Se încing spiritele la Borșa. Consilierii pregătesc debarcarea primarului
Consilierii locali din Borşa pun la cale un puci în primărie şi lucrează de zor la debarcarea primarului. Acţiunile „necugetate” întreprinse în ultima vreme de edilul Toader Mihali i-au determinat pe 16 din cei 19 consilieri să ia măsuri. Astfel, încă de săptămâna trecută aceştia au început să adune semnături pe o petiţie pe care vor s-o înainteze Prefecturi Maramureş prin care cer schimbarea primarului.
„Încerc şi nu reuşesc să intru în posesia unui document recent conceput din greşeală de către viceprimar, care în prezent este plecat din zonă, şi semnat tot din greşeală de 16 consilieri prin care aceştia cer schimbarea primarului, din cauză că acesta nu acceptă conducerea spitalului şi protestează. Acest document se plimbă pe la judeţ şi ştiu eu mai pe unde, dar nu-şi dau seama că probabil ar fi suficient şi cel mai potrivit să mi-l prezinte mie pentru ca acesta să-şi facă efectul”, a precizat Toader Mihali.
Consilierii nu recunosc că au semnat
Cu toate că primarul ştie de existenţa documentului, consilierii nu recunosc că ar fi redactat şi semnat aşa ceva. „Nu ştiu despre ce este vorba. Eu abia acum m-am întors, am fost plecat în concediu”, a precizat Sorin Timiş, viceprimarul oraşului. „Nu există niciun document, ce document, despre ce este vorba? Nu a existat niciodată aşa ceva”, a precizat Vasile Tivadar, preşedintele Partidului Verde Maramureş, partid care deţine majoritatea în Consiliul Local Borşa. Cert este că, până în acest moment, la Prefectura Maramureş nu a fost înregistrat niciun document venit de la Borşa prin care să fie solicitată schimbarea primarului Toader Mihali.
În ce condiţii poate fi schimbat primarul
Potrivit Legii aleşilor locali, primarul poate fi schimbat doar în anumite condiţi. Una dintre prevederile Legii 251 din 2001 spune că dacă un sfert din populaţia oraşului semnează o petiţie prin care se solcită un referendum local de schimbare şi apoi se prezintă 50 plus unul dintre locuitorii cu drept de vot la urne şi aceştia votează pentru, primarul poate să fie schimbat.
„Vor să adune semnături pentru că legea permite schimbarea primarului înainte de încetarea de drept a mandatului”, au precizat surse din consiliul Local Borşa.
Acţiunile primarului au atras atenţia asupra oraşului
Acţiunile primarului borşean Toader Mihali au atras în ultima perioadă o atenţie nedorită asupra oraşului Borșa. În semn de protest pentru înlocuirea managerului de la Spitalul de Recuperare din oraş, acesta a „închis” primăria pe termen nelimitat. Mai mult, la ultima vizită a preşedintelui României, Traian Băsescu, în zonă, acestuia i s-a atras atenţia cu privire la câteva clădiri ilegale ridicate în zona Mănăstirii Prislop, dar primarul în loc să dea dispoziţie de demolare s-a limitat la amenzi.
„Nu cred că mai avem nevoie să se atragă atenţia în mod inutil asupra oraşului. Mai nou primarul spune că va ieşi din proiectul cu Depozitul Ecologic. Nu poate să ia singur decizi fără să ne consulte”, au concluzionat sursele.