Foto-video. Față în față cu agresorul. Tehnici de autoapărare
Când avem în față (sau în spate), un posibil agresor, nu ne putem permite să facem prea multe strategii, mai ales că orice clipă de neatenție poate fi chiar fatală, motiv pentru care este bine să avem lecția învățată din timp, chiar din copilărie, dacă avem posibilitatea. Dacă nu, e bine ca măcar de câteva ori pe an să trecem pe la sală pentru a deprinde măcar câteva tehnici de autoapărare sau pentru a ne reîmprospăta memoria, dacă deja am făcut acest lucru.
Cum procedăm dacă agresorul ne amenință cu un cuțit, dacă acesta încearcă să ne fure geanta sau pur și simplu ne îmbrâncește pe stradă? Transilvania Reporter a discutat cu Mircea Mitroescu, antrenorul de kickboxing, autoapărare și lupte de stradă din cadrul Fabricii de Sport din Cluj-Napoca pentru a afla ce trebuie să facem într-o situație limită și cum ne putem păstra calmul chiar în cele mai periculoase momente.
„Autoapărarea înseamnă să faci față unor situații în care există riscul unui atac fizic, indiferent de condiția ta fizică și de tonusul tău muscular. Autoapărarea este arta de a-ți înfrânge atacatorul, indiferent de foța lui fizică, fără a fi nevoie să folosești arme. Nu se bazează pe putere, ci pe viteză și îndrăzneală în situații periculoase. În zilele noastre este esențial să știi cum să reacționezi în situațiile periculoase pentru a rămâne în siguranță. Nu este important doar să fi atent în jur, ci și să înveți câteva tehnici care să te ajute să te aperi în situațiile care îți pun viața în pericol.
De departe, cea mai bună protecție este prevenția, așa că este bine să încercăm să ocolim agresiunile. Practicarea autoapărării într-un cadru organizat crește nivelul de integrare a tinerilor într-o colectivitate dominată de fair-play și reprezintă cu siguranță o metodă de combatere a violenței stradale și nu numai. În acest context, este de menționat faptul că un practicant de arte marțiale devine mult mai stăpân pe sine, își înțelege limitările și urmărește să le depășească, lărgindu-și propriul univers de cunoaștere. Tehnicile de luptă învățate au rolul de a ne căli corpul și caracterul astfel să devenim mult mai rezistenți la încercările pe care ni le oferă viața”, explică Mircea Mitroescu.
Stăpânire de sine și dialog
Dacă ești conștient de faptul că urmează să fii atacat, este bine să abordezi problema cu mult curaj și stăpânire de sine. Această stăpânire de sine nu se dobândește însă de pe o zi pe alta. Trebuie puțin antrenament.
„Pentru a ști exact ce poți face pentru a scăpa dintr-o agresiune, nu trebuie să cunoști foarte multe tehnici, dar nici nu te poți baza pe un singur procedeu, pentru că nu poți anticipa aproape niciodată de unde vei fi prins sau cât de pregătit este agresorul. Eu le recomand cursanților mei să încerce inițial să aplaneze conflictul verbal. Îi poți explica posibilului agresor că uneori e suficientă o singură palmă pentru a ajunge la închisoare, dacă tu, ca victimă cazi și dai cu capul de ceva. Am avut astfel de cazuri în trafic. Când m-am dat jos, agresorul a crezut că vreau să îl bat, dar i-am explicat ce implicații au faptele lui, mai ales pentru familia lui, pentru el ca persoană și până la urmă am aplanat conflictul” , spune antrenorul.
Amenințarea cu cuțitul
În unele cazuri, chiar dacă vorba dulce nu poate rezolva nimic, e bine să încerci să îți ții agresorul de povești și să îl surprinzi cu o mișcare bruscă, urmată de două trei lovituri, la fel de rapide.
De exemplu, dacă ești amenințat cu cuțitul, nu poți prevedea exact ce va face agresorul, din ce direcție te va ataca. Antrenorul recomandă să ținem mâinile sus, ca și când ne-am preda, timp în care ne concentrăm să îi atragem agresorului atenția prin poveștile pe care i le spunem: „Am familie, am copii, nu face o prostie!” sau orice ne trece prin minte.
