Clujul caselor și apartamentelor pet friendly

Foto: Dan Bodea

„Clienții te găsesc și în gaură de șarpe dacă practici prețuri mici și servicii de calitate”. La această convingere a ajuns Mihail Patrinichi, tânărul din spatele unui proiect curajos lansat în ultimii doi ani pe piața din Cluj. O agenție imobiliară destinată exclusiv studenților, care oferă apartamente de închiriat la prețuri stabile, care practică cel mai mic comision din Cluj-Napoca și care este lider local la apartamente pet friendly este proiectul de succes pe care Mihail a reușit să îl dezvolte în „jungla” imobiliară din Cluj, unde sute de agenții își dispută clienții în ultimii ani. A câștiga încrederea clienților și a proprietarilor de imobile nu este deloc ușor, iar Mihail a trebuit să găsească o nișă căreia să i se adreseze.

A început inițial în 2015, cu Student Mob Cluj, o platformă de imobiliare pentru studenți, într-un moment în care nicio agenție nu se adresa exclusiv acestei categorii de clienți. Au urmat apoi alte două platforme, Pet Friendly Apartments și Apartments for rent in Cluj near Universities, destinate proprietarilor de animale care își caută chirie, respectiv studenților străini care au nevoie de spațiu de locuit pe durata studiilor. Ceea ce diferenția agenția lui Mihail față de alte agenții din Cluj era faptul că atât el, cât colegele lui de echipă mai târziu, ofereau prețuri „corecte” la închirierea apartamentelor.

„Toată lumea îți spune că aceasta este piața, că proprietarii determină prețurile. Dar nimeni nu duce muncă de lămurire cu proprietarii să ofere un preț corect. Cu cât proprietarul oferă un preț mai mare, cu atât agentul este mai mulțumit pentru că, evident, cu cât este chiria mai mare, comisionul agentului este mai mare. De exemplu, sunt foarte multe agenții care au apartamente pet friendly, dar foarte rar găsești prețuri sub 300 de euro. Așa că noi am încercat să aducem chirii la prețuri corecte”, explică Mihail.

Foto: Dan Bodea

Inițial, în primul an de funcționare, Mihail oferea servicii doar pe platforma Student Mob, dar cu timpul s-a gândit să separe anunțurile pentru apartamentele pet friendly pe o nouă platformă care a devenit mult mai căutată. La început a fost mai greu pentru că lucra de unul singur. El răspundea la telefoane, el administram pagina de Facebook, el mergea cu clienții la apartamente. În prezent echipa care se ocupă de clienți este alcătuită din trei persoane.

A fi agent imobiliar nu este o muncă deloc ușoară mai ales atunci când îți sunt ocupate după-amiezile cu clienți care sunt dispuși să vadă oferta de apartamente doar după orele lor de program. Din fericire, însă, la sfârșitul unei luni tot efortul merită.

„Într-o perioadă ca asta, echipa noastră face unul sau două comisioane pe zi. Cea mai solicitată perioadă este august-septembrie. Mai este o perioadă aglomerată când se afișează locurile la cămine și când mulți studenți care și-au făcut speranțe că vor primi loc, sunt nevoiți să își caute chirie. Uneori vin în valuri spre noi să îi ajutăm”, povestește Mihail Patrinichi.

De aproape un an de zile, împreună cu colegele sale, Mihail a lansat și o pagină de Facebook îndreptată spre studenții străini: Apartments for rent in Cluj near Universities. Cererea este destul de mare și pe această nișă, dar piața nu este atât de penetrantă. Pe această pagină anunțurile sunt făcute în limba engleză și studenții primesc toate informațiile de care au nevoie pentru a se decide asupra viitoarei lor locuințe. De obicei studenții străini nu își caută apartamente sub 300 de euro.

„Vara cresc cel mai mult chiriile. Cred că anul acesta cu cel puțin 30 de euro au crescut față de anul trecut. Ce închiriam eu anul trecut cu 200 de euro, acum lejer le pot da cu 230-250 de euro. Mulți studenți au ales anul acesta zona Florești, deși în anii trecuți nici nu doreau să audă de locuințe acolo. Cu 200 de euro am închiriat apartament cu două camere, în bloc nou. Dar cel mai căutat cartier de studenții străini este Zorilor, strada Observatorului. Se mai caută și Piața Mihai Viteazu. Studenții români, în schimb, caută cartierele Mărăști, Gheorgheni. Cartierul Mănăștur este puțin mai ieftin și nu foarte cerut”, spune Mihail.

