Senocico s-a întors la ”U”, pe un post ce nu există
Obrazul subțire nu se mai ține cu cheltuială, ci cu promisiuni și mai ales cu jucători pentru care brandul ”U” nu este altceva decât o formă de a-și trece examenele la facultate, de a obține un loc în căminele Universității Babeș-Bolyai (UBB) și niște bani de cheltuială (cam 500-600 de lei pe lună). Secția de handbal masculin a CS Universitatea Cluj trăiește de ani de zile în agonie. Jucători care să îmbrace tricoul alb-negru se găsesc an după an printre studenții Facultății de Educație Fizică și Sport. Tehnicieni cu carnet de antrenor și studii de specialitate se găsesc și ei. Doar un post de antrenor nu se găsește în grila de personal a Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Pentru suporteri, altfel tot mai puțini ai handbalului masculin clujean, n-au mai rămas decât amintirile.
Cu Ani au retrogradat, Ani s-s întors
Pentru viitorul sezon (20017/2018) funcția de ”antrenor” principal i-a fost atribuită lui Ioan Ani-Senocico. Este practic o revenire a tehnicianului care a prins ultimul sezon al Universității Cluj în Liga Națională. S-a întâmplat în campionatul 2012/2013, când pe banca alb-negrilor s-au perindat trei tehnicieni. Sezonul a început cu Liviu Jurcă pe banca tehnică, dar acesta a fost îndepărtat după nici două luni. I-a urmat în funcţie fostul jucător al echipei clujene, Ioan Ani-Senocico. Acesta a demisionat însă, la începutul lunii februarie 2013, din cauza rezultatelor slabe. La momentul demisiei Ani-Senocico lăsa Universitatea pe locul 12, ultimul al Ligii Naționale, cu doar două victorii și în pericol iminent de retrogradare.
Picajul în anonimatul ligii a doua l-a găsit pe Lucian Baciu pe banca Universității. La patru ani distanță de la această contraperformanță Ioan Ani-Senocico se întoarce la Cluj pentru a se ocupa de pregătirea echipei. Odată cu Ani-Senocico a venit și un nou președinte de secție, în persoana lui Radu Samoilă. Cei doi au fost coechipieri la Universitatea Cluj și amândoi au antrenat, în perioade diferite, echipa masculină de handbal. Cei doi au bătut palma cu directorul Ovidiu Vasu și pornesc un nou proiect de revigorare și stabilizare a echipei de handbal masculin ”U” Cluj. Dacă nu ar fi trist, ar fi chiar ilar cum în fiecare vară, de câțiva ani încoace, se pornește la drum cu un nou proiect, cu noi promisiuni și cu eterne reproșuri aduse predecesorilor care au condus secția și echipa de handbal masculin.
„Prioritatea noii conduceri va fi în primul rând stabilitatea financiară de care echipa aceasta nu a avut parte până acum și mai ales schimbarea percepției celor din afară asupra echipei noastre, în sensul că s-au făcut lucruri destul de proaste la nivel managerial în ultimii ani. Știu că ne va fi foarte greu să ne realizăm ceea ce ne propunem, dar este o provocare pentru mine și noul antrenor și cred că având energie și dorință, vom reuși. Noul antrenor este Ioan Ani-Senocico și am mare încredere în el că va face treabă. Noi am fost colegi de echipă și ne-am înțeles foarte bine și sperăm ca în continuare să facem o echipă foarte bună.
Nu vin cu declarații pompoase, nu îmi propun țeluri mărețe, prioritatea zero este să îmi asigur un lot stabil și o situație financiară stabilă pentru că fără aceste lucruri nu se poate vorbi despre obiective de performanță. Urmează ca până la sfârșitul lunii <<sfârșitul lunii iulie, n.a.>> să vedem ce lot formăm și să definitivăm atât conducerea tehnică cât și cea administrativă”, a declarat Radu Samoilă, la învestirea în fruntea secției de handbal masculin.
Antrenor, postul care nu există!
