BATRA 2017 şi-a stabilit câştigătorii
Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) şi-a desemnat, sâmbătă seară, câştigătorii şi, de asemenea, a fost acordat premiul Opera Omnia, de această dată post mortem arhitectului George Cristinel, care a proiectat, în anii 20, Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La secţiunea Arhitectura locuinţei individuale, premiul a fost câştigat de Attila Kim, pentru proiectul Casa cu panoramă – Recuperarea memoriei unei case vechi, Braşov. La secţiunea Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie, premiul a fost câştigat de arh. Irina Filofi şi arh. CătălinTrandafir, cu proiectul Restaurant WERK, Hunedoara.
Arh. Vlad Sebastian Rusu, cu proiectul Reabilitare Palat Cultural, Blaj, a câştigat premiul la secţiunea Arhitectura Patrimoniului Cultural, iar Alexandru Fleşeriu şi PéterEszter, cu proiectul Reframe, Castelul Bánffy, comunaBonţida, jud. Cluj, au câştigat premiul la secţiunea Arhitectura spaţiului interior şi scenografie.
La secţiunea Microarhitectură / Arhitectură temporară / Design de obiect, premiul a fost câştigat de Klara Veer, cu proiectul Microarhitectură şi design de obiect în spaţiul de intrare al Fabricii de Pensule, Cluj-Napoca.
De asemenea, au mai fost acordate premii la secţiunea Proiecte culturale/ Iniţiative/ Experimente (Iniţiativa ‘La Terenuri- Spaţiu Comun în Mănăştur’ cu proiectul Regenerare prin cultură – 5 ani de lucru în cartier, Cluj-Napoca) şi la secţiunea Cel mai bun articol cu şi despre arhitecţi (arh. ŞerbanŢigănaş).
Cea de a treia ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) s-a desfăşurat în perioada 7-15 octombrie, scopul evenimentului din acest an fiind acela de a pune în centrul manifestărilor legătura firească între urbanism, comunitate şi caracteristicile individuale ale cetăţenilor care o formează.
BATRA este concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să promoveze excelenţa în acest domeniu şi, nu în ultimul rând, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.
În timpul Bienalei, OAR Filiala Transilvania a organizat o serie de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, care au ca scop înţelegerea şi cunoaşterea arhitecturii şi a valorilor locale. Tururile ghidate au conţinut o serie de prezentări, realizate de către specialişti, ale unor importante şi mai puţin cunoscute clădiri de patrimoniu.
Juriul Bienalei este format din specialişti internaţionali de renume din România, Italia, Portugalia şi Bulgaria.
Invitatul de onoare al BATRA din acest an a fost arhitectul italian Paola Rizzi (DICEEA University of L’Aquila).
Bienala de Arhitectură Transilvania- BATRA 2017 e organizată de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania- OART, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.