Fabrica de Sport, un business renăscut din propria renovare
COMPLEX SPORTIV
Clujul are, începând cu data de 10 octombrie 2016, unul dintre cele mai moderne complexe sportive din oraş, complex care tinde să devină o adevărată oază de linişte şi relaxare pentru sportivii amatori sau profesionişti care îi trec pragul şi care aleg să se antreneze aici, fie că vorbim despre fotbal, fitness, aerobic, crossfit, kickboxing sau cycling. Fabrica de Sport este astăzi o adevărată bijuterie, o fabrică de sănătate situată în mijlocul unei zone industriale importante în trecut. Amplasată pe locul unor foste hale şi depozite care au aparţinut de Metalul Roşu, Fabrica de Sport este un exemplu arhitectural în prezent pentru întreaga zonă care încet, încet, începe să îşi scuture praful de pe acoperişuri şi să primească cu braţele deschise potenţialii investitori.
Afacerea a început în urmă cu 13 ani, când terenul de fotbal pe care se antrena tatăl proprietarului împreună cu prietenii lui, s-a închis. „Tata mi-a propus atunci să construim un teren de fotbal. Aveam un teren aici, aşa că am decis să îl folosim. Dacă avem un teren în altă parte, construiam altundeva. Aşa a început totul, apoi văzând că există cerere, ne-am extins”, povesteşte Gabriel Câmpean, proprietarul business-ului. Au deschis apoi o sală mică, de cartier, în cadrul căreia se ţineau cursuri de fitness şi kickboxing şi încă două terenuri.
„La un moment dat ne-a venit ideea că putem creşte acest business, astfel că am închis complexul pentru un an şi trei luni, timp în care s-au reorganizat cele trei locuri de clădiri existente”, explică Anna Szilagyi, administratorul Fabricii de Sport şi totodată antrenor în cadrul complexului sportiv.
Echipa Fabricii de Sport a lucrat cu doi arhitecţi: Botond Ferenczy şi Daniel Matiş. Interiorul are un aer industrial, dar cu accente moderne.
„Afacerea este una de familie. Tata este principalul investitor. El a venit cu banii, eu cu ideile. Când am luat terenul, aici erau hale şi anexe ale fostei fabrici Metalul Roşu. Acum am ajuns în acest stadiu, avem o clădire nouă şi o mulţime de planuri. Vizavi dorim să facem un hotel. Până în momentul de faţă, investiţia s-a ridicat undeva la peste 500.000 de euro, dar încă mai avem mult de lucru”, explică Gabriel.
Aceasta deţine, pe lângă Fabrica de Sport, care este de altfel un proiect de suflet, o firmă de construcţii, astfel că, amenajarea spaţiului nu a reprezentat o provocare atât de mare. În schimb consideră că succesul în afaceri vine în primul rând dintr-o organizare ca la carte:
„Fiecare etapă este o provocare, mai mult sau mai puţin complicată, depinde cum te organizezi tu. E vorba într-adevăr de foarte multă muncă, dar trebuie şi puţin noroc. Dar dacă te dedici unui proiect, acesta nu are cum să nu iasă bine. Eu lucrez în construcţii. Fabrica de Sport va fi un business frumos şi relaxant când toate lucrurile vor fi puse la punct, când toată lumea va şti exact ce are de făcut. Până atunci, sunt ceva bătăi de cap, foarte mulţi bani de investit, dar cu răbdare se rezolvă toate”, explică Gabriel.
Acesta doreşte ca Fabrica de Sport să fie un spaţiu cald şi primitor, fapt pentru care s-a pus mult accent pe design.
„Designul este unul industrial, dar este dus cumva în zona de spa. Ne dorim ca acest spaţiu să fie perceput drept unul primitor, unde toate lucrurile sunt atât la îndemâna angajaţilor, cât şi la îndemâna clienţilor din punct de vedere al facilităţilor. De asemenea, ţinem foarte mult la curăţenie. Implementarea designului gândit de arhitecţi nu a fost atât de costisitoare pe cât pare, pentru că am realizat o parte dintre lucrări cu echipa mea de construcţii. Avem un atelier în clădirea de vizavi, iar astfel am economisit ceva bani. Nu vrem să facem rabat de la calitate şi ţinem la un anumit standard. Am încercat să redăm cât mai fidel ceea ce am văzut în cele mai importante spa-uri din Austria, dar şi din ţările nordice, unde există o cultură în acest sens. Conceptul este unul diferit, este o combinaţie de elemente. Cu toate acestea, materialele folosite nu sunt sofisticate, acestea apropiindu-se cât mai mult de un aspect natural. Mergem pe lucruri simple şi folosim materiale precum lemn, beton, sticlă, cărămidă. Complexul se va axa pe trei mari direcţii în următoarea perioadă: sport, recuperare şi relaxare. Pe viitor vom oferi şi cazare”, explică proprietarul Fabricii de Sport.