Revenirea soților Ani-Senocico ar putea reprezenta o bună lovitură de imagine pentru Clubul Sportiv Universitatea, o instituție în care se petrec lucruri care nu au nimic în comun cu sportul de performanță. Spre exemplu, în grila de personal a CS Universitatea postul de antrenor al echipei de handbal masculin nu există. Poziția a fost pierdută în urmă cu câțiva ani când pentru a demite un fost antrenor, conducerea a trebuit să desființeze postul cu pricina. Situația incredibilă în care își desfășoară activitatea ”antrenorii” Universității Cluj a fost demascată de fostul director sportiv, Radu Marc, între timp plecat și el de la ”U”.
”La echipa de handbal masculin nu există post de antrenor de atâția ani. Cine aude în ţară că un club nu are post de antrenor…”, a răbufnit la finalul sezonului trecut fostul oficial al Universității. Culmea, situația ce pare ireală și care relevă amatorismul total în care se desfășoară activitatea la anumite secții din cadrul CS Universitatea a fost recunoscută și confirmată chiar de directorul Ovidiu Vasu. ”Au apărut contracte pentru activităţi sportive, care e similar cu un contract de muncă. Noi, fiind instituţie bugetară, avem un număr strict de posturi. Nu numai handbalul masculin nu are posturi, şi alte secţii se află în aceeaşi situaţie, dar în sistemul bugetar e foarte greu să primeşti posturi în plus.
Dar nu e nicio o problemă asta, nu afectează cu nimic. Legislaţia s-a schimbat şi se pot încheia contracte de activitate sportivă, iar noul antrenor de la handbal va avea un astfel de contract”, a explicat Vasu, pentru cjsport. Echipa clujeană de handbal masculin a încheiat precedentul sezon în Divizia a (liga a doua), pe locul cinci în seria B, cu 13 victorii şi şapte înfrângeri la o distanță de peste 20 de puncte de campioana eșalonului secund, CS Minaur Baia Mare. Culmea, ”U” Cluj s-a înscris la barajul de promovare, după ce mai multe formații clasate peste Universitatea în clasament au anunțat că nu se vor prezenta la turneul de la Făgăraș. “U” a pierdut categoric ambele meciuri de la baraj: 27-35 cu Știința bacău, respectiv 24-35 cu CSM Făgăraș.
Cu soția la purtător
Revenirea lui Ioan Ani-Senocico la conducerea echipei masculine de handbal este în realitate strâns legată de întoarcerea fostului căpitan al ”U” Jolidon, Mihaela Ani-Senocico, la Cluj. Cei doi au revenit acasă, la Cluj, și își vor continua activitatea la Clubul Sportiv Universitatea pe termen lung, susțin părțile implicate. „Vreau să continui activitatea de antrenor mai ales că am avut o perioadă bună la Vâlcea cu juniorii cu care am ieșit vicecampioni. Eu sper să avem o colaborare bună și pe termen lung, să am continuitate la echipă.
În primul an va trebui să ne redresăm financiar, să avem stabilitate și să știm pe ce și pe cine ne putem baza, urmând ca în următorii ani să ne gândim la promovare, că de promovat poți să promovezi, dar ce faci după aceea? Eu și Radu Samoilă <<noul președinte al secției de handbal masculin a CSU>> nu ne mai gândim la ce a fost înainte și nu mergem pe promisiuni, în momentul în care știm exact pe ce buget ne putem baza, atunci vom vorbi de obiective. Anul acesta ne dorim să păstrăm lotul actual și să mai aducem pe lângă câțiva jucători unde ne mai trebuie și de anul viitor să încercăm să facem ceva”, a spus vechiul și noul tehnician al ”U” Cluj, Ioan Ani-Senonico.
Soția actualului antrenor al echipei masculine și-a dorit să-și încheie cariera la Cluj și a avut un cuvânt decisiv în revenirea lor la Universitatea. ”Clujul a rămas în sufletul meu şi o să rămână tot timpul, pentru că e casa mea şi mi-am dorit să mă întorc acasă. Echipa are un loc special în sufletul meu şi, chiar dacă am plecat aşa cum am plecat <<în noiembrie 2014 handbalista a plecat de la Cluj din cauza restanțelor financiare, n.a.>>, nu înseamnă că am uitat toţi anii pe care i-am petrecut la Universitatea, cu toţi cei dragi din jurul echipei, cu coechipierele mele. N-am putut să scot din minte toţi acei ani frumoşi”, a rememorat Mihaela.