Transilvania Jazz Festival aduce la Cluj cei mai importanţi muzicieni de jazz ai momentului

Foto: Maria Man

Transilvania Jazz Festival, cel mai longeviv festival de jazz din inima Transilvaniei, revine la Cluj cu cea de-a  11-a ediţie. Festivalul reuneşte  între 5 și 7 noiembrie, cei importanţi muzicieni de jazz ai momentului. În cele trei seri, publicul clujean are ocazia să asculte artişti internaţionali din SUA, Polonia, Marea Britanie, Norvegia şi Israel.

Mike Parker’s Trio Theory a deschis  ieri seară această ediţie prin concertul susţinut la Sala Radio Cluj. Basistul și compozitorul New York-ez Mike Parker a fost acompaniat la tobe de dublul nominalizatul Grammy, Frank Parker (Kurt Elling Quartet) și de incandescentul tenor polonez Slawek Pezda. Trioul s-a sudat în noiembrie 2014 datorită un turneu maraton de 27 de concerte în 27 de nopți consecutive. De atunci, artiştii au susținut peste 200 de concerte în 12 țări din zona Baltică până în Balkani, incluzând Krokus Jazz Festival (PL), Jazz Festival Praga, Jazz Goes To Town (CZ), Media Wave Festival (HU), Jazzire Festival (RS), Târgu Mureș International Jazz Festival (RO), Mailaul Festival (EE) etc.

În aprilie anul trecut au lansat un al treilea album intitulat „Alive Out There”, care conține înregistrări live din turneul de toamnă 2015. Anul aceasta vor concerta în premieră la Mondrian Jazz Festival din The Hague (Olanda).

„Concertul de ieri a fost o experienţă plăcută. În cazul nostru, fiecare reprezentare e diferită. Am avut parte de o sonorizare foarte bună şi am încercat să dăm totul astfel încât publicul să fie mulţumit. Am lansat până acum trei albume în această formulă şi ne pregătim luna viitoare să înregistrăm al patrulea album, primul realizat în studio. Vom avea de asemenea un turneu în România, vom concerta în mai multe oraşe precum: Timişoara, Buzău, Baia Mare, Odorheiul Secuiesc”, a declarat Mike Parker în cadrul unei conferinţe de presă.

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 6 noiembrie, publicul va avea parte de un adevărat regal muzical, în care jazzul va întâlni muzica clasică. Paul Taylor din Marea Britanie va deschide seara, la Opera Maghiară din Cluj, începând cu ora 19.00. Pianist consacrat și instrumentist specializat în improvizații la claviatură, Paul Taylor încântă prin muzica sa evocatoare și originală, ce combină armonii și sonorități neobișnuite cu o tehnică extraordinar de fluidă.

Jazz şi operă

Håkon Kornstad din Norvegia, va concerta tot luni, 6 noiembrie, începând cu ora 20.00, la Opera Maghiară din Cluj. Va performa dublu-tenor, îmbinând incredibil de frumos jazzul saxofonului său cu vocea sa de tenor, combinând arii de operă cu spiritul liber al jazzului. Aduce cu el un acordeonist celebru, pe Frode Haltli, artist al casei ECM, cunoscut atât pentru colaborările sale cu Trygve Seim, Maja Ratkje și grupul POING, cât și pentru albumele sale solo. Vor fi însoțiți la bass de Mats Eilertsen, un alt nume cunoscut în jazzul european, prin proiecte ca Tord Gustavsen Trio, trupa Nils Økland, sau propriul său Rubicon, proaspăt ieșit la ECM.

 Trio-ul își reinterpretează acum repertoriul cu umor, ureche proaspătă și pasiune regăsită, conferind sonoritâți noi și foarte actuale unor bucăți de operă clasică, cum nu s-a mai auzit până acum.

„Vom avea operă şi multă improvizaţie. Este un lucru neobişnuit pentru un concert de jazz. Am început să cânt operă în urmă cu şapte ani, la New Zork unde am avut ocazia să întâlnesc soprani care mi-au ghidat paşii. Nu ştiam excat ce să fac cu această voce, astfel că m-am înscris la Conservator. Eram cel mai în vârstă student. Am vrut să combin opera cu saxofonul. Este o mare provocare, într-adevăr. La început publicul a fost surprins. Unora le place, altora li se pare ciudat ceea ce fac, unii preferă opera, alţii jazz+ul, dar sunt este şi acel sector de public care este încântat de combinaţie. La un moment dat, după un concert susţinut în Germania, a venit un domn şi mi-a spus că a urât din tot sufletul opera, dar că totuşi, după concertul meu, îi mai dă o şansă”, a spus Håkon Kornstad.


 În ultima seară a festivalului, pe 7 noiembrie, festivalul va gazdui un proiect muzical intersant, prezentat publicului de un doi muzicieni din Israel, Noam David Duo.

Noam David (baterist și compozitor) este recunoscut pentru stilul său complex, creativ și poliritmic. Compozițiile sale au contribuit la scena muzicală din Israel, influențând muzicienii din țara sa în a-și descoperi stilul personal. Colaborează de foarte tânăr cu nume mari, precum Avishai Cohen, Omri Mor, Eli Dejibri, Daniel Zamir și multi alții.

Lansat în martie anul acesta, albumul său “Alef Melody” conține compoziții originale și înregistrări alături de Avishai  Cohen (bass), Omri Mor (pian și claviaturi tradiționale) și Avri Borochov (bas).

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la  casa de bilete a Operei Maghiare din Cluj, casieria de bilete a Cinemanografului Florin Piersic, Libraria Humanitas si online pe Eventbook . Prețul unui bilet pentru concertele de la Sala Radio este de este de 20 de lei, iar pentru cele de la Opera Maghiara este cuprins intre 20 si 50 de lei.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu