Transilvania Leaders şi Filarmonica „Transilvania” duc Marea Unire la Viena
Sala aurie a Musikverein din Viena va găzdui, doar pentru a doua oară după Al doilea război mondial, un concert al unei orchestre din România, susţinut de această dată de Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca şi de pianista Alexandra Dariescu, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri.
Concertul de la Viena va avea loc pe 30 noiembrie, de la ora 19,30, şi este organizat de Institutul Cultural Român din Viena, Filarmonica de Stat „Transilvania” şi Ambasada României la Viena, cu sprijinul Fundaţiei Transilvania Leaders din Cluj-Napoca, condusă de fostul rector al UMF Marius Bojiţă, în calitate de preşedinte, iar ca vicepreşedinţi de neurochirurgul Ştefan Florian, de fostul negociator şef cu UE, Vasile Puşcaş, de omul de afaceri Ovidiu Turcu şi de fostul ministru de Interne Ioan Rus.
Preşedintele Fundaţiei Transilvania Leaders, Marius Bojiţă, a declarat, miercuri, presei, că doar în 1961 şi în 1941 orchestre din România au mai susţinute concerte în Sala aurie a Musikverein: „Membrii şi susţinătorii Fundaţiei Transilvania Leaders din Cluj-Napoca sunt onoraţi să poată sprijini un eveniment major cultural-artistic în Viena,organizat de Ambasada României în Austria şi Institutul Cultural Român din Viena, dedicat Zilei Naţionale a României. Centenarul Marii Uniri se apropie,iar data de 1 decembrie 2017 marchează debutul anului aniversar ce consfinţeşte trecerea unui secol de la cea mai importantă realizare din istoria românilor – Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul României. Omagiind Marea Unire la Viena aducem un omagiu şi Orasului-Capitală care a fascinat dintotdeauna pe români, instituţiilor sale cultural-ştiinţifice unde o mare parte din elitele românesti s-au format,exemplificând acest proces cu numele ilustru al lui Mihai Eminescu şi o pleiadă de medici, ingineri, profesori, scriitori care au impulsionat Generaţia Marii Uniri şi spre aplicarea reformelor socio-economice şi politice din România Mare, după Primul Război Mondial. Este acesta nu doar un moment aniversar, ci şi unul în care generaţia Centenarului Marii Uniri, care are şansa de a continua susţinerea valorilor naţionale şi europene ale Generaţiei Marii Uniri, să arate determinare şi angajare pentru dezvoltarea şi modernizarea României contemporane, a proceselor sociale generate de integrarea europeană şi globalizare. (…) După al Doilea Război Mondial, Sala Mare a Musikverein a găzduit un singur concert al unei orchestre din România: Filarmonica Bucureşti şi solistul Ion Voicu au interpretat în 1961 Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major op. 9 de George Enescu, dirijată de George Georgescu. Alte două concerte ale Filarmonicii Bucureşti în Sala aurie a Musikverein, avându-l ca solist pe Dinu Lipatti, sub bagheta dirijorului George Georgescu, au avut loc în 1941”.
Concertul susţinut susţinut la Viena de orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania“ (dirijor Gabriel Bebeşelea) şi de pianista Alexandra Dariescu va cuprinde compoziţii de Dinu Lipatti, Edvard Grieg şi George Enescu, iar evenimentul va aduce în prim-plan lucrarea enesciană Pastorale-Fantaisie, prezentată în primă audiţie austriacă.
Anterior concertului de la Viena, Fundația Transilvania Leaders îi invită pe clujeni la acelaşi concert, care va fi susţinut la Cluj-Napoca, pe 26 noiembrie, şi care este, de asemenea, dedicat Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri.