Albumele de sfârşit de an, o afacere de succes

Albume de absolvire/ Foto: Monochrome Studio Cluj-Napoca

În ultimii ani, industria foto a prins aripi tot mai mult şi în România. Ca în orice alt domeniu, fotografii şi videografii au început să se specializeze pe un anumit sector şi să îşi crească brandul în acest sens, chiar dacă, pe lângă activitatea principală, au uneori şi alte tipuri de şedinţe foto. Astfel, există fotografi specializaţi pe nunţi, botezuri, fotografie de maternitate, de portret, de peisaj, de fashion, de produs etc. Un sector care s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă este cel dedicat generaţiilor de elevi sau liceeni care absolvă clasele terminale şi care îşi doresc să marcheze acest lucru printr-o şedinţă foto inedită şi de ce nu, printr-un album modern, pe care să îl poată revedea după ani şi ani, când le este dor de colegi, de profesori, dar şi de propria lor imagine de liceeni.

Dacă în urmă cu zece ani, când această industrie începea să vină cu idei noi pe piaţă, iar clasica fotografie de buletin sau cea de grup, erau înlocuite timid de albume ceva mai lucrate, cu şedinţe foto, realizate pe foc automat în studio, acum acest lucru nu mai este de ajuns. Fotografii s-au specializat, iar pretenţiile elevilor au crescut. Facebook-ul elevilor nu „suportă” orice tip de fotografii, în era tehnologiei şi a filtrelor de tot felul, astfel că fotografii profesionişti trebuie să îşi depăşească vizibil concurenţa prezentă la tot pasul şi aplicaţiile care editează în câteva secunde orice tip de fotografie, transformând-o într-una de revistă.   

Dacă înainte elevii erau încântaţi să li se pună drept fundal un anumit peisaj pentru fotografiile realizate în studio, acum aceştia îşi doresc lucruri reale, palpabile, peisaje adevărate, locuri şi spaţii cool. Odată cu creşterea pretenţiilor, firmele specializate s-au adaptat, iar preţurile au crescut de asemenea. În medie, la ora actuală, o şedinţă foto cu două, trei ţinute, în două sau trei locaţii şi un album foto simplu, fără prea multe pretenţii costă undeva la 200 de lei. Fiecare firmă are însă diferite pachete, iar preţurile diferă în funcţie de pachetul ales şi dimensiunea albumului pentru care optează elevul. Mai mult, fiecare elev poate să îşi aleagă pachetul dorit, fără a fi condiţionat de alegerile celorlalţi colegi. Există însă şi pachete care oferă servicii de foto-video în timpul banchetului, care sunt condiţionate de alegerile mai multor elevi dintr-o clasă.

Oferte „la pachet”

Există câteva firme specializate pe acest sector, firme care au început să îşi prezinte deja ofertele în şcoli şi licee, dar şi pe Facebook. Printre acestea amintim: Momochrome, fPlus Studio, Generation Atlas, It`s Private. Pentru a fi mai aproape de elevi şi pentru a putea comunica mai bine cu aceştia, unii fotografi au creat chiar grupuri de discuţii cu elevii pe Facebook, unde le răspund celor înscrişi tuturor întrebărilor. Pentru a te înscrie, trebuie să menţionezi şcoala sau liceul de care aparţii şi să precizezi clasa în care eşti, urmând ca un administrator al grupului să îţi modereze înscrierea.

