CJSU îi dă peste nas lui Tişe cu Pata Rât

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a respins, joi, cererea Consiliului Judeţean (CJ) Cuj de declarare a stării de alertă în cazul rampei de deşeuri de la Pata Rât, afectată de alunecările de teren.

„CJSU Cluj s-a întrunit în urma solicitărilor Consiliului Judeţean Cluj şi s-a analizat cerinţa de declarare a stării de alertă în cazul alunecărilor de teren de la fosta rampă de deşeuri de la Pata Rât. După discuţii s-a votat că nu se încep procedurile pentru declararea stării de alertă. În urma deciziei se vor găsi soluţii pe plan local de rezolvare a problemelor, fără declararea stării de alertă, şi s-a stabilit şi un grup de lucru pentru urgentarea rezolvării problemei”, a declarat prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş.

Vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, a spus că decizia CJSU Cluj nu mulţumeşte instituţia pe care o reprezintă: „CJ Cluj a solicitat declarare a stării de alertă dintr-un motiv foarte simplu, puteam acţiona de îndată pentru eliminarea poluării produse de levigatul scurs la Pata Rât. Staţia de osmoză inversă pentru epurarea levigatului, pe care am contractat-o şi care trebuie instalată în 30 de zile, trebuie instalată pe un teren care este al unui proprietar persoană privată. Dacă acesta refuză să vândă, să închirieze sau să concesioneze terenul, nu vom avea unde să punem staţia. Starea de alertă ne permitea să folosim terenul, să punem staţia de epurare, iar în timp urma să se reglementeze situaţia juridică a terenului. Juriştii Prefecturii Cluj au spus că, în baza unor articole de lege, nu se poate acorda starea de alertă”.

Pe 17 octombrie, CJ a transmis un comunicat de presă în care se vorbea de “Sabotajul PSD la Pata Rât’, de ‘un joc murdar împotriva clujenilor’ şi de faptul că prefectul ar fi “instrumentul politic al PSD, de sabotaj la adresa Consiliului Judeţean Cluj pe problema gunoaielor’.

„A trecut o săptămână deja de când am retrimis documentele şi noua cerere pentru convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Încă nimic, deşi toată lumea reclama urgenţa. (…) Fac apel la raţiune, în al 12-lea ceas, ca prefectul să convoace de urgenţă CJSU pentru declararea stării de alertă”, spunea, în comunicatul respectiv, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Prefectura Cluj a transmis un comunicat în replică, intitulat “Solicitare de amânare a declarării stării de alertă pentru evenimentele de la Depozitul Pata Rât”: “În cadrul şedinţei CJSU din data de 6 octombrie 2017 s-a evaluat solicitarea Consiliului Judeţean Cluj (act nr. 25275/05.10.2017) privind declararea stării de alertă la nivelul depozitului neconform de deşeuri Pata Rât, ca umare a producerii alunecării de teren din 22.07.2017, hotărându-se amânarea luării unei decizii. Dorim să reamintim, pe această cale, domnului Preşedinte, că decizia amânării evaluării unei asemenea oportunităţi până în momentul în care Consiliul Judeţean Cluj va aduce completările necesare şi elocvente pentru declanşarea procedurilor s-a realizat la solicitarea Consiliului Judeţean Cluj”.

Pe 2 octombrie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat că judeţul Cluj are cele mai multe probleme legate de mediu, în special cu rampa de gunoi de la Pata Rât: “Pata Rât e un depozit care şi-a sistat activitatea în 2010, care trebuia de foarte mult timp să fie închis. (…) Ne aflăm într-un judeţ care a întrecut judeţul Braşov, pentru că judeţul Braşov a început să se conformeze şi să înceapă să demareze toate procedurile de închidere a depozitelor şi de funcţionare a SMID. Este judeţul cu cele mai multe probleme. (…) Sunt 6 depozite neconforme, care trebuie închise şi la două dintre ele nici n-au început lucrările. La Pata Rât nici nu mai stăm de vorbă. (…) Este inadmisibil ca de aproximativ 7 ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic. Dimpotrivă, dacă a fost o mică ploaie sau mai mare, tot levigatul să-l vedem că va ajunge cumva, undeva în viitor, chiar în stradă. Cred că autorităţile locale, în special Consiliul Judeţean, nu are nici un pic de responsabilitate. Cred că măsurile pe care trebuiau să le întreprindă trebuiau să le facă demult. Şi dacă nici acum în al 12-lea ceas nu se vor trezi, atunci cred că problemele vor fi de altă natură”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu