esență a tuturor celor care vor să participe cu proiecte la centenar. În absența unei finațări stimulatoare, fiecare instituție va face aceste proeicte din fonduri proprii, așadar vom avea ocazia să vedem care este nivelul de implicare al societății românești în ansamblul ei în centenar”, explică directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Tudor Sălăgean a dezvăluit pentru Transilvania Reporter câteva dintre proiectele instituției pe care o conduce pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. „Avem mai multe proiecte propuse din timp pentru centenar, unele dintre acestea însă nu le pot anunța încă pentru că acestea implică surprize pe care vrem să le facem vizitatorilor noștri. Dar, vom avea de exemplu o expoziție extraordinară, intitualtă „Costumele Unirii”, care este reprezentată de colecția de ii și cămăși donate Muzeului Etnografic al Transilvaniei în 1936 de Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino, care au fost soția, respectiv sora marelui om politic I.C. Brăteanu, unul dintre făuritorii României Mari.
Această expoziție va fi realizată în partneriat cu Institutul Cultural Român și va fi itinerată în mai multe capitale ale lumii. Avem declarații de intenție din partea ICR privind găzduirea acestei expoziții la Beijing, Tel Aviv, Roma, Veneția, Berlin, Londra, Madrid, precum și în alte orașe. Pentru vizitatorii muzeului am pregătit în partneriat cu Alin Stamochiș o expoziție de tablouri dedicată acestui moment centenar, dar și o expoziție online, care sperăm că se va materializa și într-o formă fizică, fiind vorba despre portrete ale țăranilor din preajma momentului 1918 din arhiva muzeului, expoziție care se va numi „Portretele Unirii”. De asemenea, ne dorim foarte mult ca Parcul Etnografic „Romulus Vuia” să fie animat cu multe evenimente pe parcursul anului 2018, avem deja câteva planificate, dar programul va fi anunțat la momentul potrivit. Suntem în mare măsură pregătiți să întâmpinăm acest moment și ne dorim ca publicul să fie alături de noi”, a spus Sălăgean.