Capele în școli. Exces de zel sau normalitate?
Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a „inaugurat” pe 15 noiembrie, capela școlară ce poată hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi. La eveniment au participat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorul școlar general, Valentin Cuibus și pr. prof. Marian Sidon, inspectorul școlar pentru disciplina religie, profesori, elevi și părinți, profesori și elevi.
În cadrul evenimentului festiv, șeful IȘJ Cluj le-a spus elevilor că această capelă vine să completeze activitatea pe care aceștia o desfășoară.
„Aveți un loc de liniște, un loc în care să fiţi doar voi, împreună cu Dumnezeu, un loc în care să vă reculegeţi”, a spus acesta.
Directorul Liceului Teoretic „Avram Iancu”, Adina Turcu a susținut că scopul școlii este în acrord cu cel al bisericii în ceea ce privește educarea tinerilor:
„Parteneriatul școală – familie – biserică are un rol esenţial în parcursul fiecărui elev şi avem convingerea că va sprijini tinerii pe drumul cunoaşterii şi al autocunoaşterii, pe care ne-am angajat împreună”,
a spus acesta în cadrul discursului inaugural. Transilvania Reporter a contactat conducerea școlii pentru detalii suplimentare, dar la capătul celălalt al firului nu pare să fie nimeni dispus să răspundă.
Un elev al liceului indignat de această „inaugurare” a postat un mesaj pe Facebook-ul personal în care a descris modul în care s-au desfășurat lucrurile:
„Aș dori să vă relatez ceea ce s-a întâmplat chiar astăzi în liceul „de top” din Cluj-Napoca, „Avram Iancu”. Nu mai mult de o săptămână am aflat ca la noi în școală-școală oficial laică se va înființa o capelă (scopul acesteia necunoscut), în condițiile în care la noi în școală nu există un cabinet funcțional de fizică, chimie sau biologie, iar terenul de sport este în renovare de prin 2015. Astăzi, de la ora 12 am fost anunțați că nu se vor ține ore, deoarece se va sfinți capela (chiar în școală). Așa că, pe la ora 12:20 am mers și eu sa văd ce se întâmplă și m-am trezit cu un sobor de aproape 10 preoți, în frunte cu mitropolitul Andrei (de altfel fost turnător la securitate), înghesuiți pe un hol, înconjurați de grupuri de copii aduși de profesori și spunându-şi predica exact ca în biserică. Show-ul s-a mutat în sala de sport, unde normal ca ora noastră de sport nu s-a ținut, pentru a face loc unei mese imense pline cu flori, boxe și microfoane pentru ca mitropolitul să își țină discursul”, a scris elevul.
Ce spune Inspectoratul Şcolar
„Depinde de punctul de vedere al Consiliului de Administrație al fiecărei școli și de dorința părinților și a copiilor de a se înființa sau nu o capelă în școala respectivă. Eu am fost la deschiderea capelei de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și am văzut cum a fost. Dacă ar fi să ne raportăm la numărul de copii care au participat la deschidere și la atitudinea pe care au avut-o, eu aș zice că e în regulă și e absolut necesară această capelă. În condițiile în care populația ortodoxă înseamnă foarte mult, școlile au libertatea să își deschidă sau nu astfel de capele în unitățile de învățământ. Decizia le aparține. Investițiile sunt realizate din fonduri private, întotdeauna. Și în acest caz, capela a fost intregral realizată din sponsorizări”, a declarat pentru Transilvania Reporter Valentin Cuibus.
Întrebat dacă știe care este numărul total de astfel de capele la nivel de municipiul Cluj, acesta a spus că acest aspect nu reprezintă o prioritate. „Nu am făcut o statistică a capelelor, acestea nu sunt autorizate de către noi, e decizia școlii. Nu știu dacă există capele care aparțin și de alte culte. E posibil ca în cadrul liceelor confesionale să existe capele de alte tipuri. Sunt acolo unde comunitatea, școala și părinții și-au dorit acest lucru. Pentru că se fac pe fonduri private”, a mai spus acesta. Referitor la mesajul postat pe Facebook, redat mai sus, Cuibus, a spus că spațiul folosit pentru capelă nu putea fi utilizat în alt scop: „Întâmplarea face ca la Liceul Teoretic „Avram Iancu” să existe laboratoare, deci nu cred că cineva a pus problema desființării unui laborator și înființării unei capele, care nu ar fi fost în regulă. Capelele de regulă sunt înființate în clădiri separate sau care nu pot fi folosite la altceva”, a mai spus acesta.