Întrucât s-a investit mult, iar şantierul este în floare în anumite zone ale complexului, Gabriel consideră că întrega investiţie se va amortiza în aproximativ zece ani. „Sperăm ca acest lucru să se întâmple mai repede. Nu mi-am făcut calcule foarte optimiste, dacă va merge mai bine de atât, nu pot decât să mă bucur”, spune proprietarul.
Cu toate că în prezent se munceşte în continuare pentru extinderea complexului, în sălile existente, sportivii şi antrenorii îşi văd de ale lor. Se antrenează temeinic şi revin cu plăcere. Astfel, la doar câteva luni de la deschiderea oficială a complexului după renovare, administratorii acestuia au fost nevoiţi să ia măsuri pentru că spaţiul s-a dovedit a fi mult prea mic pentru pofta clujenilor de sport.
„Am mărit parcarea după trei luni de la redeschiderea sălii. Am văzut că e incomod pentru clienţi să parcheze pe stradă și am zis că trebuie să facem ceva în acest sens. Am renunțat la un teren de fotbal și am extins parcarea. Am deschis în octombrie, iar în februarie, la aerobic ne-am atins punctul maxim de cliente. În februarie, pe aerobic puteam să facem maxim 231 de abonamente luând în considerare frecvenţa clientelor la sală, dar şi alte aspecte. Am ajuns rapid la acest număr şi i-am propus lui Gabriel să mărim sala. Vom avea o sală nouă de aerobic de 150 de metri pătrați, mult mai mare decât ceea ce avem în prezent. Vom reorganiza activităţile: partea de jos va fi dedicată fitness-ului, crossfit-ului, iar partea de sus aerobicului. Vom avea în scurt timp un adevărat complex: vom avea spa, jacuzii, terasă exterioară, sauna umedă, sauna uscată, muzică, lounge, zonă de relaxare, masaj de recuperare, împachetări, salon de cosmetică, coafor, frizerie şi în viitor, un hotel. Va fi un adevărat complex unde omul vine și poate sta o zi întreagă fără să se plictisească”, explică Anna.
Noua sală de aerobic se va deschide în curând. Până atunci însă clienţii pot profita din plin de ceea ce le oferă Fabrica de Sport. “Aşteptăm să ne ajungă cele 16 biciclete comandate pentru a putea deschide şi sala de cycling, foarte cerută de clienţi”, spune administratorul.
Fabrica de Sport este reprezentată la campionate şi competiţii de kickboxing de sportivul în vârstă de 17 ani, Bogdan Anca, antrenat de Mircea Mitroescu, sportiv susţinut de complexul sportiv.
Anna face parte din fosta echipă care a lucrat la Fabrica de Sport înainte de renovare, dar nu este singura. “Când a decis că va redeschide sala, Gabriel ne-a sunat, s-a întâlnit cu noi, cu foştii antrenori. Am ales împreună echipamentele pentru sală, tipul de podea care se potriveşte fiecărui sport. Ne-a plăcut mult deschiderea lui. În prezent avem două recepţionere, un antrenor de kickboxing şi un instructor de kickboking, ambii campioni, șase antrenori de fitness și patru antrenori de grup. Din punctul meu de vedere, amenajarea a fost cea mai simplă parte. Cea mai mare provocare este aceea de a menține calitatea pe care ai promis-o clienţilor de la bun început și să îţi găsești oameni fideli, care să lucreze cu drag. Ai noștri pun mult suflet și chiar se vede. Suntem norocoși să avem o echipă atât de frumoasă”, spune Anna.
“Am avut un instructor de kickbox, care a rămas fără job în momentul în care am închis sala pentru renovare. A venit şi a lucrat cu mine în construcţii. A venit, m-a ajutat, deşi nu avea experienţă în domeniu. A venit la muncă în fiecare zi până am deschis sala. Are o mentalitate diferită şi are toată aprecierea mea. Acum e din nou instructor la sală”, povesteşte Gabriel.
Echipa Fabrica de Sport s-a înscris în cadrul programului de finanţare Startup Nation în speranţa că va putea accesa fonduri pentru achiziţionarea echipamentelor sportive, ale căror costuri nu sunt de neglijat. “De exemplu, echipamentele pentru sala de fitness pot costa între 200 și 13.000 de euro. Unele sunt foarte complexe, fiind făcute din mai multe stații. E ca și cum ai avea opt, nouă echipamente într-unul singur”, spune Anna.
Zona în care este situată Fabrica de Sport este într-o continuă dezvoltare, iar administratorii îşi doresc să le ofere tuturor celor care aleg să locuiască în zonă, dar nu numai, o sală de sport aşa cum orice sportiv visează, ba chiar mult mai mult decât atât.
Citiți și: Foto-video. Față în față cu agresorul. Tehnici de autoapărare