Cu o mișcare rapidă efectuată cu ajutorul palmelor, mai precis zona de lângă încheietură, trebuie să eliminăm arma albă din discuție. În acest caz trebuie efectuată o prindere scurtă, în care mâna dreaptă glisează mai mult, pentru ca agresorul să scape din mână cuțitul. Pentru a fi siguri că am scăpat de agresor măcar câteva secunde până reușim să fugim, este indicat să îi aplicăm acestuia două lovituri puternice: prima cu piciorul și a doua cu pumnul în barbă. După care, se înțelege, să o luăm la goană.
Demonstrație
Amenințarea cu cuțitul din spate
Dacă agresorul ne surpinde din spate, cu un cuțit la gât, este important să nu intrăm în panică. În primul rând trebuie să încercăm să scăpăm de cuțit întorcându-i agresorului mâna printr-o mișcare rapidă, după care să îl doborâm, sucindu-i și aducându-i mâna la spate. O lovitură cu piciorul este și ea binevenită când agresorul este la pământ pentru a câștiga timp și pentru a putea fugi.
Demonstrație:
Cum scăpăm dintr-o „îmbrățișare” forțată?
Dacă suntem atacați din spate, iar agresorul „ne strânge” în brațe, putem face un lucru simplu pentru a-l pune pe acesta în încurcătură, până în momentul în care îl vom doborî printr-o nouă tehnică.
Trebuie să lovim mâna cu care ne ține la jumătatea distanței dintre pumn și încheietură, ca și cum am bate la ușă, dar tare și rapid. Doare foarte tare, iar până se dezmeticește, trebuie efectiv să îl apucăm de braț și să îl trântim în fața noastră, după care, să îi aplicăm încă o lovitură de picior, pentru siguranță.
Demonstrație
Cum facem față unei tâlhării?
Dacă agresorul ne ia prin surprindere în momentul în care am ajuns la mașină, viteza de reacție este esențială. Un cot în față, o lovitură cu piciorul și doi pumni rapizi, ne vor da suficient timp pentru a reușit să plecăm cât timp își revine intrusul.
Demonstrație
[stextbox id=’custom’]Articolul de față a fost redactat în contextul campaniei #Metoo și reprezintă un material strict informativ. Nu încurajăm pe nimeni să apeleze la violență, dacă situația în care vă aflați nu impune acest lucru în mod direct. Menționăm că în timpul efectuării acestor excericții de autoapărare nimeni nu a fost rănit, iar cuțitul folosit a fost unul destinat antrenamentelor.[/stextbox]
#Metoo: „Bărbatul trebuie să respecte femeia”
„Când ridici mâna asupra unei femei, înseamnă că ești cel mai slab bărbat, de fapt, nici măcar nu se poate spune că ești bărbat. Bărbatul trebuie să respecte femeia. Dacă vrei să demonstrezi că ești puternic, că ești bărbat, intră într-o sală de arte marțiale și acolo, cu protecție, vei putea să îți verși toată nervozitatea pe care o ai, fără să te rănești. Prin artele marțiale îți poți controla nervii, reflexele. Cei care fac sport de contact, știu că pe stradă nu trebuie să pună în aplicare tot ce învață, pentru că nu se știe nicidată dacă adversarul este mai slab pregătit. Cu o singură palmă, poți să faci foarte mult rău”, spune Mircea Mitroescu, antrenor kickboxing.
Cum ne poate ajuta kickboxing-ul?
Dacă lecțiile de autoapărare nu vă surâd și vreți să practicați un sport care să vă aducă totuși beneficii pe acest segment, dar care să se transforme într-un stil de viață, kickboxul poate fi o alegere potrivită, chiar și pentru reprezentantele sexului frumos. Kickboxul este o artă marțială de contact în care se folosesc atât mâinile, cât și picioarele.
„Acest tip de sport unul atractiv, mai ales pentru tineri. Încă din primele momente în care este practicat, crează persoanei în cauză un echilibru. Kickboxul este un sport complex: antenamentul, atât fizic, cât și mental, inspiră individului disciplină și respect pentru cei din jur”, ne spune Mircea Mitronescu.
Demonstrație în ring, după doar cinci luni de antrenament cu acest elev
Cine este Mircea Mitroescu?
Mircea Mitroescu este absolvent și masterand al Facultății de Educație Fizică și Sport. Practică artele marțiale din 1990. Este licențiat în Muay Thai sau boxul thailandez, are 4DAN în kickbox.
Face parte din Federația Română de Arte Marțiale de Contact, din Academia Britanică de Arte Marţiale (BMAA), este absolvent al Grupării Naționale de Antrenori București, iar în prezent predă ca antrenor la complexul Fabrica de Sport arte marțiale: kickbox și autoapărare.