Situația nu este singulară în municipiul Cluj, întrucât tot mai multe licee sau școli inaugurează astfel de lăcașuri de cult în cadrul acestora. Potrivit informațiilor pe care le avem până la ora actuală, nu mai puțin de 14 licee din Cluj au astfel de capele în cadrul acestora. Nici școlile nu fac excepție.
Școala „Constantin Brâncuși” are o capelă ce funcționează sub hramul „Sfântul Nicolae”. Capela ține de Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda. Capela Şcolii „Ion Creangă“ din Cluj-Napoca a fost sfinţită pe 14 noiembrie 2013, de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului și un sobor de preoți. „E de mare importanţă un locaş de rugăciune în mijlocul copilaşilor care trebuie să înveţe să devină oameni buni. Fără strădanie şi multă osârdie nu putem ajunge oameni deosebiţi. Dar, pe lângă strădania noastră, lucrează Harul lui Dumnezeu, ajutorul lui Dumnezeu“, a subliniat atunci ierarhul.
Capela Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă“ din Cluj-Napoca a fost amenajată începând cu anul 2010. Lăcaşul de rugăciune poartă hramurile Sfânta Filofteia, Sfântul Ioan Rusul şi Sfântul Efrem cel Nou. Lucrările de amenajare au fost susţinute de conducerea şi profesorii şcolii „Ion Creangă“, precum şi de consiliul parohial al Parohiei „Sfânta Parascheva“ din Gherla.
Cu toate că existența acestor capele îi șochează pe mulți clujeni, se pare că există o tradiție în acest sens, tradiție încurajată de IȘJ Cluj, care i-a parte la toate „inaugurările” de acest tip.
Și totuși sunt folosite aceste capele de către elevii cărora le sunt destinate?
„La noi în liceu există de mai mulți ani o capelă. A fost inaugurată cu mare tam-tam, dar acum stă închisă. Vin uneori copiii sau profesorii de religie cu liste prin clase pentru a-i înscrie pe elevi la spovedit. Acum nu mai merg la biserică pentru asta, ci la capelă. În rest stă închisă. E pus lacătul pe ușă, la propriu. Eu nu am fost nici atunci și nici acum de acord cu lăcașurile de acest tip în școală. Sunt suficiente biserici pentru toate cultele în oraș, nu e nevoie să amestecăm lucrurile”, este de părere un profesor care a cerut să îi fie păstrat anonimatul.
Ce spun elevii?
În rândul copiilor, părerile sunt împărțite. Dacă pe unii nu îi deranjează deloc faptul că în liceu există o astfel de capelă, alții sunt indignați că banii respectivi nu au fost folosiți pentru dotarea școlii. „Pe mine nu mă deranjează: nu mă încurcă, nu mă ajută. Nu am nimic împotriva unei astfel de capele. Mai merg din când în când la biserică, mai mult de Paște, ca să fiu sinceră, dar în rest destul de rar. Nu știu dacă voi merge la capela din cadrul școlii. Cred că te poți ruga oriunde dacă vrei, dar repet, nu mă încurcă cu nimic faptul că există o capelă aici. Probabil vom face acolo orele de religie, habar nu am”, a spus M., o elevă a Liceului Teoretic „Avram Iancu”.
P. crede contrariul: „ Puteam folosi acei bani pentru altceva. Avem destule biserici în oraș, iar circul ăla de la inaugurare mi s-a părut… un circ ieftin. Ar trebui ca acest popor să se deștepte, nu să se întoarcă și mai mult în trecut. Biserica e peste tot. Nu zic că nu trebuie, dar și aici, în școală? Ar fi trebuit să cumpere laptopuri, echipamente sportive, orice, dar nu să facă încă o biserică! Oricum nu va merge nimeni acolo!”, a fost răspunsul drastic al altui elev. Fiind vorba despre aspecte delicate, elevii au ținut să nu le dăm numele.
Statistici
Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a publicat recent pe site-ul oficial o statistică privitoare la numărul locașurilor de cult aparținând celor 18 culte religioase recunoscute în România. Potrivit datelor care reflectă situația existentă la data de 31 decembrie 2015, Bisericii Ortodoxe Române îi aparțin 16.403 biserici, reprezentând 59,9% din totalul de 27.384 locașuri de cult existente în România. Pe plan național există 19.543 de şcoli.