VIDEO. Slavă ție, galerie! Concert simfonic extraordinar în centrul Clujului dedicat fanilor „U” Cluj

Foto: Dan Bodea

Fanii „U” Cluj au avut parte de o seară magică, de o seară de care își vor aminti, cu drag, mulți ani de acum înainte. Cele mai îndrăgite piese ale galeriei Șepcilor Roșii au fost vedetele unui concert simfonic extraordinar, desfășurat în fața Universității „Babeș-Bolyai”, locul în care a început povestea, acum aproape 100 de ani. Scena Urbană a venit cu ideea, a oferit cadrul, iar magia s-a produs. Muzica și fotbalul și-au dat mâna, iar sute de fani au cântat alături de orchestra simfonică piesele de suflet ale galeriei „U”-iste. Din decor nu putea să lipsească nici galeria echipei, care și-a făcut apariția pe ritmurile muzicii.

Organizatorii evenimentului au promis că orchestra va interpreta toate melodiile îndrăgite de generații întregi de clujeni pe Scena Urbană și s-au ținut de cuvânt: toate melodiile au fost puse pe note înainte de întâlnirea cu suporterii, marcând astfel nu goluri, ci emoții de această dată. 

Foto: Dan Bodea

 

Seara a început cu „Gaudeamus igitur”, a continuat cu „ Slavă ție, studenție!”, „Primul pas pe stadion!” și multe alte melodii aproape de sufletul clujenilor.

Imnul „Slavă ţie, studenţie” a apărut în 1972, când s-a format prima galerie organizată a lui „U” Cluj, „Amicii U”. Liderul galeriei de atunci, Gheorghe Florea, s-a inspirat din „Oda Bucuriei” de Beethoven și a scris, alături de Dinu Popescu și Gabriel Gagiu, versurile celui de-al doilea imn al Universității, „Slavă ție, studenție!” Primul imn al Universității Cluj a apărut în 1943. Acesta poate fi audiat AICI. 

La eveniment au participat cele mai reprezentative echipe ale Universității Cluj: „U” Banca Transilvania, campioana României la baschet masculin, echipa de fotbal „U” Cluj, echipa de handbal feminin „U” Cluj, deopotrivă, sportivi, antrenori, conducători, foste glorii ale clubului universitar, dar și alți sportivi de la „U”, care nu erau angrenați în competiții.

„Ne-am propus să scoatem cântecele Universităţii din stadion şi să le aducem în stradă, în spaţiul public. Ştim ce înseamnă „U” Cluj pentru oraş şi intenţia noastră este de a reconstrui legături între oameni prin aceste superbe cântece ale galeriei. Indiferent de vârstă sau profesie, clujenii se întâlnesc deseori pe stadion, în săli de sport sau în fața ecranelor pentru a susține sportivii Universității Cluj. Ne dorim ca, în seara zilei de 30 septembrie, să ne întâlnim, prin cântec, cu acele energii care ne unesc de aproape o sută de ani în fața sportului”, a declarat arh. Daniela Maier, coordonator Scena Urbană și vicepreședintele Ordinul Arhitecților din România- Filiala Transilvania.

Gheorghe Florea/ Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

[stextbox id=’custom’]

Scena Urbană este un grup multidisciplinar în cadrul Ordinului Arhitecţilor din România- Filiala Transilvania, coordonat de arhitectul Daniela Maier. Scena Urbană este o platformă de comunicare, ce foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de landart pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

Scopul evenimentelor desfășurate sub sigla Scenei Urbane este să inspire proprietari şi reprezentanți ai administraţiei locale, deopotrivă, pentru a promova şi susţine strategii ce aduc beneficii importante spaţiului urban. Fiecare din spațiile care au găzduit evenimentele Scenei Urbane are o istorie aparte, pusă în valoare prin aducerea în discuţie a oportunităţilor fiecărei zone. Revenirea în fiecare spaţiu, precum şi intervenţiile noi îşi propun să evidențieze evoluţia acestora, să atragă comunitatea într-un demers ce are ca scop asumarea responsabilităţii.

[/stextbox]

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea:

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu