Două zile până la expediţia clujeană Manaslu 8156 m
În mai puţin de două zile echipa clujeană formată din Vlad Căpuşan, Adi Vălean şi Vasile Cipcigan, însoţiţi de alpinistul american Mike Bowyer, vor porni în aventura pentru care s-au pregătit intens mai bine de zece luni, respectiv cucerirea vârfului Manaslu de 8156 metri din Munţii Himalaya.
Cei patru alpinişti vor lua cu ei nu doar drapelul României ci şi drapelul şi însemnele judeţului Cluj pe care le vor arbora pe vârful Manaslu, în momentul reuşitei. „Expediţia noastră se va termina undeva după 20 octombrie. Efectiv pe munte vom petrece în jur de 25 de zile, iar peste altitudinea de 7000 de metri sperăm să nu stăm mai mult de zece zile. Vom încerca să abordăm vârful într-un stil alpin pentru a fi cât mai puţin expuşi riscului de avalanşă sau a timpului schimbător specific zonelor extreme. Componenţii echipei sunt oameni care au făcut ascensiuni de peste 6000 de metri, cel puţin”, a precizat liderul grupului, Adi Vălean. Vârful Manaslu a mai fost urcat de români în 2006 de alpinistul Horia Colibăşanu şi în 2011 de bucureşteanul Alex Găvan. Manaslu este al optulea vârf din lume ca altitudine şi a fost cucerit prima dată în 9 mai 1956, de o echipă de alpinişti japonezi. De atunci, 77 de alpinişti şi-au pierdut viaţa în încercarea de a urca pe acest vârf. În luna septembrie a anului precedent, nu mai puţin de 11 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza unei avalanşe produse pe Manaslu. Misiunea celor trei alpinişti este cu atât mai dificilă dacă se are în vedere faptul că, în cursul acestui an, niciun alpinist nu a reuşit să cucerească vârful Manaslu.„Motivul pentru care am ales acest vârf este şi pentru că acesta este un vârf care presupune o logistică a expediţiei mai puţin costisitoare. Pe Everest un loc într-o expediţie costă în jur de 40.000 de euro, pe noi însă ne costă aproximativ 8000 de euro de persoană”, a adăugat Adi Vălean.
Luni de pregătire
Plecarea echipei de alpinişti va avea loc joi, la ora 24.00 când băieţii vor pleca spre Belgrad şi apoi în direcţia Kathmandu, Nepal, cu o oprire în Emiratele Arabe Unite. „Ascensiunea efectivă va începe în data de patru septembrie când vom avea aproximativ opt zile de mers până în tabăra de bază. De acolo vom începe ascensiunea muntelui care va dura peste 20 de zile, timp în care vom încerca să ne aclimatizăm cât mai bine în vederea urcării pe vârf. Am ales să nu luăm rezerve de oxigen cu noi pentru că dorim să ne testăm şi să vedem cum reacţionăm la 8000 de metri”, a precizat Vasile Cipcigan. Alpinistul consideră că cea mai mare provocare va fi ziua de vârf, dar cu siguranţă şi ziua când vor pleca de acasă. Din echipă face parte şi Vlad Căpuşan, în vârstă de doar 23 de ani. „Ne pregătim specific pentru acest vârf de aproximativ zece luni şi ne aşteptăm să fie foarte dificil. Va fi o mare provocare pentru noi toţi, însă ne bazăm pe tot ceea ce am acumulat până în prezent”, a declarat Vlad Căpuşan, cu două zile înaintea plecării.
„Manaslu este un vârf pe care noi l-am considerat potrivit pentru abilităţile noastre tehnice şi pentru experienţa pe care o avem în acest moment. Nu este nici cel mai simplu, dar nici cel mai dificil Vârf. Manaslu are, din păcate, şi o tristă faimă din cauza evenimentelor care s-au produs în ultimii ani, un exemplu fiind accidentul de anul trecut când şi-au pierdut viaţa 11 alpinişti. Noi ne-am antrenat foarte mult şi încercăm să compensăm riscurile prin experienţa noastră”, Adi Vălean, alpinist.