Birocrația întârzie un proiect de 100 milioane euro
Patru din cele 15 suproiecte de execuţie a lucrărilor prevăzute în proiectul major de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare se află deja sub incidenţa contractelor, iar restul sunt în diferite faze de licitaţie. Cu o valoare totală de 102.912.628 euro, acoperită de Programul POS Mediu şi cofinanţat de Uniunea Europeană, proiectul este derulat de SC Apaserv SA Satu Mare în perioada 2011-2015.
Stadiul de implementare a proiectului a fost analizat luni cu prilejul unei şedinţe la care, pe lângă Dan Stegerean – directorul SC Apaserv SA şi Octavian Lazin- directorul executiv al Autorităţii Intercomunitare de Dezvoltare Apă – au participat şi reprezentanţii Autorităţii de Management POS Mediu – Ciprian Ghioc, Paul Molocea, Codruţa Simulac şi Victor Beşe.
Suntem în grafic dar s-ar putea şi mai repede
Într-o conferinţă de presă organizată pe marginea şedinţei de analiză, directorul Octavian Lazin a declarat că deşi derularea proiectului a înregistrat o întârziere de aproape cinci luni, finalizarea acestuia se va încadra în termenul prevăzut, respectiv până la sfârşitul anului 2015. Întârziere a fost cauzată, potrivit acestuia, în special de legislaţia complicată privind achiziţiile.
“Proiectul conţine 19 subproiecte, din care unul este de achiziţii-utilaje, trei de servicii, iar 15 de execuţie. Din cele 15 contracte de execuţie, în prezent patru sunt semnate şi în diferite stadii de lucru, iar celelalte sunt în diverse stadii de licitaţie. În cadrul şedinţei de analiză un accent deosebit s-a pus pe stabilirea unui grafic real şi executabil, astfel ca la sfârşitul perioadei contractului, încheiat între noi şi Autoritatea de Management, respectiv Comisia Europeană, să avem toate cele 19 contracte executate şi decontate” – a declarat Octavian Lazin.
Pe de altă parte, Dan Stegerean, directorul SC Apaserv SA a declarat că până la sfârşitul anului vor fi licitate şi celelalte 11 subproiecte de execuţie, astfel încât anul viitor să poată începe lucrările. Dan Stegerean a mai afirmat că până în prezent, din cele peste 100 milioane euro – reprezentând valoarea toatală a proiectului, a fost consumat circa 1 milion euro exclusiv pentru contracte ce nu vizează executarea lucrărilor.
Investiţii în 13 localităţi din judeţ
Proiectul major de investiţii privind reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare prevede ca în 13 localităţi din judeţ, între care municipiile Satu Mare şi Carei, respectiv oraşele Negreşti Oaş, Tăşnad, Livada şi Ardud, infrastructura de apă şi apă uzată să fie extinsă şi reabilitată până în anul 2015. În municipiul Satu Mare este prevăzută extinderea cu treapta terţiară a Staţiei de Epurare a Apei, reabilitarea a aproximativ 8 km de reţea de distribuţie a apei, reabilitarea a circa 16 km de reţele de canalizare, construirea a şase staţii de pompare a apelor uzate, realizarea a aproximativ 100 m de conductă sub presiune aferentă staţiilor de pompare a apelor uzate.
Bani europeni prin POS Mediu
Investiţia totală, acoperită de Programul POS Mediu, co-finanţat de Uniunea Europeană, este de 102.912.628 euro, adică echivalentul a peste 433 milioane lei, fără TVA. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 78.5% din valoarea proiectului, cea a Guvernului României -12%, a autorităţilor locale din aria proiectului – 1.84%, 7.66 procente urmând a fi obţinute de operatorul oficial de apă şi canalizare prin intermediul unui credit bancar.