Albume de absolvire/ Foto: Monochrome Studio Cluj-Napoca

„Noi avem cinci pachete. Preţurile variază între 160 de lei şi 320 de lei. Pachetele pot include două şedinţe foto individuale, două şedinţe foto de grup cu toată clasa, fotografiile de diplomă, fotobook, husă de catifea pentru album, fotografii printate A4, fotografii la festivitate şi banchet, plus filmare din timpul banchetului. Materialele foto-video se transmit şi online. Preţurile diferă în funcţie de dimensiunile abumelor alese. Pachetul unu şi doi au incluse doar serviciile foto, fără albumele propriu zise, iar pachetele trei, patru şi cinci au incluse şi albumele, iar preţul este dat de dimensiunea albumului. Fiecare elev poate să îşi aleagă individual albumul dorit, nu trebuie să aibă toată lumea la fel. Albumele pot fi fie îmbrăcate în piele ecologică, fie cu fotografia elevului, iar la nivel de clasă trebuie să se stabilească dacă albumele vor fi imprimate pe hârtie fotografică mată sau hârtie fotografică lucioasă. La şedinţele foto individuale ne întâlnim cu toată clasa. Noi putem asigura doi fotografi pentru fiecare clasă, urmând să stabilim un traseu cu mai multe locaţii pentru fiecare clasă. La şedinţele de grup, la fel, doar că acolo se fac fotografii cu toată clasă şi fotografii cu grupuri restrânse. În linii mari o şedinţă foto pentru fotografiile individuale durează undeva între patru şi şase ore, pentru că depinde de numărul de copii, de locaţiile alese, iar la cele de grup, media este undeva la o oră, două ore. Noi suntem dispuşi să venim la orele de dirigenţie sau la şedinţele cu părinţii pentru a prezenta tot ceea ce avem”, explică reprentanţii fPlus.

Cei de la Generation Atlas pornesc de la un serviciu standard care le oferă elevilor posibilitatea de a opta doar pentru fotografiile cu ei, excluzând astfel costurile albumului. În pachetul sandard, sunt incluse patru imagini editate: două imagini portrait și două imagini landscape şi nouă fotografii de tip diplomă. Oferă trei tipuri de albume: Album “20×30”, Album “20×20”, Album “25×37”, iar preţurile diferă în funcţie de pachetul ales. Conținutul comun al tuturor albumelor e format din fotografii/pagini egale cu numărul elevilor din colectiv, prima cu fotografia a dirigintelui, respectiv a două cu fotografia de grup a clasei, urmate de fotografii în ordinea alfabetică a celorlalți beneficiari. Fiecare album include și nouă fotografii de tip diplomă.

„Ti-am pregătit cea mai cool ofertă cu album foto de Absolvire pentru clasa a 8-a şi a 12-a. Ai libertatea să îţi personalizezi albumul după placul tău, începând de la dimensiune şi conţinut, la culoarea, textura sau imaginea copertei. Pachetele includ şedinte foto organizate de studioul It’s Private pe tot parcursul anului şcolar, după cum urmează: şedinţă foto eveniment organizată de It’s Private, şedinţe foto personalizate, şedinţe foto de grup, fotografii tip diplomă, festivitate, banchet (foto+video). Pe lângă asta, vei mai avea parte de: cont personal cu acces la galeriile tale, predare online rapidă şi sigură, vouchere de reducere la partenerii noştri, materiale informative şi sfaturi utile de la o echipă de profesionişti. Misiunea noastră este să creăm nu doar rezultate ‘demne de tablou’, ci să oferim experienţa unui mediu relaxat, prietenos, pozitiv şi de încredere, astfel încât acele zâmbete pe care le capturăm cu aparatul nostru foto să fie cele mai autentice!”, sună oferta celor de la It`s Private.

Un alt fotograf, specializat pe nunţi oferă 70 de fotografii rezultate în urma unei ţinute foto cu trei ţinute şi un album foto din piele ecologică, la preţul de 200 de lei, de persoană. Şi aici preţurile cresc în funcţie de pretenţiile elevilor.

„La noi în scoală au venit mai multe firme cu oferte. Preţurile erau undeva între 250-300 de lei. Se oferă în princiu două şedinţe, iar noi putem opta ca una să fie făcută în diferite locaţii şi una în studio, o şedinţă foto de grup, un album gratuit pentru diriginte şi între 8-10 fotografii de diplomă. Unele firme ne ofereau şi filmare la banchet, la festivitate, dar preţul creşteşte”, a explicat Romina, o elevă din Cluj.

Cu toate că preţurile par mari, dacă ar fi să face o comparaţie cu preţurile existente pe piaţă pentru alte servicii fotografice, aici lucrurile nu sunt atât de „grave”. În anii terminali există într-adevăr multe costuri, la care se adaugă şi preţul fotografiilor, mic sau mare, iar părinţii sunt cei care simt toate aceste cheltuieli la buzunar. Să luăm câteva exemple din alte sectoare: o şedinţă foto pentru nou născut făcută de un profesionist poate varia între 800 şi 1.000 de euro, o şedinţă de tipul Love Story undeva la 200 de euro, un Trash the Dress între 200-350 de euro, iar un botez  undeva între 200 – 350 de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu