Odihna veșnică, confiscată la poarta cimitirului

Cimitirul privat Înălțarea / Fotoreporter: Vasile Mihovici

O hotârâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care interzice preoţilor ortodocşi să oficieze slujbe de înmormântare în cimitirele private, creează nemulțumiri în rândul credincioșilor din Satu Mare. La solicitarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, preoţii ortodocşi din Satu Mare, împreună cu protopopul Ioan Socolan se vor întruni în această săptămână într-o şedinţă având drept scop dezbaterea problemei oficierii slujbelor de înmormântare în cimitirele private.

Solicitarea Episcopiei a fost generată de situaţia fără precedent din Satu Mare, de la începutul lunii august, când lui Cristian Podină, un sătmărean căruia i-a decedat mama, i-a fost refuzată oficierea slujbei de înmormântare în singurul cimitir privat din oraş. Situaţia de la Satu Mare a fost dezbătută în şedinţa din 12 august a Permanenţei Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, urmată în 20 august de emiterea unei înştiinţări către Protopopiatul Ortodox prin intermediul căreia se solicită ca oficierea slujbelor de înmormântare în cimitirele private din oraş să fie dezbătută de preoţi împreună cu protopopul Ioan Socolan. Decizia preoţilor urmează să fie transmisă apoi Episcopiei.

Ortodocșii pot să-și îngroape morții doar unde vrea Protopopiatul

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 2794 din 2012, referitoare la interdicţia impusă preoţilor ortodocşi de-a oficia slujbe de înmormântare în cimitirele private, are deja o vechime de aproape un an. Cu toate acestea, cu o săptămână în urmă,   printr-un comunicat al Biroului de Presă, Protopopiatul Ortodox Satu Mare le reamintea preoţilor că în baza hotărârii menţionate, li se interzice să oficieze slujbe de înmormântare în cimitirele private. Florin Orăştean, secretarul Protopopiatului Ortodox Satu Mare, recunoaşte că emiterea comunicatului de săptămâna trecută a fost generată de situaţia lui Cristian Podină care s-a adresat presei. Deşi cimitirele din Satu Mare sunt pline, Florin Orăştean afirmă că sătmărenii au fost înştiinţaţi de preţii parohi încă de anul trecut – după emiterea Hotărârii Sfântului Sinod – cu privire la interzicerea oficierii slujbelor de înmormântare în cimitirele private, şi spune răspicat: ” Nu-i vina noastră că credincioşii nu s-au conformat de atunci să se îngrijească de găsirea unui loc de veci într-un cimitir agreat”!

 

Preoţii ortodocşi refuză să oficieze slujbe de înmormântare în cimitirele private

Preoţii ortodocşi refuză să oficieze slujbe de înmormântare în cimitirele private

 

Preoţi ameninţaţi, locuri de veci revândute

Cristian Podină este unul dintre sătmărenii care a suportat direct consecinţele acestei interdicţii absurde şi fără de logică. La începutul lunii august i-a decedat mama şi, după ce nu a acceptat condiţiile în care ar fi putut obţine un loc de veci în cimitirul de pe strada Amaţiului – unde i s-a propus să cumpere locul de veci din care urmau să fie scoase rămăşiţele pământeşti ale unei persoane înhumate acolo – a ales să-şi îngroape mama în cimitirul privat ecumenic “Înălţarea”, situat pe Drumul Careiului. Următorul obstacol de care s-a lovit sătmăreanul a fost determinat de refuzul mai multor preoţi ortodocşi de-a oficia slujba de înmormântare, după ce iniţial unul dintre aceştia a acceptat, dar sub presiunile făcute asupra sa a fost nevoit să renunţe. În aceste condiţii, slujba de înmormântare a fost oficiată de un preot greco-catolic.

Renunţăm la ortodoxie!

După toată povestea, familia Podină este decisă să renunţe la ortodoxie. Loredana Podină ne-a dezvăluit care sunt motivele acestei decizii. “Da, renunţăm la ortodoxie şi spun răspicat de ce am luat această decizie: Noi cotizăm, soacra mea a fost cu cotizaţia la zi, de aceea nu mi se pare corect ca atunci când enoriaşii au nevoie de preoţii parohi, cum a fost cazul nostru că a trebuit s-o înmormântăm pe mama soţului meu, ei ne-au întors spatele doar pentru că a fost vorba despre un cimitir privat, unde am ajuns doar pentru că n-am găsit locuri de veci în celelalte cimitire, iar în cel de pe strada Amaţiului am refuzat să fie deshumat altcineva pentru a fi îngropată soacra mea. Eu nu cred că Cel de Sus face diferenţe între religii şi cimitire!” – a declarat Loredana.

[stextbox id=”custom” caption=”Captivă între legile României şi deciziile strâmbe ale BOR”]După ce a obţinut toate aprobările necesare şi a investit în amenajarea singurului cimitir privat din oraş, acum, la mai puţin de un an, Mariana Savin, proprietara aşezământului ecumenic Înălţarea, se simte prinsă într-o capcană.  “Legile României permit construirea de cimitire private, iar în urma discuţiilor cu conducerea Primăriei, s-a ajuns la concluzia că acest cimitir este foarte necesar deoarece cimitirele din Satu Mare sunt pline. Am vorbit şi cu preoţii de la diferite confesiuni din Satu Mare şi au apreciat ceea ce am realizat. Doar din discuţiile cu reprezentanţii Protopopiatului Ortodox a rezultat că nu sunt agreate cimitirele private. Doresc să mă ţin la distanţă de aceste probleme pentru a putea să continui ce am început, nimic altceva decât servicii civilizate către populaţie” – a declarat Mariana Savin.[/stextbox]

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. ardelean ioan says:

    toti preoti se cred deja dumnezeu!,ei cred ca ei fac legile si nu cel de sus ! nu mai tin cont de nimeni si de nimic numai avere sa faca! cum poate interzice un handicapat slujba la o inmormantare intr-un cimitir particular?nu are de castigat in aceast AFACERE?din motivul asta urasc toti handicapati imbracati in vesmantul sfant si care se cred dumnezeu! si eu sant credincios am credinta dar asa am observat ca prosti au transformat teologia in afacere!!!!!!!!!!!

  2. ardelean ioan says:

    prosti se ascund in spatele lui dumnezeu dar in schimb sluijesc diavolul! tot respectul penttru cei care chiar au si credinta in EL SI IL SLUJESC CU TOATA CREDINTA LOR!

Postaţi un comentariu