În ceea ce privește apartamentele Pet Friendly, în cazul lor trebuie depusă multă muncă de lămurire cu proprietarii.

„Îi asigurăm pe proprietari că orice daune aduse apartamentului, clienții sunt dispuși să le plătească. Le mai spunem că animalele de companie nu mușcă din mobilă, nu zgârie pereții și că mulți clienți sunt dispuși să plătească mai mult la garanție. Mai dai și de proprietari pe care nu îi deranjează animalele de companie. De exemplu, de curând am închiriat o garsonieră la 140 de euro, o raritate în Cluj în termeni de chirii, într-un imobil lângă Școala de Poliție, care avea curte, verdeață, iar proprietara accepta câine. Faptul că accepți animale de companie reprezintă un avantaj atunci când îți dorești chiriași serioși, care nu îți pleacă după prima lună”, precizează Mihail Patrinichi.

După lansarea platformei Pet Friendly Apartments, în urma unui sondaj făcut de echipa lui Mihail printre clienții săi, a reieșit că șase persoane din zece aveau un câine sau o pisică. A închiriat apartamente pet friendly și la persoane care nu aveau animale de companie, dar care își manifestau dorința să își aducă un cățel sau o pisică. Și astfel și-a format o categorie de clienți care astăzi îl recomandă. „De exemplu și acum am parteneriat cu o doamnă care are în administrare în jur de 15 blocuri și tot timpul ne spune când se eliberează un apartament”, declară Mihail.

Tânărul precizează că nu își dorește să intre pe piața de vânzare-cumpărare de apartamente, pentru că are impresia că ar fugi după doi iepuri și nu ar prinde niciunul. S-a specializat pe nișa de apartamente de închiriat și aici vrea să rămână. „Piața de vânzări este extra saturată. Când eu am intrat pe piață erau 360 de agenții în oraș. Sunt agenții mari care au și 40 de agenți”, spune Mihail. Astfel, următorul pas pe care vrea să îl facă pentru agenție este să își cumpere cu echipa lui un spațiu doar al lor, poate o garsonieră la un parter de bloc și în continuare să facă ce știu ei mai bine. Foarte important va fi să câștige în continuare încrederea clienților și să obțină în cât mai multe cazuri exclusivitate pentru apartamentele pe care le oferă spre închiriere.

„Sunt foarte mulți care ne întreabă pe Student Mob dacă lucrăm numai cu studenți. Lucrăm cu toată lumea. Sunt foarte mulți oameni, chiar cu locuri de muncă stabile, IT-iști, care chiar dacă au bani li se pare necinstit să lase comision 50%+TVA la un agent care doar vine și le caută un apartament. Mai sunt agenții mari care și-au făcut extensii spre studenți, dar mă uitam într-o zi și nu am găsit nimic sub 300 de euro. Dacă îi suni, îți spun că acestea sunt cerințele proprietarilor. Am avut cazuri în cartierul Bună Ziua în care m-au sunat proprietari să vin să îi promovez, dar am refuzat din cauza faptului că erau chiriile prea mari. Dacă aș fi oferit pe Student Mob un apartament de închiriat cu 600 de euro, cu două camere, ce ar fi zis lumea?. Noi avem la garsoniere/apartamente cu o cameră prețuri maxime de 300 de euro în perioada aceasta și la apartamente de două camere prețuri de maxim 450 de euro”, spune Mihail Patrinichi.

„Nouă ne place ca în anunțuri să oferim detalii foarte multe atunci când avem un apartament de închiriat. Un alt criteriu pentru care ne preferă mulți clienți este comisionul pe care îl practicăm. Clienții te găsesc și în gaură de șarpe dacă practici prețuri mici și servicii de calitate. Noi mergem pe 40% comision. Majoritatea agențiilor însă merg pe comision de 50%+TVA”, Mihail Patrinichi

Distribuie:

Postaţi un comentariu